Corona
2   57

Sundhedsministeriet: Lærere kan bruge visir i skolen

Det var med henvisning til sundhedsmyndighedernes retningslinjer, at en række kommuner hidtil har forbudt lærerne at bruge mundbind eller visir i undervisningen. Men med gårsdagens stramning af restriktionerne er formuleringerne om værnemidler i undervisningen ændret.

På ungomsuddannelserne og de videregående uddannelser, herunder læreruddannelsen, skal de studerende fra på torsdag den 29. oktober bruge mundbind, når de bevæger sig rundt på uddannelsesstedet, fx på gangene og i kantinen. De behøver ikke have det på i klasselokalerne, men undervisere, der underviser i mere end to klasser eller hold i løbet af en dag, skal  bære mundbind eller visir.

I folkeskolen og på daginstitutionsområdet har vurderingen fra sundhedsmyndighederne hidtil været, at der ikke var behov for værnemidler, og det har kommuner som bl.a. Høje-Taastrup, ishøj, Holbæk og Aalborg brugt som argument for at sige blankt nej, hvis lærere ønskede at sikre sig selv og eleverne ved at undervise bag mundbind eller visir. Men i aftes efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om de stigende smittetal, udsendte Sundhedsministeriet nye retningslinjer for brugen af værnemidler. Og nu står der:  Lærere og pædagoger i grundskolen og daginstitutioner kan bære visir.

Visir

Sundhedsstyrelsen om visir som alternativ til mundbind:

Ansigtsvisir kan være et alternativ til mundbind i særlige situationer, for personer, der ikke kan anvende et mundbind, eller hvor det er vigtigt at vise ansigt i situationen. Personer med visse lidelser, fx eksem i ansigtet, allergi eller tilstande som gør, at et mundbind ikke kan slutte tæt om ansigtet kan bruge et visir som alternativ til mundbind. Et visir kan også anvendes ved kommunikation med personer, som er høre- eller synshæmmede, hvor der er behov for mundaflæsning, da munden er synlig, og da et visir ikke i samme grad dæmper lyden. I situationer, hvor det er vigtigt at du viser dit ansigt, fx når du taler med et barn eller en person med demens og lignende, kan et visir også anvendes.

Kilde: "Sundhedsstyrelsens gode råd: Brug af mundbind", sep. 2020

Mundbind er altså fortsat ikke nævnt, men i stedet plasticvisirer som sidder fast i et pandebånd og dækker hele ansigtet, men er gennemsigtige.

Lærer Anna Ida Hedaa har tidligere på folkeskolen.dk fortalt, hvor hun har valgt at bruge visir i sin undervisning på Skolen ved Sundet i København:

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg synes, at en fordel med visiret er, at der kan børnene rent faktisk se min ansigtstræk. Rent pædagogisk synes jeg, at det giver mere mening, at de kan fornemme, om jeg er sur eller glad", fortæller Anna Ida Hedaa.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
470 andre er allerede tilmeldt