STU
1   3

Ordfører vil have klarlagt, hvor STU-loven trænger til at blive strammet op

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl har stillet undervisningsministeren en række spørgsmål ud fra konkrete elever for at få klarlagt, hvor loven om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse bør strammes op. Han håber, at der snart kommer gang i forhandlingerne.

Opgaven med at revidere STU-loven efter evalueringen af ungdomsuddannelsen i 2017 har udviklet sig til et langstrakt forløb. I september sidste år stillede undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Dansk Folkeparties Jens Henrik Thulesen Dahl i udsigt, at hun ville indkalde partierne på Christiansborg til en statusdrøftelse om STU inden årets udgang.

"Nytår blev så til januar. Det kan jeg leve med. Planen var, at forhandlingerne skulle være afsluttet inden sommerferien, men det blev væltet af coronavirus. Det kan jeg også leve med, men der er ikke flere undskyldninger. Nu skal vi se at komme i gang", siger Jens Henrik Thulesen.

Thulesen Dahls spørgsmål

Almindelige spørgsmål:

  • Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side kan godkende en ung til et STU-forløb, uden der foreligger et udkast til uddannelsesplan eller på anden måde er en afklaring af den unges ønsker til uddannelse, uden at hverken familie eller den unge er blevet hørt i forhold til indstillingen eller orienteret om, at dette er planen eller har kunnet fået udleveret kopi af indstillingen, før bevillingen er sket?
  • Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side indenfor lovens rammer kan vælge, at praktikken i et STU-forløb skal foregå 94 kilometer fra hjemmet og på en institution, hvor den unge ifølge STU-institutionen selv ikke er i målgruppen for praktikstedet?
  • Vil ministeren oplyse, om man fra kommunal side kan uddelegere opgaven med at udarbejde en uddannelsesplan til en STU-institution, der ikke arbejder med den målgruppe, den unge tilhører, og vil ministeren i givet fald oplyse, hvordan det harmonerer med STU-loven, hvor det fremgår, at den unge skal have et tilbud, hvori den unge skal have mulighed for progression i sin udvikling?

Paragraf 20-spørgsmål

  • Hvad er ministerens holdning til, at der tilbydes STU-forløb blandt udviklingshæmmede til en psykisk sårbar pige med en almindelig folkeskole-afgangseksamen med et snit på ca. 7?
  • Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med lovgivningen at tilbyde praktik på en STU-institution, der lægefagligt vurderes at kunne forværre den unges helbred markant, idet målgruppen på institutionen er nærmest det stik modsatte af, hvad VISO, psykiatrien og egen læge har præciseret skal være skånebehov?
  • Mener ministeren, at en kommune kan godkende HF-forløb på en ordinær HF-institution som STU- tilbud, når HF-institutionen ekstraordinært tilbyder at sammensætte en HF over tre år, og når psykiatrien bakker op omkring dette?

Han har netop stillet ministeren tre almindelige spørgsmål og tre paragraf 20 spørgsmål. I almindelige spørgsmål spørger folketingsmedlemmer til faktuelle forhold, mens de i paragraf 20 spørgsmål vil have ministeren til at tilkendegive sin holdning.

Psykisk sårbar pige tilbydes STU blandt udvkingshæmmede

Artiklen fortsætter under banneret

Uddannelsesordføreren fra Dansk Folkeparti vil blandt andet vide, hvad Pernille Rosenkrantz-Theil mener om, at en psykisk sårbar pige med en almindelig afgangseksamen fra folkeskolen med et snit på cirka 7 tilbydes et STU-forløb blandt udviklingshæmmede.

Blandt de almindelige spørgsmål spørger Jens Henrik Thulesen Dahl til, om en kommune kan godkende en ung til et STU-forløb, uden at der foreligger et udkast til en uddannelsesplan, eller at der på anden måde er en afklaring af den unges ønsker til uddannelse.

Han beder også Pernille Rosenkrantz-Theil oplyse, om en kommune indenfor lovens rammer kan vælge, at praktikken i et STU-forløb skal foregå 94 kilometer fra hjemmet og på en institution, hvor den unge ifølge STU-institutionen selv ikke er i målgruppen for praktikstedet.

"Baggrunden for mine spørgsmål er historier, som jeg hører, når jeg kommer rundt i landet og snakker med folk. Jeg synes, historierne om STU-elever lyder mærkelige, og jeg vil derfor have afklaret rammerne og reglerne i loven på disse områder", siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Svar skal klarlægge, hvordan der bør strammes op

Når det gælder paragraf 20 spørgsmålene, forventer Jens Henrik Thulesen Dahl, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil svare, at det ikke er i orden, at en uddannelsesinstitution ikke matcher den unges behov.

"Det kan godt være, at kommunerne må gøre, som de gør, men så kan ministerens svar være med til at afklare, hvordan vi skal stramme op", siger Jens Henrik Thulesen Dahl, som er blevet stillet i udsigt, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil komme med en plan for STU-forhandlingerne inden længe.

Ministeren har seks hverdage til at svare på paragraf 20 spørgsmålene, mens hun ifølge reglerne bør besvare de almindelige spørgsmål inden for fire uger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.274 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
413 andre er allerede tilmeldt