Grænsen er nået, det er ikke forsvarligt at sende eleverne til prøve, hvis de har mistet en tredjedel af deres undervisning, lyder det fra formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

Skolelederne: Ikke forsvarligt at sende valgfagselever til eksamen efter coronanedlukning

Eleverne har mistet op til en tredjedel af deres undervisning i de nye praktisk-musiske valgfag, men Undervisningsministeriet insisterer på, at de skal til afgangsprøve i fagene. Skoleledernes formand Claus Hjortdal kalder det både latterligt og uforsvarligt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var ikke mange elever, der fik undervisning i deres valgfag madkundskab, håndværk og design, musik eller billedkunst, mens de var sendt hjem i foråret. Og mange steder var fagene også strøget på skemaet, da eleverne kom fysisk tilbage. Mange har mistet op til en tredjedel af den undervisning, de skulle have modtaget i 7. og 8. klasse, inden de skal op til en prøve, som kommer til at tælle med på deres eksamensbevis.

Ministeriet: Valgholds-elever skal til fuld prøve, selvom nogle har mistet en tredjedel af undervisningen 

Mange valgfagslærere er oprørte. De kan ikke se, hvordan de skal nå at give eleverne det, de skal lære inden prøven. Hvis de ikke kan få erstatningsundervisning, mener de, at prøven enten bør aflyses eller kravene lempes. Men undervisningsministeren afviser blankt at aflyse prøven, og ministeriet mener, at eleverne skulle have haft deres undervisning i foråret.

"Skolerne har under nedlukningen og genåbningen sidste skoleår været forpligtet til at give eleverne nødundervisning i de obligatoriske toårige praktisk/musiske valgfag, fx gennem fjernundervisning og virtuel undervisning", lyder det.

Ministeriet: Skolerne var forpligtet til at give nødundervisning i valgfagene

Formand: Helt urimeligt at klandre skolelederne 

Den melding gør mildest talt formanden for Skolelederne Claus Hjortdal indigneret.

"Det er nemt at sende den over til os. Jeg synes, det er helt urimeligt. Politikerne er blevet fanget i deres egen politik. De ville pludselig gøre alle fag til prøvefag i år, fordi de tror, at kvalitet er lig med eksamen, og nu er det pivtosset, at de ikke i det mindste justerer prøveformen, så den passer til den undervisning, eleverne faktisk har kunnet få i år".

Claus Hjortdal mener på ingen måde, at det er skolelederne, der har misforstået udmeldingerne fra ministeriet i nedlukningsperioden.

Konsulent: Gå til lederen og bed om erstatningstimer i håndværk og design 

"Det er virkelig en mærkelig bortforklaring fra ministeriets side. For det første, så var der under nødundervisningen frihedsgrader til at vurdere, hvad der var vigtigst. Her har skolelederne taget en meget fornuftig kalkule, samtidig med at de har haft rygende travlt med at sikre, at der ikke var nogen der blev smittet. Når det kommer dertil, så står valgfagene bare ikke højest på listen, for selv om du gerne vil være tømrer, så er lixtallet på din teori ret højt".

"For det andet, så kan vi ikke for alvor gennemføre de praktisk-musiske fag som distanceundervisning. Ligesom vi også nu har udfordringer med at gennemføre valgfagsundervisning på tværs af klasserne. Det er helt urimeligt at klandre skolelederne for, at eleverne ikke har fået undervisning i de her fag, når det ikke kunne lade sig gøre".

Brug årskarakteren i stedet

Hvis det stod til Claus Hjortdal, så skulle prøven i de praktisk-musiske valgfag aflyses, så eleverne fik deres årskarakter overført til eksamensbeviset. Og vil man ikke det, så bør man som minimum nedskalere prøven. Og man kan ikke forvente, at skolerne skal kunne tilbyde erstatningsundervisning i fagene i løbet af dette skoleår op til prøven.

"Det kan ikke lade sig gøre. Det kræver specialuddannede lærere at undervise i de her fag, vi kan ikke bare sætte hvem som helst til det. Og hvis man mener, at man skal kalde børnene ind på en lørdag, så god fornøjelse med reaktionen fra kommunerne".

Undersøgelse: Ingen har fået erstattet tabt madkundskabsundervisning i prøvefaget 

Nogle steder i landet melder lærerne om, at de nu igen ikke underviser i valgfagene, fordi timerne bliver omlagt for at undgå smitte. Er der en nedre grænse for, hvor få timerne eleverne kan modtage og stadig skulle gå til prøve?

"Den grænse er allerede nået. Når der er elever, som har mistet en tredjedel af deres undervisning, så er det ikke forsvarligt at sende dem til fuld prøve i faget. Det er simpelthen latterligt at gennemføre".

Undervisningsministeren afviser at aflyse prøve i valgfag