I et brev til forældrene beklager Middelfart Kommune, at forældrene har oplevet en dårlig vejledning.

Forældre til folketingspolitikere: Vores datter må kun vælge kommunens STU-tilbud

Et forældrepar er så vrede over, at deres datter ikke kan tage STU på sit foretrukne uddannelsessted, at de har skrevet til flere folketingspolitikere. En af dem har bedt om en kommentar fra ministeren. Netop unges manglende indflydelse er et kritikpunkt i STU-evalueringen.

Publiceret

STU-leder med dobbeltkasket

Frederikke og hendes forældre, Claus og Britt Hust, er ikke kunforundret over, at Frederikke ikke kan tage sin STU på denselvejende institution Munkegården. De undrer sig også over, at dendaglige leder af det kommunale STU-tilbud, Ralf Buch, sidder i detvisitationsudvalg, som har henvist Frederikke til STUMiddelfart.

"Hvordan kan Ralf Buch, som daglig leder af STU Middelfart siddei visitationsudvalget og beslutte, hvor unge mennesker skalgennemføre deres STU? Han er selvfølgelig interesseret i, at hanstilbud altid er fuldt booket op - og har nok ikke den storeinteresse i at sende et ungt menneske et andet sted hen - selv omdet er Frederikkes største ønske. Efter vores mening er hanfuldstændig inhabil", skriver de til borgmester Johannes LundsfrydJensen (S).

Social- og sundhedsdirektør Mette Bostrup svarer på kommunensvegne, at Ralf Buch deltager i visitationsudvalget på grund af sitkendskab til tilbuddet og målgruppen.

 "Det er vigtigt for mig at understrege, at endeligbeslutning i forhold til STU-sted træffes i myndighedsafsnittet ivoksenservice og således ikke er en afgørelse, der træffes af RalfBuch alene", skriver direktøren.

Så enkelt ser foreningen Ligeværd ikke på det. Ligeværdgennemførte i 2017 en rundspørge om repræsentationen i de kommunalevisitationsudvalg.

"Det var ikke et kønt billede, vores rundspørge viste. Der erganske mange steder, hvor det netop er den kommunale STU-leder, dersidder i visitationsudvalget. Man kan selvfølgelig ikke sige, atdet automatisk giver en dårlig sagsbehandling, og at det allesteder betyder, at de unge så kun visiteres til det kommunaletilbud. Men desværre ser vi flere steder den sammenhæng. Det er enstor udfordring for disse unges retssikkerhed. De har i forvejensvært ved at give udtryk for det, de vil og har behov for. Sårisikoen for at blive manipuleret er alt for stor", sigersekretariatschef Esben Kullberg i en artikel på foreningenshjemmeside om, at kommunale dobbeltkasketter skaber mistillid tilafgørelserne om unges STU-tilbud.

Han peger på, at kommunerne på andre velfærdsområder skal sikre,at der er vandtætte skotter mellem den myndighed, der bestiller enydelse, og så den operatør, der udbyder den.

"Det mener vi også må gælde på STU-området", siger EsbenKullberg med reference til den såkaldte BUM-model, hvor B står forBestiller, U for Udfører og M for Modtager.

Modellen blev indført for at sikre gennemskuelighed og kvaliteti den kommunale opgaveløsning på ældreområdet og for at sikre, atflere kunne byde ind på at løse kommunale opgaver. Modellen harsiden bredt sig til socialområdet, beskæftigelsesindsatser og børn-og ungeområdet. Men altså mange steder ikke til STU-området.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge loven om STU skal eleverne have mulighed for indflydelse på eget uddannelsesvalg. Desuden skal uddannelsen i videst muligt omfang tilrettelægges under hensyn til den enkeltes kvalifikationer, modenhed og interesser. Men da den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse blev evalueret for et år siden, angav hvert tredje UU-center, at det sjældent eller aldrig sker, at en elev modtager to eller flere tilbud om forskellige STU-forløb, som eleven kan vælge imellem.

Arbejdsgruppe: Trods positiv evaluering bør områder af STU'en ses efter i sømmene

Det ser blandt andet ud til at være tilfældet i Middelfart. Her har ægteparret Claus og Britt Hust en 18-årig datter, Frederikke, som er født med et udviklingshandicap og derfor er blevet visiteret til et STU-forløb efter endt skolegang på specialskolen Skrillingeskolen. I den forbindelse har hun været i praktik på det kommunale STU Middelfart i Ejby og på den selvejende institution Munkegården i Brenderup.

Ingen har fortalt om den manglende valgmulighed

Efter praktikken foretrækker Frederikke at tage sin STU på Munkegården. Alligevel visiterer Middelfart Kommune hende til sit eget uddannelsessted. Det fik i første omgang forældrene til at skrive til borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).

"Både Frederikke og vi som forældre har hele tiden haft den opfattelse, at Frederikke kunne være med til at vælge, hvor hendes STU-forløb skulle foregå, og på netværksmødet på kommunen i foråret med deltagelse af både Skrillingeskolen, jobcenteret og sagsbehandlere talte vi om, hvor godt et praktikforløb hun havde på Munkegården, og hun gav udtryk for, at det var der, hun gerne ville være", skriver de til borgmesteren.

Evaluering: STU styrker eleverne

Ingen af de tilstedeværende på mødet sagde, at Munkegården ikke var en mulighed, tilføjer de.

"UU-vejlederen har heller ikke på noget tidspunkt givet udtryk for, at vi ikke selv kunne vælge, såfremt begge steder kunne dække Frederikkes behov. Og vi har ikke fået nogen tilbagemeldinger på, at Munkegården ikke kan løfte opgaven".

Direktør beklager oplevelsen af manglende vejledning

Forældrene har klaget over afgørelsen til Klagenævnet for Specialundervisning, men har ikke fået medhold, da nævnet kun kan ændre kommunens beslutning, hvis det tilbudte STU-forløb ikke dækker den unges behov.

Heller ikke brevet til borgmesteren har haft nogen effekt. I et svar til Frederikke og hendes forældre beklager social- og sundhedsdirektør Mette Bostrup deres oplevelse af manglende vejledning om STU.

"Middelfart Kommune anvender altid det lokale STU-tilbud, hvis tilbuddets kompetencer kan imødekomme den pågældende elevs behov. Middelfart Kommune har valgt dette med udgangspunkt i nærhedsprincippet og på grund af muligheden for tæt opfølgning på tilbuddet", skriver direktøren og fortæller, at sagsbehandlere i handicap- og psykiatriafdelingen fremover vil være særligt opmærksomme på at råde og vejlede om, at Middelfart Kommune primært bruger sit eget STU-tilbud.

Frederikkes sag kan bidrage til forbedringen af STU-ordningen

Nu har Frederikke og hendes forældre skrevet til syv folketingspolitikere i håb om, at deres oplevelse 'fra det virkelige liv' kan bidrage til politikernes arbejde med at forbedre STU-ordningen - og især sætte fokus på kommunernes forvaltning af loven.

"Vi som familie står tilbage med spørgsmålet - hvad er ideen med, at indstillingen til STU skal laves i et samarbejde mellem UU-vejleder, den unge og den unges familie, når indstillingen fuldstændigt 'overrules' af kommunens visitationsudvalg", spørger familien i brevet.

Handicapordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti er blandt modtagerne af brevet, og hun har nu bedt undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere sagen.

Spørgsmålet til ministeren er særligt interessant, fordi det fremgår af den nu et år gamle evaluering af STU, at det netop halter med at give unge indflydelse på deres STU-forløb i mange kommuner. Alligevel afviste Merete Riisager sidste år at gribe ind.

Riisager afviser at gøre noget ved evalueringskritik af kommunerne

"Kommunen har pligt til at oplyse den unge og forældrene om de muligheder, der er - også om eventuelle muligheder på tværs af kommunegrænser. Unge og forældre har desuden mulighed for at klage til Klagenævnet for Specialundervisning, hvis de er utilfredse med kommunens afgørelse om den individuelle uddannelsesplan, herunder valget af uddannelsessted. Jeg ser derfor ikke umiddelbart behov for ændringer på dette punkt", skrev Merete Riisager i et svar til Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

I juni i år pålagde et flertal uden om regeringen Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) at indkalde Folketingets partier til drøftelser om, hvordan de kan forbedre de kritikpunkter, den ellers overvejende positive evaluering af STU har rejst. 

Flertal uden om regeringen kræver nye forhandlinger om STU efter evalueringskritik

Du kan læse den fulde ordlyd af Karina Adsbøls spørgsmål via nedenstående link, hvorfra der er adgang til både forældrenes breve til folketingspolitikere og borgmeter og til kommunens svar.

Læs mere

Karina Adsbøls spørgsmål til ministeren

Ligeværds artikel om dobbeltkasketter