Anmeldelse

Rolig - du klarer det

Klasseledelse er både svært og påkrævet. Et altoverskyggende men ofte udefinerbart krav. Søs Rask Andresen og Nanna Paarup siger: Det handler om RO.

Fakta

Klasseledelse, ro og fordybelse - En håndbog til dig og din undervisning

Forfattere: Søs Rask Andresen og Nanna Paarup

279 kroner

234 sider

Dansk Psykologisk Forlag

I kollektivet 'Skolen' er vi enige om, at det er vigtigt, at man har styr på sin klasse. Altså, det kalder vi det jo ikke. Vi kalder det klasseledelse og insinuerer at det er noget med naturlig autoritet, autenticitet, fagligt overskud, personlighed, pædagogisk tilgang eller hvad der nu lige er øjeblikkets take på det der med den gode stemning. Og antydningerne hvisler i krogene, hvis en kollega ikke kan få greb om klasseledelsen. Måske er det slet ikke noget, man kan lære – vi er bare nogle, der kan det, der har det der je-ne-sais-quoi

Der findes mange – også mange gode – bøger om klasseledelse med talrige konstruktive forslag til organisering og tilrettelæggelse. Klasseledelse, ro og fordybelse  adskiller sig fra de fleste bøger om klasseledelse, jeg har læst. De insisterer på – hvis jeg fortsætte den lidt skarpe tone – at lærerens sindstilstand er et ret vigtigt element i klasseledelsen. De første 117 sider af bogen beskæftiger sig kun med at klæde læreren på til at kalibrere sig selv og forstå, hvad der er på færde, så han bliver klar til at træde ind i klasserummet.

Bogens øvrige halvdel består af en værkstøjskasse og forslag til, hvordan man kommer i gang med bogens anbefalinger. Det særlige ved bogen er dens fokus på den ro, der er påkrævet hos læreren – og dens egen fordybelse i roens beskaffenhed og betydning. Selv når det kommer til værktøjskassen, hvor der er konkrete, letanvendelige bud på, hvad man kan gøre i klasserummet, er læreren ikke glemt – der er stadig fokus på lærerens rolle i anvendelsen af metoder, øvelser og strukturer.

Det er ikke fordi, det er banebrydende nyt, at lærerens ro og humør påvirker stemningen, men det fantastiske ved denne bog er, at de fokuserer på, hvad man skal gøre ved det, når humøret ikke er i sin allermest charmerende tilstand – og så glemmer forfatterne ikke at forklare hvorfor.

Bogens undertitel er En håndbog til dig og din undervisning – og det er lige hvad den er. Dens layout gør det let at læse, let at finde rundt og plukke løs af pointerne. Den er tilpas dybdegående til, at dens budskab bliver underbygget i en sådan grad, at man forstår principperne og derfor ikke behøver lære alle strukturer, metoder og øvelser udenad, men blot kan lade sig inspirere, fordi man har forstået, hvad der er på spil.

Klasseledelse, ro og fordybelse handler ikke om, hvor svært det er at lede en klasse, men bogen tager udfordringen alvorligt og giver nogle konkrete, konstruktive og også, omsorgsfulde anvisninger på, hvordan man kan håndtere den ofte så udefinerede opgave, som vi med rette er enige om er grundlaget for læring og trivsel. Bogen forlanger klasseledelse NU – og tager kærligt hånd om det skræmte blik netop det krav kan fremkalde ved at fortælle os, hvorfor og hvordan det nok skal lykkes at få styr på klasseledelsen.