Lærerkredsen i Frederikssund mener, at lærerne på flere af kommunens skoler skal løbe alt for stærkt for at dække undervisningen for kolleger på efteruddannelse.

Frederikssund: Ingen penge til vikarer trods mere efteruddannelse til lærerne

Alle lærere i Frederikssund skal på en uges kursus i løbet af indeværende skoleår for at blive klædt på til den nye arbejdsdag under reformen. Men kommunen har ikke afsat ekstra penge til vikardækningen, og derfor skal lærerne løbe rigtig stærkt for at dække hinandens undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolerne løser problemet på mange forskellige måder, oplyser formanden for lærerkredsen i Frederikssund. 

"Det går ud blandt ud over tolærerordninger. Nogle gange har lærerne et større hold end normalt. I få tilfælde har de skulle hole øje med naboklassen", siger Regitze Flannov, der efterlyser flere penge til vikardækning af lærere på efteruddannelse.

DLF kritiserer kompetence-milliarden: Ingen penge til vikardækning

Skolechef i Frederikssund, Ulla Olin, har også hørt om problemerne ude på skolerne og om enkelte tilfælde, hvor børn sidder alene i klasserne uden tilstedeværelse af en lærer. 

Hun anerkender lærernes udfordringer, men mener dog, at der er ved at være styr på problemet, og bider mærke i den store tilfredshed med det ugelange kursus, hvor lærerne og andre medarbejdere på skolerne uddannes i, "hvad der virker" med den nye reform.

Kreds vil have rettet op

Regitza Flannov mener, at problemet stadig er stort.

"Det står markant værre til i år end tidligere. Det er klart, når kommunen gennemfører et storstilet projekt som at give alle en uges uddannelse".

"På nogle skoler bliver der dækket med vikarer, men det er en korttidsløsning, for de bruger vikarkontoen op. Det her er et udbredt problem, og det lægger et stort arbejdspres på de forskellige lærerteam, når de skal dække hinanden i hverdagene", siger hun. 

Der er ikke lavet nogen lokalaftale for lærerne i Frederikssund, og Ulla Olin spekulerer i, om det er derfor, lærerkredsen kommer med kritik.

"Selvfølgelig er der udfordringer i det her. Hvis en lærer er væk fra skolen, er det altid en udfordring. Men man kan få den idé, at noget af lærerkredsen leder efter fejl og mangler, fordi der ikke er lavet en lokalaftale. Man kunne også glæde sig over, at nogle gerne vil uddanne lærerne", siger hun.

Regitze Flannov afviser, at kritikken bunder i manglende lokalaftale.

"Vi tager det op, fordi folk ude på skolerne siger, at der er en stor arbejdsmiljøbelastning. Det er en stor stressfaktor at skulle dække hinanden ind", siger hun.

Skoleleder: Der er problemer

På Ådalens skole sætter de ekstra resurser ind for at dække lærere på efteruddannelse, men det er ikke problemfrit lige nu, siger skoleleder Flemming West Clausen. Det er typisk en halv årgang af lærere, der er af sted på kurset ad gangen.

Det giver på en skole med 10 årgange 20 uger om året, hvor skolen ikke er fuldt besat. Nogle af de timer dækkes af vikarer og pædagoger, men også af andre lærerkolleger. 

"Det er ikke sådan, at de tilbageværende lærere fra en årgang skal have dobbelt så mange børn", siger Flemming West Clausen.

"Men selvfølgelig er der problemer med det. Lærerne kan jo også holde deres sjette ferieuge nu, det vælger mange at gøre, og det øger behovet for vikardækning", siger han.

"Jeg vil sige det sådan, at både med-udvalg og skolebestyrelsen kan se problemer i, at der ikke er afsat penge til vikarmidler. De mener, at der bør tilføres flere midler". 

Skoler i høringssvar: Drop besparelser

Det fremgår også af et høringssvar, med-udvalget og bestyrelsen fra Ådalens Skole havde skrevet i forbindelse med vedtagelse af Frederikssund Kommunes budget, hvor der var lagt op til besparelser på skoleområdet. 

Kommunen mente at kunne spare næsten to millioner på vikarkontoen ved en forventet nedgang i sygefraværet. Det ville betyde mindre vikardækning, for hvad der svarer til mere end et helt årsværk på Ådalens Skole alene. 

Flere skoler har i høringssvar skrevet, at besparelserne ville gå hårdt ud over lærerne. Besparelserne blev dog ikke vedtaget.

Da der ikke er afsat ekstra penge til reformen i kommunen, har den til gengæld for reformkurset, valgt at skrue ned for de sædvanlige efteruddannelsesaktiviteter, oplyser Ulla Olin.

Hun vil ikke forholde sig til, om der burde være sat flere vikarmidler af i et år, hvor lærerne er mere på kursus end ellers.

Spørgsmål til og svar fra Christine Antorini