Valgfag
6   112

Skolelederne: Ikke forsvarligt at sende valgfagselever til eksamen efter coronanedlukning

Eleverne har mistet op til en tredjedel af deres undervisning i de nye praktisk-musiske valgfag, men Undervisningsministeriet insisterer på, at de skal til afgangsprøve i fagene. Skoleledernes formand Claus Hjortdal kalder det både latterligt og uforsvarligt.

Der var ikke mange elever, der fik undervisning i deres valgfag madkundskab, håndværk og design, musik eller billedkunst, mens de var sendt hjem i foråret. Og mange steder var fagene også strøget på skemaet, da eleverne kom fysisk tilbage. Mange har mistet op til en tredjedel af den undervisning, de skulle have modtaget i 7. og 8. klasse, inden de skal op til en prøve, som kommer til at tælle med på deres eksamensbevis.

Mange valgfagslærere er oprørte. De kan ikke se, hvordan de skal nå at give eleverne det, de skal lære inden prøven. Hvis de ikke kan få erstatningsundervisning, mener de, at prøven enten bør aflyses eller kravene lempes. Men undervisningsministeren afviser blankt at aflyse prøven, og ministeriet mener, at eleverne skulle have haft deres undervisning i foråret.

"Skolerne har under nedlukningen og genåbningen sidste skoleår været forpligtet til at give eleverne nødundervisning i de obligatoriske toårige praktisk/musiske valgfag, fx gennem fjernundervisning og virtuel undervisning", lyder det.

Formand: Helt urimeligt at klandre skolelederne 

Artiklen fortsætter under banneret

Den melding gør mildest talt formanden for Skolelederne Claus Hjortdal indigneret.

"Det er nemt at sende den over til os. Jeg synes, det er helt urimeligt. Politikerne er blevet fanget i deres egen politik. De ville pludselig gøre alle fag til prøvefag i år, fordi de tror, at kvalitet er lig med eksamen, og nu er det pivtosset, at de ikke i det mindste justerer prøveformen, så den passer til den undervisning, eleverne faktisk har kunnet få i år".

Claus Hjortdal mener på ingen måde, at det er skolelederne, der har misforstået udmeldingerne fra ministeriet i nedlukningsperioden.

"Det er virkelig en mærkelig bortforklaring fra ministeriets side. For det første, så var der under nødundervisningen frihedsgrader til at vurdere, hvad der var vigtigst. Her har skolelederne taget en meget fornuftig kalkule, samtidig med at de har haft rygende travlt med at sikre, at der ikke var nogen der blev smittet. Når det kommer dertil, så står valgfagene bare ikke højest på listen, for selv om du gerne vil være tømrer, så er lixtallet på din teori ret højt".

"For det andet, så kan vi ikke for alvor gennemføre de praktisk-musiske fag som distanceundervisning. Ligesom vi også nu har udfordringer med at gennemføre valgfagsundervisning på tværs af klasserne. Det er helt urimeligt at klandre skolelederne for, at eleverne ikke har fået undervisning i de her fag, når det ikke kunne lade sig gøre".

Brug årskarakteren i stedet

Hvis det stod til Claus Hjortdal, så skulle prøven i de praktisk-musiske valgfag aflyses, så eleverne fik deres årskarakter overført til eksamensbeviset. Og vil man ikke det, så bør man som minimum nedskalere prøven. Og man kan ikke forvente, at skolerne skal kunne tilbyde erstatningsundervisning i fagene i løbet af dette skoleår op til prøven.

"Det kan ikke lade sig gøre. Det kræver specialuddannede lærere at undervise i de her fag, vi kan ikke bare sætte hvem som helst til det. Og hvis man mener, at man skal kalde børnene ind på en lørdag, så god fornøjelse med reaktionen fra kommunerne".

Nogle steder i landet melder lærerne om, at de nu igen ikke underviser i valgfagene, fordi timerne bliver omlagt for at undgå smitte. Er der en nedre grænse for, hvor få timerne eleverne kan modtage og stadig skulle gå til prøve?

"Den grænse er allerede nået. Når der er elever, som har mistet en tredjedel af deres undervisning, så er det ikke forsvarligt at sende dem til fuld prøve i faget. Det er simpelthen latterligt at gennemføre".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.301 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
740 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.727 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
810 andre er allerede tilmeldt