Mange elever har ikke fået den fornødne undervisning i de praktiske/musiske valgfag under corona-krisen.

Undervisningsministeren afviser at aflyse prøve i valgfag

Trods presset fra mange lærere og SF om at aflyse den obligatoriske prøve i de praktiske/musiske valgfag i år, afviser undervisningsministeren. Hun peger dog på, at skoler, der havde planlagt prøve til jul, kan overveje at udskyde prøven til senere på skoleåret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kommer ikke på tale at aflyse de planlagte afgangsprøver for 8.- klasserne i de nye toårige valgfag håndværk og design, billedkunst, musik og madkundskab.

Det fastslår børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et svar til SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Bakket op af adskillige bekymrede lærere har SF-ordføreren ellers opfordret ministeren til at aflyse prøverne, fordi skolernes håndtering af coronakrisen mange steder er gået ud over de praktisk/musiske valgfag, hvor undervisningen er blevet aflyst.

"De stakkels børn er jo presset nok i forvejen, og så skal de op til så mange forskellige ting. Nu skal de så også op i et nyt fag, som de ikke har haft timer i. Det giver jo ingen mening", har Jacob Mark tidligere sagt til folkeskolen.dk

Ministeren anerkender efterslæb

Undervisningsministeren anerkender, at der kan være et fagligt efterslæb, ligesom hun anerkender, at det er "et problem, der skal tages hånd om".

"Jeg mener dog ikke, at aflysning af den obligatoriske prøve er den rigtige vej at gå. Det er vigtigt, at vi fortsat sikrer en varieret skoledag, og at undervisningen i de praktiske/musiske fag bliver prioriteret lokalt. Også i et omfang, der sikrer, at eleverne kan føres til prøve i år", skriver ministeren i sit svar til Jacob Mark.

SF opfordrer minister til at droppe valgfagsprøven i år 

Hun påpeger samtidig, at de skoler, som hidtil ikke har prioriteret nødundervisningen i de praktiske/musiske valgfag, fortsat har det indeværende skoleår til at indhente et eventuelt fagligt efterslæb.

"Skoler, der har planlagt med at afholde prøven tidligt på skoleåret, kan overveje at udskyde prøven til senere på skoleåret", lyder det fra undervisningsministeren.

Hun oplyser desuden, at Børne- og Undervisningsministeriet nu vil "konkretisere og intensivere" vejledningen til skolerne med fokus på mulighederne i at undervise i valgfagene - og med fokus på oplysning om gennemførelse af prøven og prøvekrav. Det vil bl.a. ske gennem webinarer, videoer og artikler på emu.dk, fremgår det af ministerens svar.

SF vil have sagen op i forligskreds

SF's Jacob Mark er ikke tilfreds med ministerens afgørelse.

"Nu beder vi om at det kommer op på et forligskredsmøde", skriver han i en mail til folkeskolen.dk

Undervisningsministeren understreger, at covid-19 "ikke er overstået endnu".

"Jeg vil derfor holde løbende øje med situationen og vurdere, om der på et senere tidspunkt er grund til yderligere tiltag", lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

I år er første gang, at der skal afvikles prøver i valgfag i 8. klasse. Prøverne indgår i elevernes afsluttende eksamen. 

Ministeriet: Skolerne var forpligtet til at give nødundervisning i valgfagene