Franskforening: Brug gymnasielærere, hvis I mangler fransklærere

Alle elever skal have lige muligheder for at kunne vælge fransk i folkeskolen. Kan skolerne ikke skaffe fransklærere, bør de indgå et samarbejde med gymnasierne, lyder det fra Fransklærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Under hver femte folkeskole havde i skoleåret 2015/2016 fransk på skemaet, og 87 procent af de skoler, der har fransk, ligger på Sjælland.

Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Chokerende få skoler udbyder fransk

Ifølge formand for Folkeskolefraktionen i Fransklærerforeningen Alexis Gratpenche er det kommunernes ansvar at sørge for, at deres skoler tilbyder fransk.

"Vi mener, at alle burde have samme mulighed for at vælge mellem sprogfagene i folkeskolen, hvad enten man bor på Sjælland eller i Jylland. Derfor er det vigtigt, at kommunerne sørger for, at deres folkeskoler tilbyder eleverne at vælge fransk på lige fod med tysk", siger han i en skriftlig kommentar til folkeskolen.dk/tyskfransk

At det er særdeles svært at finde skoler uden for Sjælland, hvor der bliver øvet franske verber i skoletiden, skyldes ifølge skolelederformand Claus Hjortdal, at skolerne her har svært ved at skaffe fransklærere.

9 ud af 10 skoler med fransk ligger på Sjælland

Hvis ikke skolerne kan rekruttere fransklærere, kan en løsning ifølge Alexis Gratpenche være at forsøge at indgå samarbejder med nærliggende gymnasier, som tilbyder fransk.

"Der hvor der mangler fransklærere, bør folkeskolerne trække på gymnasiets fransklærere i overgangsperioden til at undervise deres franskhold, indtil der er nok uddannede fransklærere".

Han påpeger dog, ligesom underviser på læreruddannelsen Annette Søndergaard Gregersen gjorde det i sidste uge, at ministeriets tal viser, at der går mange fransklærere rundt, som ikke underviser i faget.

Lektor: Mange fransklærere underviser ikke i fransk 

Ifølge ministeriet gik lige over halvdelen af lærerne med undervisningskompetence i faget sidste skoleår rundt uden at undervise i fransk.

Det svarer ifølge ministeriet til 537 fransklærere.

Kun 2 ud af 15 læreruddannelser kan oprette hold i fransk