Forfatter og lærer Jan Frydensbjerg (til højre) modtog Undervisningsmiddelprisen 2017 på vegne af sig selv og medforfatter Ole Brynaa Solkær. På scenen ses også de to andenpladsvindere, Pernille Hargbøl Madsen (ved siden af Jan), samt Pernille B. Sunde og Pernille Pind.
Forfatter og lærer Jan Frydensbjerg (til højre) modtog Undervisningsmiddelprisen 2017 på vegne af sig selv og medforfatter Ole Brynaa Solkær. På scenen ses også de to andenpladsvindere, Pernille Hargbøl Madsen (ved siden af Jan), samt Pernille B. Sunde og Pernille Pind.

Pris til ’Filmiske virkemidler’

Det blev et undervisningsmateriale om analyse og produktion af film, som løb med førstepladsen, da Undervisningsmiddelprisen 2017 i formiddag blev uddelt på Danmarks Læringsfestival.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Danmarks Læringsfestival i Bella Centret blev årets bedste læremiddel i formiddags præmieret med Undervisningsmiddelprisen 2017. Ud af 50 indsendte materialer var det bogen med tilhørende hjemmeside 'Filmiske virkemidler. Analyse og produktion i undervisningen' af Jan Frydensbjerg og Ole Brynaa Solkær, udkommet på GeGe Forlag, som løb med prisen.

Bogen og hjemmesiden er primært rettet mod fagene dansk og mediekundskab på mellemtrinnet og overbygningen, men kan også bruges på ungdomsuddannelserne. I bogen og på hjemmesiden er der blandt andet en række eksempler på, hvordan man i de beskrevne undervisningsforløb kan opfylde en række mål i Fælles Mål.

"Film er verdens bedste legeplads"

Jan Frydensbjerg modtog prisen på vegne af ham selv og Ole Brynaa Solkær, som begge har en baggrund som lærere. Han ser prisen som et kæmpe skulderklap, fortalte han til folkeskolen.dk efter uddelingen.

"Det er et kæmpe skulderklap til både os som forfattere og til det lille forlag, vi er udkommet på. Vi vil gerne gøre eleverne i folkeskolen gode til at analyse og producere film, og derfor har vi lavet et materiale med gode råd til både lærere og elever", lød det fra Jan Frydensbjerg, som længe har arbejdet med filmformidling på flere måder, og som også tidligere har udgivet et undervisningsmateriale om film til folkeskolen. Nu var der brug for en opdateret version, mente han og Ole Brynaa Solkær.

"Film er verdens bedste lege- og læreplads, hvor man både får kompetencer til at analysere film og andet, men også sociale kompetencer af at samarbejde om en filmproduktion. Med læremidlet samler vi kompetencer fra begge sider".

Motiverende og gennemarbejdet

Undervisningsminister Merete Riisager havde meldt afbud, så det var i stedet Liz Nymann Lausten, kontorchef i Kontor for Grundskolen, og fungerende formand for prisudvalget, Claus Skovbjerg, som fik til opgave at kåre undervisningsmidlet.

Årets tema var fremtidens kompetencer med fokus på de nye teknologier og digitalisering, fortalte Liz Nymann Lausten:

"Vi skal bruge de nye teknologier på en måde, så det giver mening, og vi skal bruge det klogt. Samtidig skal vi huske at meget i det analoge rum fortsat giver mening i undervisningen. Det gør de tre nominerede læremidler."

Som prisudvalgets begrundelse for, at 'Filmiske virkemidler' modtog prisen, kaldte Claus Skovbjerg blandt andet læremidlet "et unikt, motiverende og grundigt gennemarbejdet materiale". 

Undervisningsmiddelprisen er på 95.000 kr., fordelt på en prisvinder og to andenpladser. De to andenpladser gik til læremidlerne 'Ordet er dit. Fokus på mundtlighed i 5.-6. Klasse' af Pernille Hargbøl Madsen på Dansklærerforeningens Forlag, og 'RoS/ Gange' af Pernille B. Sunde og Pernille Pind på forlaget Pind og Bjerre. Prisen uddeles af Undervisningsministeriet og en række fagblade, herunder Folkeskolen.

Opdateret 2. marts 8:56: Læremidlet består både af en bog og en hjemmeside - ikke blot en bog, som det oprindeligt fremgik af artiklen.

Powered by Labrador CMS