Corona
12   39

Minister indskærper: Der skal gøres ekstra rent på skolerne

Eleverne må ikke blandes på tværs af klasser – bortset fra valghold. Og der skal gøres ekstra rent for at forebygge smitte. Sådan lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde i dag, og i næste uge sender hun breve til skoler og kommuner for at understrege, at retningslinjerne skal overholdes.

Regeringen vil gøre sit yderste for, at elever kan have en så normal skolehverdag som muligt. Det understregede undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde om coronareglerne i dag. Selv om der ikke er indført skærpede restriktioner på skoler, så betyder det ikke, at man på skolerne kan læne sig tilbage og slække på kravene.

"Tværtimod skal vi gøre en ekstra stor indsats for at få bragt smitten ned de næste måneder", sagde ministeren og understregede, at det er tid til, at alle inden for børne- og undervisningsområdet skal genbesøge corona-retningslinjerne.  

"Der skal være et ekstra stort fokus på ikke at blande børn på tværs af klasser og ikke at blande børn på tværs af stuer med de undtagelser, som sektoren godt kender, i forbindelse med valgfag. Det er vigtigt, at alle får læst de retningslinjer en gang til og får undersøgt, om man også overholder dem i det omfang, der skal til, for at vi ikke ser smitten sprede sig i skolerne", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil, som fortalte, at hun i næste uge vil sende et brev ud til alle skoler med netop det budskab.

Kommuner skal bruge penge på ekstra rengøring

Artiklen fortsætter under banneret

Hun kom også med en løftet pegefinger til kommunerne, når det gælder ekstra fokus på rengøring og hygiejne på skolerne.

"Pengene til ekstra rengøring er bevilliget. De penge skal ud at arbejde på skoler og institutioner, fordi det er afgørende for at mindske smittespredningen, at der bliver gjort ordentligt rent. Det skal ske alle steder", sagde ministeren.

Også kommunerne kan forvente at modtage et brev fra ministeren i den kommende uge. Det sker, fordi blandt andre DLF og enkelte lærere og skoleledere over for ministeren har påpeget, at det halter med corona-rengøringen. Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke dokumentation for, at kommunerne ikke bruger de ekstra penge på rengøring efter retningslinjerne.

"Men jeg har heller ikke dokumentation for det modsatte. Derfor bliver vi nødt til i denne her situation at sende et brev ud til kommunerne og sige, at de her penge er afsat, og hvis der skulle være nogen, der ikke har gjort det endnu, så skal de penge gå til den rengøring, der er lagt op til i retningslinjerne, som har været gældende siden juni. Dem skal man leve op til", sagde hun og oplyste, at der i foråret blev bevilliget 2,2 milliarder til kommunerne til at dække de samlede ekstraomkostninger i forbindelse med coronapandemien.

Skolen skal være så normal som mulig

Formand for DLF Gordon Ørskov Madsen sendte i går et brev til ministeren, hvor han blandt andet opfordrede til, at man ser på, hvordan man sikrer, at der er plads nok til, at eleverne kan holde afstand.

På pressemødet blev ministeren spurgt ind til mulighederne for, at elever undervises i mindre hold, som det nogle steder skete i foråret. Men det er en vej, som regeringen ikke ønsker at gå.

"Det at dele klasser op eller andre ting, som vi så i foråret, blev vi nødt til, fordi vi blev vi nødt til at bruge den store hammer for at lukke ned i forhold til smitte. Men det har meget store uddannelsesmæssige konsekvenser, hvis det skal vare for længe, og derfor er det regeringens prioritering, at uddannelse skal foregå så tæt på normalen som muligt, og det betyder, at man skal være i sin stamklasse, undtagen ved valgfag, hvor sektoren kender reglerne".

Folkeskolen.dk spurgte til, hvorfor lærere ikke anbefales at arbejde hjemmefra, når undervisningen er slut.

"Det er lokalt spørgsmål. Det vil jeg ikke blande mig i", var det korte svar fra ministeren.

Brobygning tages op til genovervejelse

Ministeren blev også spurgt til, om man fortsat vil gennemføre brobygning i udskolingen. 

"Vi er ikke klar til at komme en endelig melding vedrørende brobygning endnu. Det har været en drøftelse henover de sidste 14 dage. Jeg har også bedt om, at vi får talt om det med sektoren igen. Det vil sige, at i løbet af den næste uges tid er vi klar til at komme med med en udmelding", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil og tilføjede, at det er oplagt et af de steder, man er nødt til at kigge på igen. (Tilføjet 25/10 kl. 17:28)

Ret til visir, men ikke mundbind 

Da coronarestriktionerne i fredags blev strammet i samfundet, blev det samtidig en ret, at lærere kan bære visir i undervisningen. Pernille Rosenkrantz-Theil satte ord på, hvorfor regeringen har valgt, at alle lærere har ret til at bære visir, men ikke mundbind.

"Det er en ret, den enkelte ansatte får, at man kan bruge den ekstra beskyttelse at bruge visir. Når der ikke er tale om mundbind i den forbindelse, så er det fordi, det er vigtigt, at børnene kan se læreres og pædagogers ansigtsudtryk", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
487 andre er allerede tilmeldt