Fransk
0   4

9 ud af 10 skoler med fransk ligger på Sjælland

87 procent af skolerne med fransk på skemaet er placeret på Sjælland. Se danmarkskortet over, hvor eleverne har mulighed for at vælge fransk.

Vil man vise, hvor i landet elever kan vælge fransk i Danmark, er det næsten spild af tid at finde et kort frem over hele landet.

For langt størstedelen ligger nemlig placeret i København eller omegn, og forlader man Sjælland, tilbød kun 30 folkeskoler i skoleåret 2015/2016 fransk fordelt på skoler i Jylland, Fyn og Bornholm.

De resterende 208 skoler lå alle placeret et sted på Sjælland, hvilket svarer til 87 procent af skolerne med lektioner med franske gloser.

Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet, som bygger på antallet af skoler med elever med standpunktskarakterer i fransk.

Artiklen fortsætter under banneret

Skolelederformand: Tysk er vigtigere i Jylland

Ifølge formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, skyldes de meget få skoler uden for Sjælland med fransk, at tysk i især Jylland er langt mere populært.

"Helt lavpraktisk ved vi, at der er mange tyske turister i Jylland, så der bliver snakket mere tysk rundt omkring. Derfor bliver faget mere interessant for eleverne og deres forældre, fordi de ved, at de skal bruge tysk til turisterne, og der er heller ikke langt til grænsen, så de kommer også til at bruge tysk, når de selv er turister", lyder forklaringen fra Claus Hjortdal.

Folkeskoleordfører i Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen har meldt ud, at han vil diskutere de dystre tal i folkeskoleforligskredsen næste gang, at partierne samles, og Radikale Venstres ordfører Marianne Jelved siger til folkeskolen.dk/tyskfransk, at "fransk fortjener at få en chance uden for Sjælland".

S: Problem med nul fransk uden for Sjælland

Også Venstres ordfører Anni Matthiesen kalder skævfordelingen for "ærgerlig". Socialdemokraternes ordfører Annette Lind er enig.

"Det er et stykke tid siden, at jeg har snakket om fransk i folkeskolen, men der er ingen tvivl om, at hvis det er umuligt for elever at tage fransk i Jylland, så er det et problem", siger hun.

 

Tilføjet d. 30/01/18: En anden opgørelsesmetode fra Undervisningsministeriet viser, at andellen af skoler med fransk er højere, og at den geografiske fordeling ikke er helt lige så skæv. Således viser denne opgørelsesmetode, at 74 procent af skolerne med fransk er placeret på Sjælland. Læs om de nye tal her:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
877 andre er allerede tilmeldt