Læreruddannelsen
1   883

Præciseret: Det skriftlige skal være i orden for at bestå som lærer

Nu bliver det præciseret, at man kun kan bestå lærereksamen i dansk, matematik og sprogfagene, hvis man samlet set har undervisningskompetence i fagene. Er der fx ikke styr på det basale i skriftlig dansk, kan man ikke bestå, selvom man klarer den mundtlige eksamen til topkarakter. Samtidig indføres nationale modulprøver i bl.a. stavning og grammatik.

Efter det første år med eksaminer i den nye læreruddannelse slog censorerne i alle sprogfag og matematik alarm. De bedømte store afsluttende eksaminer i undervisningsfagene med både en mundtlig og en skriftlig del, men fordi de kun må give én samlet karakter, kunne en jævn karakter dække over absolut dumpeniveau i den skriftlige del, hvis den mundtlige præstation var flot.

Sammen med Lærerstuderendes Landskreds appellerede de til uddannelsesministeren om at få mulighed for at give karakter i begge fagets dimensioner, men sådan bliver det ikke.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hele ideen med en kompetencemålsprøve er, at professsionshøjskolen bedømmer den studerendes samlede undervisningskompetence i faget. Det er på mange måder et paradigmeskift i læreruddannesen, men det er mit indtryk, at det fungerer rigtig godt. Hvis vi skulle til at indføre to prøver, ville det lige pludselig blive to kompetencemål", forklarer uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen til folkeskolen.dk.

Ideen med én samlet bedømmelsen af den studerendes undervisningskompetence bliver altså bevaret, men samtidig præciseres det, at det også medfører, at censorerne kan og skal dumpe studerende, der samlet set ikke har den undervisningskomptence, fordi de fx slet ikke har det basale i orden med hensn til stavning og grammatik. Professionshøjskolerne har over for ministeriet anerkendt, at der har været forvirring om bedømmelsesgrundlaget ved sidste sommers eksaminer.

Nationale modulprøver

For at sikre at stavning, grammatik og regnefærdigheder er på plads, indfører professionshøjskolen nationale modulprøver, som bliver kvalitetssikret på samme måde som de nationale kompetencemålsprøver. Dermed fastlægges en national standard for de studerendes skriftlige færdigheder, og så kan man fokusere på de kompetenceorienterede prøver ved fagets afsluttende kompetencemålsprøver.

Men er det ikke imod trenden i øvrigt, at man indfører ekstra nationale eksaminer i en uddannelse?

"Det er er ikke en ekstra eksamen", understreger Sofie Carsten Nielsen. "Professionshøjskolerne har hele tiden haft mulighed for indføre modulprøver".

Hvem, der skal betale for udvikling og afvikling af de nye modulprøver, har hun ikke viden om.

Professionshøjskolerne indfører desuden kurser, som de studerende frivilligt kan melde sig til, hvis de ikke har den grundlæggende grammatik og stavning med sig, når de starter på læreruddannelsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
16.490 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
5.041 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
2.621 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
7.079 andre er allerede tilmeldt
Vind et weekendophold

Like Folkeskolen på Facebook og deltag i lodtrækningen om et weekendophold for to på et af de skønne Sinatur-hoteller med alt betalt!