Ikke-læreruddannede
7   741

Antorini: Kommunerne skal gå efter uddannede lærere som vikarer

Undervisningsminister Christine Antorini understreger i et svar til SF’s Annette Vilhelmsen, at kommunerne er forpligtede til at foretrække uddannede lærere til både ledige job og vikariater. Er det helt umuligt at skaffe uddannede vikarer, kan man i begrænset omfang anvende lærerstuderende og andre.

De lærerstuderendes formand Bob Bohlbro fortalte for nylig på folkeskolen.dk, at lærerstuderende i stigende omfang hentes ind til at varetage undervisningen på en skole, mens lærerkollegiet er på efteruddannelse. Lærerstuderendes Landskreds oplever, at de studerende udnyttes som gratis arbejdskraft, blandt andet fordi der ikke er afsat penge til vikardækning i milliarden til kompetenceudvikling i skolen.

SF's undervisningsordfører Annette Vilhelmsen har på den baggrund spurgt: "Mener ministeren, at skolelærere kan varetage undervisningen uden selv at være til stede på skolen og videregive undervisningsansvaret til lærerstuderende, og mener ministeren i forlængelse heraf, at det kan være rigtigt, at en folkeskole sender sine lærere og ansatte på kurser og lignende udenfor skolen, samtidig med, at lærerstuderende varetager undervisningen og står med ansvaret for eleverne på skolen?"

Artiklen fortsætter under banneret

Lærerens ansvar på den lange bane

"Lærere i folkeskolen kan naturligvis ikke varetage undervisningen uden selv at være til stede", svarer Antorini men tilføjer, at det er almindelig praksis, at skolerne anvender vikarer i forbindelse med fx sygdom og efteruddannelse, men at det så er læreren, der har ansvaret for, at den samlede undervisning fører hen mod de gældende mål.

Hun erkender, at kompetencemilliarden medfører ekstra mange efteruddannelsesaktiviteter i den kommende tid og understreger, at det kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at den, der varetager undervisningen, mens læreren er på kursus, er kvalificeret til at undervise i det pågældende fag. Vikarer skal som udgangspunkt opfylde de samme kvalifikationskrav som andre. De skal altså være uddannet lærere eller alternativt have særlige kvalifikationer til et bestemt fag eller en bestemt opgave - hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

"Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der bliver udfoldet tilstrækkelige anstrengelser for at besætte ledige stillinger, herunder vikariater, med personer, som har en læreruddannelse eller særlige kvalifikationer", understreger Christine Antorini. "Men kan der ikke skaffes læreruddannede vikarer, så er der mulighed for i begrænset omfang at anvende lærerstuderende eller andre som vikarer, der efter skolelederens vurdering kan varetage undervisningen".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ