STU
0   2

Rosenkrantz-Theil giver tilsagn om at se på Glad Fondens flexuddannelse i januar

Glad Fondens erhvervsrettede flexuddannelse, som er en overbygning til STU, står til at lukke, hvis ikke der tilføres seks millioner kroner til at et nyt hold til næste år. Undervisningsministeren vil se på sagen til januar. Hun vil dog ikke love offentlig finansiering.

Glad Fonden har siden 2013 afprøvet, hvordan en erhvervsrettet uddannelse til unge med kognitive handicap kan organiseres og tilrettelægges, så de både kan gennemføre uddannelsen og komme videre i job. Det er blevet til den toårige flexuddannelse med virksomhedsforlagt undervisning i brancher, som efterspørger arbejdskraft. Det er blandt andet indenfor detailhandel, lager, gartneri, køkken og praktiske serviceopgaver.

Hidtil har uddannelsen været finansieret af fonde, men på et foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg i januar i år pegede Glad Fonden på, at uddannelsen bør gøres permanent med statslig finansiering. Det ville undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke umiddelbart været med til.

Flexuddannelsen

  • Eleverne lærer gennem deltagelse i praksis på en virksomhed. Uddannelsen er holdbaseret og foregår for eksempel i et kantinekøkken, i en stor butik, på et lager eller i en virksomhed, der vedligeholder grønne udendørsarealer. Et elevhold har en fast faglærer, der er uddannet i branchen og en fast tilknyttet vejleder.
  • Cirka 100 elever er optaget på flexuddannelsen. De første hold afsluttede uddannelsen i juni 2020 og efter fire måneder er to ud af tre elever i job.
  • Flexuddannelsen afprøves i Aarhus, Esbjerg og København, og 110 virksomheder har stillet sig til rådighed i forsøgsuddannelsen. De 16 virksomheder som uddannelsesvirksomheder og 94 som praktikvirksomheder, hvor eleverne i kortere perioder er ude at stå på egne ben. Virksomhederne udtrykker begejstring for, at Glad Fonden gennemfører forsøg med uddannelse til unge med kognitivt handicap, og de foreløbige resultater tyder på, at de unge efter to års uddannelse kan noget, virksomhederne har brug for.
  • Uddannelsen er i forsøgsperioden støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond og medfinansieret af de kommuner, der har elever indskrevet på flexuddannelsen.

Kilde: gladuddannelse.dk

"Før ministeriet har haft mulighed for at vurdere Glad Fondens forsøgsuddannelse på baggrund af den evaluering, ministeriet er orienteret om vil foreligge i juni 2021, er det for tidligt at kommentere på Glad Fondens materiale om et potentiale i at forankre forsøgsuddannelsen i en statslig sammenhæng", skrev hun i at svar til børne- og undervisningsudvalget efter foretrædet.

Dur ikke at være på bagkant med evalueringen

Artiklen fortsætter under banneret

I går fulgte uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti op på sagen med et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Hvordan vil ministeren sikre, at Glad Fondens flexuddannelse sikres videreførelse med et nyt optag i 2021, så den ikke risikerer at stoppe, før evalueringen foreligger", spurgte han i folketingssalen.

Ministeren svarede, at hun har stor kærlighed til Glad Fondens aktiviteter, og at hun vil sikre flexuddannelsen ved at give håndslag på, at hun indkalder ordførerne til et møde om uddannelsen, 'inden det er for sent'.

"Som udgangspunkt skaffer Glad Fonden selv finansierring til sine aktiviteter. Derfor er der ikke nødvendigvis behov for penge, men jeg har samme udgangspunkt for flexuddannelsen som ordføreren, nemlig at den er vigtig for de unge, vi taler om. At vi er på bagkant med evalueringen med risiko for, at Glad Fonden må lukke uddannelsen - det dur ikke. Derfor vi jeg give tilsagn om, at vi får samlet op i tide, så fonden ved, hvad den har at gøre med", svarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

I tide er lige om et øjeblik

Det lyder godt, replicerede Jens Henrik Thulesen Dahl. Men hvornår er i tide?

"Det er rigtigt, at flexuddannelsen er fondsfinansieret, men ifølge Glad Fonden er der ikke nye midler på vej. Så i tide er lige om et øjeblik. Det handler om rundt regnet seks millioner kroner over tre år for at kunne køre det næste hold igennem. Vi skal i forvejen se på STU'en, og en del af det er en overbygning til uddannelsen. Derfor er det ærgerligt, hvis vi ikke sikre, at Glad Fonden kan holde flexuddannelsen i drift, indtil vi finder ud af, at den er så god en ide, at vi ikke kan undvære den. Derfor vil jeg gerne have skåret ud i pap: Hvornår har vi en løsning? Hvornår ved Glad Fonden, at den får de penge, så den kan planlægge med at køre uddannelsen videre?"

I første omgang er der behov for at afdække, om Glad fonden har brug for offentlig finansiering, svarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Utrolig mange ting er blevet skubbet på grund af corona. En af dem er, at vi skal have lavet en reform af STU. Det er jeg irriteret over, for jeg vil gerne have gennemført den reform nu, men det skal ikke have den konsekvens, at Glad Fonden så også får problemer. Derfor vil jeg senest i første halvdel af januar invitere ordførerne til et møde, hvor vi ser hinanden i øjnene og bliver enige om, at vi er fælles om, at vi vil have videreført flexuddannelsen", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Midler fra satspuljen kan være en mulighed

Også det svar gjorde Jens Henrik Thulesen Dahl glad.

"Når ministeren siger, hvad det er, der er brug for, så er det afdækket. Der er ikke fonde, som står klar med seks millioner kroner. I øjeblikket forhandles der om de midler, der er tilbage fra satspuljen, og jeg opfordrer ministeren til at tage fat i sin kollega i socialministeriet og sige, at flexuddannelsen skal med i de forhandlinger. Om pengene kommer fra det ene eller andet ministerium, er jeg og Glad Fonden ligeglade med", sagde ordføreren og tilføjede:

"Så tilsagnet om, at vi finder midler i første halvdel af januar, glæder mig"

Tilføjelsen fik Pernille Rosenkrantz-Theil til at korrigere Jens Henrik Thulesen Dahl.

Glad Fonden

Glad Fonden er en af Danmarks største socialøkonomiske virksomheder med afdelinger i København, Aarhus, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Vejen og Ringsted.

Det begyndte i 1999, da TV-Glad gik i luften som verdens første tv-station for og med udviklingshæmmede. Siden har fonden udvidet med andre virksomhedsområder og arbejder med inklusion i bredere forstand gennem uddannelse og beskæftigelse.

Glad Fonden er en erhvervsdrivende fond.

"Jeg giver ikke tilsagn om, at vi finder midler nu. For mig er det vigtigt at dykke ned i, hvilken beløbsstørrelse, der er tale om, og om Glad Fonden kan finde andre finansieringsformer. Tilsagnet er, at vi ser på det i begyndelsen af januar. Men vores intention er den samme: Jeg har absolut ikke noget ønske om, at Glad Fonden ikke skal fortsætte med sine aktiviteter. Det er et af de bedste bud, jeg har set, på, hvordan man går til unge med handicap", sagde hun.

Ministerens mål er at finde en løsning

Jens Henrik Thulesen Dahl udtrykte glæde over et klart tilsagn om, at der skal findes en løsning.

"Det indebærer i mit hoved, at hvis den løsning kræver nogle midler, så vil ministeren se på, hvordan vi finder de midler, så vi i fællesskab kan være sikre på, at Glad Fonden kan lave et ekstra optag i sommeren 2021", sagde ordføreren.

Undervisningsministeren advarede mod at foregribe situationen.

"Det kan godt være, at vi står i en situation, hvor vi får behov for penge, men vi skal finde pengene et sted for at kunne bruge dem. Men vi ser på det med henblik på at finde en løsning", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.536 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
514 andre er allerede tilmeldt