Fransk
0   6

Lektor: Mange fransklærere underviser ikke i fransk

Det er ikke rigtigt, når skolelederformanden siger, at der er få fransklærere, lyder det fra lektor i fransk på læreruddannelsen. Hun henviser til, at tal fra Undervisningsministeriet viser, at mange uddannede slet ikke underviser i faget.

Det er en sandhed med modifikationer, når skolelederformand Claus Hjortdal siger, at årsagen til de få skoler med fransk skyldes, at der ikke er nok uddannede fransklærere.

Sådan lyder det fra underviser i fransk på UCC Campus Carlsberg Annette Søndergaard Gregersen. Hun henviser til Undervisningsministeriets nyeste oversigt over kompetencedækningen for fagene i folkeskolen. Sidste skoleår var det nemlig kun 46 procent af de lærere, der har undervisningskompetence i fransk, som rent faktisk underviste i faget.

Ifølge ministeriets tal går 537 franslærere nemlig rundt på folkeskoler uden at undervise i fransk (læs ministeriets samlede notat i linket under artiklen).

"Hjortdals undskyldning om, at det er svært at finde fransklærere, har jeg hørt mange gange før - især fra skoleledere i Jylland. Men tallene modbeviser argumentet om, at der ikke er nogen fransklærere derude. Det er jo tæt på, at der godt kunne være en fransklærer på alle skoler", siger hun.

Artiklen fortsætter under banneret

Ifølge ministeriets opgørelse er i alt 1.001 uddannet til at undervise i fransk, og der er knap 1.300 folkeskoler.

Får mange mails fra skoleledere

Folkeskolen.dk/tyskfransk skrev i sidste uge på baggrund af de nyeste tal fra ministeriet, at kun 238 folkeskoler i skoleåret 2015/2016 havde fransk på skemaet.

Fransk er til gengæld helt i top over fag, hvor den der underviser rent faktisk har de rette kompetence til faget - når det endelig er på skemaet. Med en kompetencedækning på lige over 92 procent, har kun fysik/kemi og dansk en højere dækningsgrad.

Alligevel fortæller Annette Søndergaard Gregersen, at hun i løbet af foråret har fået en lang række henvendelser fra skoleledere, som har svært ved at få fat i uddannede fransklærere. 

"De spørger, om jeg kan hjælpe, fordi deres stillingsopslag ikke har givet noget resultat".

Selvom der er altså er ganske mange fransklærere, er der også 85 personer, der underviser i fransk uden have undervisningskompetence i faget. 

"Jeg tror, at der er en del skoler, hvor de tilbyder fransk, selvom læreren kun har haft fransk på gymnasiet eller kan sproget, fordi vedkommende har rejst meget", siger hun.

Skaffer fransklærere til skoler

Da Annette Søndergaard Gregersen blev underviser på læreruddannelsen på Zahle i København (red. i dag slået sammen med Blaagaard/KDAS til Campus Carlsberg) i 2010, oprettede hun et netværk for færdiguddannede fransklærere. Hun har derfor kunnet hjælpe skolerne med at finde uddannede fransklærere.

"Der har blandt andet været en skole i København, hvor det ellers er politisk besluttet, at skolerne skal tilbyde fransk, hvor skolelederen ville nedlægge fransk, fordi de ikke kunne finde en lærer. Lederen henvendte sig så til mig efter forældrenes reaktioner, og der var faktisk også nogle af forældrene, som kontaktede mig. Nu har skolen ansat en fransklærer, og faget kører igen", fortæller hun.

Ifølge Annette Søndergaard Gregersen er det heller ikke ualmindeligt, at hun bliver kontaktet af nærliggende skoler, som ønsker hjælp for en kortere periode.

"De spørger, om jeg har nogle studerende, som kan tage en lille timelærerstilling, fordi deres fransklærer er på kursus eller på barsel. Så underviser de studerende to-tre lektioner om ugen på skolen", siger hun

Af de 238 folkeskoler, der er skoleåret 2015/2016 havde fransk på skemaet, er de 87 procent placeret på Sjælland. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
889 andre er allerede tilmeldt