Første professor MSO i karrierevejledning i Danmark er Rie Thomsen.
Første professor MSO i karrierevejledning i Danmark er Rie Thomsen.

Næsten ingen vælger den direkte vej til deres karriere

Karrierevejledning skal ses i et livslangt perspektiv. Næsten ingen går den direkte vej til det job, de har i dag. Det var budskaber fra Rie Thomsen, da hun holdt tiltrædelsesforelæsning som første professor MSO i karrierevejledning på DPU.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Forestil jer, at I sidder i et auditorium i USA, og en professor i karrierevejledning fra talerstolen siger: 'Never follow your dreams'. Det er kontroversielt - og så endda i USA. Men det gjorde psykolog John D. Krumboltz. Og han gjorde det for at frisætte de unge fra det pres, der ligger på dem", sagde Rie Thomsen i sin tiltrædelsesforelæsning på DPU for en fyldt festsal.

Hun tiltræder den første professorstilling MSO (med særlige opgaver) i karrierevejledning i Danmark.

I DPU's nyhedsbrev er Rie Thomsen citeret sådan her:

"Jeg er optaget af at forstå karriereudvikling fra et menneskeligt perspektiv. I hverdagen får de unge ofte at vide, at nu kommer der til at mangle ingeniører eller håndværkere, og de voksne får at vide, at nu kommer robotterne, eller at der sker så mange forandringer, så du skal være fleksibel og omstillingsparat. Der er så mange, der gerne vil noget på andres vegne, men det er ikke altid på en måde, hvor der bliver skelet til, hvad det betyder for mennesker. Det er for eksempel ikke altid, at man skal være omstillingsparat. Nogle gange skal man bare stå fast på det, man selv vil med sit arbejdsliv. Og hvis de ønsker ikke kan blive opfyldt dér, hvor man er, kan det være, man skal søge et andet sted hen".

I sin tiltrædelsesforelæsning sagde hun, at i al vejledning er det vigtigt at sige, at aktiviteter som brobygning, åbent hus, virksomhedsbesøg med videre skal udvide elevernes perspektiver på job og arbejdsliv og på deres egen relation til det. De skal opleve arbejdsmarkedet og uddannelsen også selv om de på forhånd er helt sikre på, hvad de vil og ikke vil. De skal se det som en måde at blive klogere på hele livet og samfundet og de forskellige job, der findes. Hvis det kan lykkes i uddannelsesvejledning, så vil nogle elever opleve mindre skoletræthed, mere motivation og elevernes fordomme om forskellige uddannelser vil blive udfordret, når de oplever at være på uddannelserne eller ude i praktik.

Efter Rie Thomsens tiltrædelsesforelæsning havde hendes kolleger indsamlet hilsner og lykønskninger til hende fra tidligere samarbejdspartnere. Videohilsner fra Norge, Finland, Reykjavik, Barcelona og Storbritannien myldrede ind.

Powered by Labrador CMS