Valgfag
13   15

Undervisningsministeren afviser at aflyse prøve i valgfag

Trods presset fra mange lærere og SF om at aflyse den obligatoriske prøve i de praktiske/musiske valgfag i år, afviser undervisningsministeren. Hun peger dog på, at skoler, der havde planlagt prøve til jul, kan overveje at udskyde prøven til senere på skoleåret.

Det kommer ikke på tale at aflyse de planlagte afgangsprøver for 8.- klasserne i de nye toårige valgfag håndværk og design, billedkunst, musik og madkundskab.

Det fastslår børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et svar til SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Bakket op af adskillige bekymrede lærere har SF-ordføreren ellers opfordret ministeren til at aflyse prøverne, fordi skolernes håndtering af coronakrisen mange steder er gået ud over de praktisk/musiske valgfag, hvor undervisningen er blevet aflyst.

"De stakkels børn er jo presset nok i forvejen, og så skal de op til så mange forskellige ting. Nu skal de så også op i et nyt fag, som de ikke har haft timer i. Det giver jo ingen mening", har Jacob Mark tidligere sagt til folkeskolen.dk

Artiklen fortsætter under banneret

Ministeren anerkender efterslæb

Undervisningsministeren anerkender, at der kan være et fagligt efterslæb, ligesom hun anerkender, at det er "et problem, der skal tages hånd om".

"Jeg mener dog ikke, at aflysning af den obligatoriske prøve er den rigtige vej at gå. Det er vigtigt, at vi fortsat sikrer en varieret skoledag, og at undervisningen i de praktiske/musiske fag bliver prioriteret lokalt. Også i et omfang, der sikrer, at eleverne kan føres til prøve i år", skriver ministeren i sit svar til Jacob Mark.

Hun påpeger samtidig, at de skoler, som hidtil ikke har prioriteret nødundervisningen i de praktiske/musiske valgfag, fortsat har det indeværende skoleår til at indhente et eventuelt fagligt efterslæb.

"Skoler, der har planlagt med at afholde prøven tidligt på skoleåret, kan overveje at udskyde prøven til senere på skoleåret", lyder det fra undervisningsministeren.

Hun oplyser desuden, at Børne- og Undervisningsministeriet nu vil "konkretisere og intensivere" vejledningen til skolerne med fokus på mulighederne i at undervise i valgfagene - og med fokus på oplysning om gennemførelse af prøven og prøvekrav. Det vil bl.a. ske gennem webinarer, videoer og artikler på emu.dk, fremgår det af ministerens svar.

SF vil have sagen op i forligskreds

SF's Jacob Mark er ikke tilfreds med ministerens afgørelse.

"Nu beder vi om at det kommer op på et forligskredsmøde", skriver han i en mail til folkeskolen.dk

Undervisningsministeren understreger, at covid-19 "ikke er overstået endnu".

"Jeg vil derfor holde løbende øje med situationen og vurdere, om der på et senere tidspunkt er grund til yderligere tiltag", lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

I år er første gang, at der skal afvikles prøver i valgfag i 8. klasse. Prøverne indgår i elevernes afsluttende eksamen. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.664 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)