Håndværk og design
4   6

Konsulent: Gå til lederen og bed om erstatningstimer i håndværk og design

Der bliver ingen dispensation for elever, der ikke har haft håndværk og design under nedlukningen, for skolerne har pligt til at give dem undervisning. Men lærere fortæller, at der ikke er planlagt erstatningsundervisning og har også svært ved at se det presset ind.

Valgfagseleverne kan have mistet op til en tredjedel af deres undervisning i håndværk og design, hvis de hverken har haft faget som fjernundervisning, eller da de kom tilbage på skolerne. Det er et af de helt store diskussionsemner blandt håndværk og design-lærerne - både i deres facebookgruppe og på det årlige Østjyske stævne, som blev afholdt forrige weekend. For hvordan når man at give dem den undervisning, de har krav på og brug for at blive klar til prøven.

Tidligere læringskonsulent i Undervisningsministeriet og nuværende selvstændig konsulent i faget Heidi Bruus, som holdt oplæg på stævnet, var overrasket over, at så mange skoler valgte at droppe de praktisk-musiske fag.

"Det er rystende, at man nogle steder ikke engang havde faget, da eleverne vendte tilbage. Ministeriet meldte ud på retræte, de var ikke proaktive. De var måske også lidt forbløffede, men det er jo sådan det er på skolerne, at der er kamp om timerne".

Hun foreslår, at man lægger timerne som hele fagdage, hvis man ikke kan presse en ekstra lektion ind hver uge.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er jo lederens ansvar, det er også understreget i den vejledende tekst fra ministeriet. Så man må gå til sin leder og sige, at eleverne mangler 24 lektioner".

Formand: Farligt at dispensere første år 

Formand for Den Faglige Forening for Håndværk og Design Irene Egeskov Andersen tænker også, at tema eller fagdage er en god løsning.

"Det er kun rimeligt for eleverne, så de får de bedst mulige forudsætninger. Men jeg er godt klar over, at det kan give udfordringer, for virkeligheden er jo meget forskellige rundt omkring på skolerne både i forhold til lærerkræfter og lokaler".

Hvis man har lavet en to-årsplan, er man jo nødt til at lave den om, og Irene Egeskov peger på, at lærerne også må være meget omhyggelige med deres opgivelser til prøven, så de præcist få beskrevet, hvilke områder eleverne faktisk har arbejdet med.

Hverken Heidi Bruus eller Irene Egeskov Andersen ønsker sig, at ministeriet dispenserer i prøven.

"Det ville selvfølgelig være det rimeligste set fra elevsynspunktet, men det kan være uhensigtsmæssigt, når det er det allerførste år, prøven bliver gennemført. Vi risikerer, at hvis man slækker på kravene i år, så kan man gøre det igen". 

Lærer: Jeg kan umuligt presse 24 ekstra timer ind i skemaet

Jonas Breikvik, som underviser i håndværk og design på Virupskolen i Aarhus, var med på det østjyske stævne. Han fortæller, at han godt hørte, at læringskonsulenten i sit oplæg sagde, at nu hvor eleverne har mistet så mange timer, så skulle man gå ind til lederen og bede om fagdage, for når de kommer op til prøven, så forventer censor, at de har fået det antal timer, de skal have ifølge loven.¨

"Der gik et sus igennem hele flokken. Jeg har 27 undervisningslektioner i forvejen på mit skema, og jeg kan umuligt presse 24 ekstra lektioner ind. Så skulle jeg tage dem ud i en uge, men det er jo et kæmpe puslespil at rydde op i det her. Det er der absolut ikke planer om på min skole".

Han mener, at der er bred enighed om, blandt lærerne, at man må tage hensyn til, at eleverne ikke har fået alle timer. "Men jeg håber virkelig ikke, at det er læringskonsulenten, der kommer ud på min skole som censor".

Se Undervisningsministeriets vejledning til lederne i, hvordan de skal forholde sig til den tabte undervisning i håndværk og design via linket herunder:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.292 andre er allerede tilmeldt