Det bliver lidt tamt at stå i madkundskabskøkkenet derhjemme uden råvarer.

Ministeriet: Kun materialer som farveblyanter og mel kan forventes hjemme

"Kan jeg bede eleverne købe et nøgle garn?" "Må vi forvente, at de har mel og æg?". Onlineundervisningen stiller nye krav til hjemmene, og det kan være svært at vide, hvor grænsen går. Folkeskolen.dk/h&d har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er bred enighed både blandt lærere, forældre og skoleledere om, at praktiske opgaver er et kærkomment afbræk i elevernes mange timer foran skærmen i onlineundervisningen. Men hvad kan man forvente, at eleverne har af materialer til fag som håndværk og design, madkundskab eller naturfagene hjemme? Og kan man lave håndværk og design-opgaver kun med papir og saks, eller er det så snarere billedkunst? 

Lærere: Hvem har ansvaret for en afskåret finger i hjemmeskolen? 

Skoleledernes formand Claus Hjortdal understreger, at man set fra et juridisk synspunkt ikke må bede forældrene stille noget til rådighed.

"Men alt andet lige skal der være en vis pragmatisme. Hvis de fx laver aftensmaden, er det jo okay, at de bruger fødevarer fra hjemmet. Men man skal overveje, hvad man beder dem om, så alle elever bliver stillet lige".

Formanden for Skole og Forældre Rasmus Edelberg understreger også, at der skal være fri og lige adgang for alle, og det betyder, at skolen fx skal stille computere til rådighed, så alle kan deltage. Men når det kommer til små dagligdags ting mener han, det det skal gøres lidt med gefühl:

"Jeg tænker, at det er okay at bede forældrene hjælpe med helt lavpraktiske ting som sytråd, mel og æg, men man står sig bedst som lærer ved at skrive ud i forvejen og så der altid er en plan B, så forældre kan komme og hente det på skolen, der skal bruges".

Blyanter falder uden for det vederlagsfrie

Folkeskolen.dk/h&d har også spurgt Børne- og Undervisningsministeriet til, hvad reglerne er, og har netop fået svar:

"Undervisningen i folkeskolen er vederlagsfri, og derfor vil skolen som udgangspunkt skulle stille de nødvendige undervisningsmidler til rådighed for eleverne, jf. folkeskolelovens § 19, stk. 1".

Ministeriet: Lærerne har ikke samme tilsynsforpligtelse i fjernundervisning 

Men også her peger man på en petitessegrænse med ordene: "Efter praksis på området falder helt sædvanlige undervisningsmidler som fx blyanter osv. udenfor denne definition".

Og man konkluderer derfor:

"Som udgangspunkt vil alle undervisningsmidler, som er en forudsætning for at kunne gennemføre undervisningen, skulle stilles til rådighed for eleverne, herunder også de nødvendige materialer til gennemførelse af undervisningen i håndværk og design. Alternativt må undervisningen tilrettelægges, så den kan gennemføres med de remedier, som er helt sædvanlig i en husholdning fx farveblyanter, mel mv".