"Det skal have noget faglig tyngde. Derfor mener vi, at eleverne både skal have det i 8. og 9. klasse, og for at give det endnu mere tyngde, synes vi også, at der skal være en prøve efterfølgende", siger Annette Lind til skoleliv.dk om partiernes forslag.

På dagen for ny uddannelsesvurdering: Oppositionen vil styrke de praktiske fag

Folketinget ventes i dag at vedtage den nye uddannelsesparathedsvurdering, hvor også elevernes praktiskfaglige evner indgår. På samme dag præsenterer oppositionen et forslag, der skal gøre udskolingen mere praksisfaglig.

Publiceret Senest opdateret

Forslaget fra de partier 

  1. Alle elever skal erklæres parate til uddannelse
  2. Eleverne skal have ret til erhvervspraktik
  3. Mulighed for en praktisk projektopgave
  4. Bedre brobygning til ungdomsuddannelserne skal give allekendskab til erhvervsuddannelserne
  5. Mere praktisk undervisning i samarbejde mederhvervsskolerne
  6. Alle elever skal have et praktisk valgfag
  7. Alle elever skal til eksamen i et praktisk valgfag
  8. Flere værksteder og moderne faglokaler på skolerne
  9. Alle elever skal have én samlet uddannelsesplan
  10. Elever, der ikke gennemfører folkeskolens afgangsprøve, skalhave tilbud om sommerskole

Kilde: Skoleliv.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indfør et obligatorisk praktisk fagvalg i 8. og 9. klasse, som eleverne skal til prøve i på linje med folkeskolens boglige fag.

Sådan lyder et samlet forslag fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF, skriver skoleliv.dk.

Lærernes råd: Sådan får vi plads til det praktiske i udskolingen 

"Det skal have noget faglig tyngde. Derfor mener vi, at eleverne både skal have det i 8. og 9. klasse, og for at give det endnu mere tyngde, synes vi også, at der skal være en prøve efterfølgende", siger Annette Lind, Socialdemokratiet, til skoleliv.dk.

Forslaget kommer samme dag, som Folketinget ventes endeligt at vedtage, at eleverne fra næste skoleår også skal vurderes på deres praksisfaglige evner, når de i 8. klasse vurderes uddannelsesparate eller ej af deres lærere.

Selvom forslaget kommer fra oppositionen, erklærer undervisningsordførerne fra de to regeringspartier Venstre og Liberal Alliance sig åbne over for forslaget.

I sidste uge sendte de fire faglige foreninger for de praktisk-musiske fag billedkunst, håndværk og design, musik og madkundskab et fælles udspil til Undervisningsudvalget på Christiansborg.

Foreninger for de praktiske fag laver fælles udspil inden ny parathedsvurdering 

Her foreslog foreningerne at gøre det obligatorisk, at alle elever i 7. og 8. klasse skal vælge et af de fire fag som et toårigt valgfag.

Og modsat oppositionspartierne lød foreningernes forslag på at lægge prøven efter 8. klasse.

"Der er så meget, der skal nås i 9. klasse, så prøven kan ligge på 8. klassetrin. Fordelen er så også, at eleverne så kan trække på deres erfaringer, når de skal lave deres projektopgave i 9. klasse, så der bliver langt bedre muligheder for at integrere noget praktisk-musik i deres opgaver", forklarede formand for foreningen Danmarks Billedkunstlærere Lykke Andersen.

Høring: Praksisfaglig vurdering kan stjæle lærernes tid