Også elever på de frie grundskoler må mange steder tage til takke med ikke at kunne vælge fransk.

Det er også småt med fransk på de frie grundskoler

Mange folkeskoler udbyder kun tysk, og sådan er det også på fri- og privatskolerne, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som folkeskolen.dk/tyskfransk skrev sidste efterår, har mange folkeskoler slet ingen franskundervisning. Og det samme viser sig at gøre sig gældende på de frie grundskoler.

73 ud af 551 friskoler indberettede sidste skoleår standpunktskarakterer i faget for elever 9. klasse til Undervisningsministeriet. Det viser tal fra ministeriets databank.

Det giver en andel af skoler med fransk-karakterer på 13 procent af det samlede antal frie grundskoler.

Da folkeskolen.dk/tyskfransk berettede om samme opgørelse for folkeskolerne sidste efterår, lød andelen for skoleåret 2015/2016 på 18 procent.

Chokerende få skoler udbyder fransk 

Og lighederne stopper ikke her. For ligesom på folkeskoleområdet er langt hovedparten af frie grundskoler med fransk på skemaet at finde på Sjælland. Ifølge ministeriets tal er 57 ud af de 73 således at finde på Sjælland, hvilket giver en andel på 78 procent.

Ministeriet: Ikke et fuldkomment billede

Tallene bør dog kun bruges som en ledesnor over antallet af skoler, der reelt har haft fransk på skemaet. Undervisningsministeriet oplyser, at opgørelsen ikke viser et fuldkomment billede af udbuddet af skoler med faget.

Kun 2 ud af 15 læreruddannelser kan oprette hold i fransk 

Således er der nemlig skoler, som ikke får indberettet elevernes standpunktskarakterer, selvom skolen rent faktisk har franskhold.

I stedet henviser ministeriet til, at man kan bruge skolernes indberetninger af planlagte timer, hvor skolerne angiver timeantallet til de enkelte fag.

Og her viser det sig, at der er flere folkeskoler med fransk, end det fremgår af opgørelsen lavet på baggrund af standpunktskaraktererne.

Hvor tallene fra indberettede standspunktskarakterer viser, at der i sidste skoleår var 233 folkeskoler med fransk, har 283 folkeskoler samme skoleår angivet, at de har planlagt fransktimer for deres 9. klasseelever.

Det tyder på, at det særligt er jyske skoler, der ikke har været så gode til at få indberettet deres franske standpunktskarakterer. For hvor ministeriet havde modtaget karakterer fra 20 jyske skoler sidste skoleår, har 64 samme år planlagte timer i faget.

9 ud af 10 skoler med fransk ligger på Sjælland 

Selvom denne opgørelsesmetode også viser, at det er klart lettest at finde en skole med fransk på Sjælland, ændrer det fordelingen mellem skoler med fransk til 74 procent på Sjælland. Vurderet på indberetninger om standpunktskarakterer lå 87 procent af skolerne med fransk på skemaet på Sjælland.

Det er ikke muligt at lave en opgørelse over planlagte timer på de frie grundskoler, da timerne modsat på folkeskoleområdet ikke indberettes.

Mange fransklærere underviser ikke i faget

De Radikales undervisningsordfører Marianne Jelved har tidligere udtalt, at hun mener, at kommunerne bør sikre, at der bliver uddannet flere fransklærere, så minimum én folkeskole i hver kommune tilbyder fransk.

Franskforening: Brug gymnasielærere, hvis I mangler fransklærere 

Underviser i fransk på UCC Campus Carlsberg Annette Søndergaard Gregersen giver dog ikke meget for undskyldningen om, at der ikke er nok uddannede fransklærere.

For ifølge ministeriets kompetencedækningstal går 537 franslærere nemlig rundt på folkeskoler uden at undervise i faget, pegede hun på i efteråret.

Ifølge opgørelsen er i alt 1.001 uddannet til at undervise i fransk til 1.276 folkeskoler.

Lektor: Mange fransklærere underviser ikke i fransk