"Vi har fået lavet en meget boglig folkeskole. Det praktiske er gledet ud, og så er der en fritidsordning med leg. Skulle vi ikke tænke det lidt mere på tværs" sagde børne- og undervisningsminister Christine Antorini på DLF's kongres i Tivoli Congress Center.

Antorini ønsker helhedsskoler og gennemsigtighed for testresultater

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini holdt en salgstale for Ny nordisk skole på DLF’s kongres. Hun er spændt på, om nogle vil melde sig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeren opfordrede skolerne til at være med som en af de 200 institutioner, der er plads til, og hun lovede, at der ville blive mulighed for faglig sparring omkring forandringsprojekter på de enkelte skoler.

Dorte Lange: Ny Nordisk Skole er ikke varm luft

Hun understregede, at der er store udfordringer:

"Vi hægter for mange børn af, som kommer fra tosprogede hjem eller uddannelsesfremmede hjem, og så hægter vi for mange drenge af. Vi er dårligst i Norden til at skabe et miljø, hvor alle kan være med", sagde Christine Antorini, som netop var vendt tilbage fra uddannelsesudvalgets besøg i Canada.

Video: Christine Antorinis tale om Ny Nordisk Skole

Folkeskolen er blev for boglig Hun mener også, at den danske folkeskole er blevet for boglig og kan lære af erhvervsuddannelserne, så der kommer mere vekslen mellem praktisk og boglig undervisning:

"Vi har fået lavet en meget boglig folkeskole. Det praktiske er gledet ud, og så er der en fritidsordning med leg. Skulle vi ikke tænke det lidt mere på tværs" sagde ministeren og fremhævede resultater, som mange helhedsskoler har opnået med en blanding af leg og læring.

"Jeg ser frem til at høre Antorini og hendes visioner"

Testresultater må ikke bruges til ranglister Fra Ontario i Canada havde Antorini også fået med, at det kan blive nødvendigt at få gennemført en større 'gennemsigtighed' i forhold til testresultater.

"På det punkt bliver vi nok udfordret her i Danmark. I Canada har de en gennemsigtighed omkring test-resultaterne, for ellers kan man ikke se, når det går fremad. Men over alt i Canada sagde de, at det er vigtigt ikke at bruge testresultater i ranglister, og det skal ikke bruges til at slå nogen oveni hovedet. Det var en fælles dagsorden", sagde ministeren.

Antorini vil have svar: Har de nationale test løftet fagligheden?

Hun sluttede med at opfordre alle til at melde sig:

"Forudsætningen er, at man ikke læner sig tilbage og siger, at vi gør det fremragende, men siger, at vi faktisk har en udfordring på vores skole. Man skal sige, at vi vil gerne definere, hvordan vi skal løse de udfordringer - og den viden vil vi gerne dele med andre".

Læs mere

DLF-tv: Antorini: Ny Nordisk Skole sætter nystandard for reform af folkeskolen