Præmiepulje
7   14

Her er de 120 skoler, som kan få del i Løkkes 'præmie'-millioner

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterer netop nu modellen for det løft af de fagligst svageste, der var en del af regeringsgrundlaget. 120 udvalgte skoler kan få "præmier", hvis de formår at løfte eleverne.

Fakta om modellen

 • Målgruppen for puljen er de 120 skoler fordelt over hele landet, som har de største andele af elever i den fagligt tunge ende.

 • Antallet af skoler i hvert område fastsættes efter områdets andel af elever i 9. klasse.

• Skolerne er udvalgt, fordi de set over de sidste tre år har haft en høj andel af elever, der forlader 9. klasse med et svagt fagligt niveau i dansk og matematik (forstået som andelen af elever, der ikke opnår mindst 4 i dansk og matematik i 9.-klasseprøverne).

• Skolerne vil kunne opnå en præmie på i størrelsesordenen 1,4 mio. kr. årligt, hvis de formår at reducere andelen af fagligt svage elever med 5 procentpoint i puljens første år, 10 procentpoint i puljens andet år og 15 procentpoint i puljens tredje år. Dvs. skolerne skal over en treårig periode sænke andelen af fagligt svage elever med 15 procentpoint.

• Skolerne kan få udbetalt præmien første gang i sommeren 2018, når resultatet af 9.-klasseprøverne foreligger.

• For at understøtte skolerne i at gennemføre et fagligt løft igangsætter undervisningsministeren et program for løft af de fagligt svageste elever, hvorigennem Undervisningsministeriet kan bistå med vejledning og forskellige pædagogiske redskaber. Som led i programmet etableres et partnerskab med de centrale interessenter på folkeskoleområdet.

• De udvalgte skoler bliver tilbudt at deltage i indsatsen, og den enkelte skole skal aktivt acceptere tilbuddet for at deltage.

Kilde: uvm.dk

Der er afsat 500 millioner kroner over tre år, som fordeles efter denne model: "Afhængig af skolens størrelse kan hver skole opnå en præmie på mellem 1,3 og 1,5 millioner kroner om året. For at få del i puljen skal skolerne i hvert af de tre år reducere andelen af elever, der får under karakteren 4 i dansk og matematik, fem procentpoint". 

Modellen med at belønne skoler har vakt kritik både politisk og fra skoleleder- og lærerside. Formålet er, forklarer Undervisningsministeriet, at "øge incitamentet til at udvikle nye undervisningsmetoder og skabe faglig fremgang". De 120 på forhånd udvalgte skoler får frie hænder til at planlægge, hvordan de vil nå de årlige mål. Skoler og kommunerne har netop modtaget brev om puljen, og hvis de vælger at takke nej, vil tilbuddet gå videre til en anden skole. 

Artiklen fortsætter under banneret

Hent listen over de 120 skoler nedenfor. 

Ministeriet: Sådan løfter man svage elever

Undervisningsministeriet etablerer nu et tre-årigt program, der skal understøtte de 120 skoler i deres arbejde med at særligt at de fagligt svage elever i udskolingen. Programmet tager udgangspunkt i indsatser, der tidligere hat vist sig at have positiv effekt, blandt andet intensive læringsforløb, de såkaldte turboforløb.

Det er også strukturerede forløb med en personlig tutor, cooperative learning, monitorering af elevudbytte og feedback samt forældreinddragelse. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ