"Det er ikke spor nemt. Det påstår jeg bestemt ikke. Og jeg har været ude på nogle af de her skoler, så jeg ved godt, at de opgaver, man står med, er ganske hårde", sagde undervisningsminister Merete Riisager til gårsdagens kick-off arrangement for en del af de præmiepuljeskoler, som også deltager i ministeriets faglige program.

Skoler til Riisager: Modtageelever kan koste os puljepengene

Modtageelever bør ikke tælle med i karakteropgørelsen, når der deles præmiepuljepenge ud. Sådan lød meldingen i går fra to puljeskoler til Merete Riisager.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet havde i går inviteret til ét af fire kick-off arrangementer, der præsenterer det faglige program, som ministeriet har tilbudt skolerne i Løkkes præmiepulje.

Som afslutning på dagen kom Merete Riisager forbi for at hilse på de deltagende skoler. Det gav skolerne mulighed for at stille spørgsmål til undervisningsministeren.

Ministeriet til præmiepuljeskoler: I har taget godt imod os

"Vi har vi syv modtageelever fra Thailand, Polen og Kina på vores nuværende 9. årgang, som vi bliver målt på. Det gør, at vi ikke har en chance for at få pengene det første år. Har I gjort jer nogen overvejelser om, at de her børn ikke skal tages med?", spurgte en deltager (ændret d. 10/10).

Det fik Merete Riisager til at forklare, at der altid vil være diskussion om, hvad der måles på, hvis man laver en præmiepulje.

"Der er ikke nogen tvivl om, at de (de syv elever, red.) vil være en kæmpe udfordring. Men der kan også være andre steder, hvor børnene har alle mulige andre udfordringer, så hvad skal man pille ud og måle på? Derfor har vi lavet en relativt enkel model", lød svaret fra ministeren.

Minister: Man kan nå meget på et år

Merete Riisager uddybede, at hun mener, at alle elever uanset baggrund kan lære 'ganske meget på et år', men understregede samtidig, at det ikke er en let opgave.

Det fik deltageren til igen at bebude, at skolen ikke vil kunne nå den fornødne reduktion i andelen af elever med 4 i karaktergennemsnit i dansk og matematik, når deres modtageelever tæller med.

Ikke meget skole i åbningstale: Løkke nævnte kun sin præmiepulje

"Er du sikker?", spurgte Merete Riisager.

"Ja, det er jeg helt sikker på", lød det bestemte svar fra deltageren.

"Jeg kender ikke jeres forhold så godt, at jeg kan sige, om målet er fuldstændig ude af skiven", lød det herefter fra ministeren, der var klar med et bud på, hvor hun mente, at skolen kunne sætte ind over for eleverne.

"Hvis jeg var jer - og det er jeg ikke - så ville jeg nok lave et program, som engagerer forældrene, fordi hvis de kommer fra nogle af de lande, du nævner, så er de her sikkert for at arbejde, og så har de nemmere ved at lave en struktureret hverdag omkring børnene", lød det fra ministeren.

Minister: Oplever I andre også, at det er en umulig opgave?

"Igen det er ikke spor nemt. Det påstår jeg bestemt ikke. Og jeg har været ude på nogle af de her skoler, så jeg ved godt, at de opgaver, man står med, er ganske hårde. Der er også nogle, som har rigtigt mange fra andre lande, som er opvokset i Danmark, men som bor i ghettoer", lød det videre fra Merete Riisager, som fik endnu en kommentar med på vejen fra deltageren.

"Dem har vi også", fortalte han.

Det fik ministeren til at spørge, om de andre skoler ved dagens kick-off på Metropol i København også havde "en oplevelse af, at det her er en umulig opgave".

Præmiepuljeskole inden ministerbesøg: Mulig præmiesum får os ikke til at ændre kurs 

Det udløste en kommentar fra en skoleleder, som slog fast, at han da mente, at hans skole havde en chance for at score en del af præmiepengene.  

En tredje vendte tilbage til udfordringen med modtageelever.

"Jeg synes heller ikke, at puljen er en umulig opgave, men jeg vil bakke op om, at det er problem, at man kan ende med, at der er elever, som tæller med, som måske kun har været i Danmark i fjorten dage eller en måned".

Minister: Jeg tager det med tilbage

Det fik Merete Riisager til at fortælle, at hun ville tage udfordringen med tilbage til ministeriet.  

"Det tager vi med hjem og overvejer. Jeg kan ikke love jer, at vi gør noget anderledes, men det er hørt og forstået", sagde hun.

Præmiepuljen har fået en række hårde ord med på vejen af blandt andet de faglige organisationer på skoleområdet, og 19 skoler valgte at takke nej til at være med i puljen.

Minister på besøg hos præmiepuljeskole: "Jeg bliver helt forpustet af alle jeres initiativer" 

Ministeren adresserede da også, at puljen har været genstand for debat.

"Der har været en masse debat. Hvorfor har regeringen gjort det på denne her måde? Hvorfor betaler man pengene på den måde? Men det der egentlig er vigtigst at sige her, det er, at nu sætter vi lys på noget, som er et problem, som vi har et fælles ansvar for".

"Vi kan ikke give op. Vi bliver nødt til at tage fat i de kanaler, vi ved, der virker omkring de her børn", lød det endvidere fra Merete Riisager.

Efter 10 minutter takkede ministeren af med en afsluttende bemærkning.

"God kamp".

Præmiepuljeskolerne skal i de næste tre år forsøge at reducere andelen  af elever, der scorer et karaktergennemsnit i dansk og matematik på under 4 med årligt 5 procentpoint.