'Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har skabt en struktur, som giver kommunerne incitament til at gøre det modsatte af det, lovgivningen lægger op til, nemlig at det skal være individuelt tilrettelagte forløb', sagde Pernille Rosenkrantz-Theil på dagens samråd.
"Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har skabt en struktur, som giver kommunerne incitament til at gøre det modsatte af det, lovgivningen lægger op til, nemlig at det skal være individuelt tilrettelagte forløb", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil på dagens samråd.

Ministeren advarer kommunerne: Vi skal se på, om vi har lagt de rigtige skinner ud for STU

Mange kommuner tilbyder alene unge med særlige behov deres eget STU-tilbud, men det dur ikke med one fits all-løsninger, sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et samråd i dag. Hun luftede perifært den mulighed at fjerne ansvaret for STU fra kommunerne.

Publiceret

Forslag fra STUAlliancen

  • Det gøres lovpligtigt, at de unges ønske og valg af uddannelseskal skrives ind i uddannelsesplanen. Hvis kommunen træffer enafgørelse, som adskiller sig herfra, skal der gives en fagligbegrundelse for denne beslutning.
  • Det ikke skal være muligt for kommunens eget STU-tilbud atdeltage i myndighedsafgørelser i visitationsprocessen.
  • I ministerielt regi etableres en informationsportal, hvor alleSTU-tilbud står beskrevet med relevante oplysninger ogsøgekriterier. Denne portal skal rumme alle de tilbud, som anvendesaf kommunerne.
  • Et overordnet uddannelsestilsyn skal føre et dialogbaseretkvalitetstilsyn og samtidig bidrage til kvalitetsudvikling af detenkelte STU-tilbud.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sagen om 17-årige Lasse fra Silkeborg, som måtte vente i næsten ti måneder på at få at vide, at han er i målgruppen for STU, havde sammen med politisk utålmodighed fået Venstre-politikerne Anni Matthiesen og Ellen Trane Nørby til sammen med Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti til at indkalde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU.

Hun løftede en flig af, at ansvaret for STU måske ikke længere skal være placeret i kommunerne.

"Jeg har ikke lagt mig fast på, at vi ikke skal have en kommunal model, men I kan høre slagretningen i det, jeg siger: Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har skabt en struktur, som giver kommunerne incitament til at gøre det modsatte af det, lovgivningen lægger op til, nemlig at det skal være individuelt tilrettelagte forløb", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsatte:

"Hvis regeringen gør det til sit udspil, er vi nået langt. Nu har vi talt om en revidering af STU i årevis, og jeg vil så gerne, at vi kan fortælle unge og forældre, at nu rykker vi", sagde hun.

Der er ikke noget af det, STU-Alliancen kommer med, politikerne ikke kan tage afsæt i, svarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Selvfølgelig skal uddannelsesplanen afspejle den unges ønsker, og det skal heller ikke værre muligt for kommunens eget STU-tilbud at deltage i visitationsudvalget. Det er også oplagt at lave en portal over, hvilke uddannelsestilbud der findes. Så vi står ikke på bar bund. Samtidig lyder det til, at alle partier er med ombord".

Lasse har ventet urimeligt længe på Silkeborg Kommune

Lasse har ventet urimeligt længe på Silkeborg Kommune

Jens Henrik Thulesen fra Dansk Folkeparti førte debatten over på Lasse fra Silkeborg, som i 2020 måtte vente ti måneder på en afklaring af, om han er i målgruppen for STU. Ydermere er det endnu ikke lykkedes ham at få den tjeneruddannelse, han har drømt om i et par år.

"Vi bruger fortsat meget tid på at hjælpe skoler og uddannelsesinstitutioner gennem pandemien. Jeg er selv meget utålmodig efter at komme i gang, for det dur ikke, at de unge ikke får tilbud af god kvalitet. Samtidig er der et ønske om en overbygning til STU, men vi begynder med STU, så vi ved, hvilket fundament overbygningen skal stå på", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil og tilføjede, at arbejdet med STU ikke ligger dødt.

"Jeg havde for nylig et møde med STU Alliancen. Hver gang er der et lille hul, forsøger jeg at komme et skridt videre".

Ministeren vil forhandle mellem to bølger af corona

Ministeren vil forhandle mellem to bølger af corona

Selv om corona fylder meget, efterlyste Anni Matthiesen endnu engang en melding om, hvornår partierne kan tage fat på forhandlingerne.

"Mange børn og unge mistrives under corona, men det gør unge på STU også. Ministeren bør indkalde ordførerne til møde om en ændring af STU-loven. Det vil sende et signal til forældre og unge, som venter på os, og som løbende henvender sig til os for at skubbe på. Vi kan risikere, at corona også findes til efteråret", sagde Venstre-politikeren.

Pernille Rosenkrantz-Theil ville ønske, at hun kunne sætte dato på.

"Jeg prioriterer STU rigtig højt, men det er umuligt at forudse, hvor længe pandemien varer, og hvad genåbningen af skoler og uddannelser kræver af kræfter. Det handler ikke om, at corona skal være slut, men vi skal være mellem to bølger", sagde ministeren og tilføjede, at hun ikke venter længere end højst nødvendigt.

Det ser Jens Henrik Thulesen Dahl frem til.

"Vi har brug for at få STU tilbage på sporet", sagde han i sin afsluttende bemærkning på vegne af de tre politikere bag samrådet.

Du kan se hele samrådet via dette link:

Læs mere

Samråd om STU

Powered by Labrador CMS