Kommunalvalg: Elever bør sikres otte rettigheder

Alle kandidater til kommunalvalget modtager i disse dage et brev fra fem organisationer i og omkring skolen. I brevet har organisationerne formuleret otte rettigheder, de mener, at elever i folkeskolen bør have.

Publiceret

De otte rettigheder

- Færre klasser med flere end 24 elever

- Undervisning tilpasset den enkelte elev

- Trivsel blandt alle elever

- Inddragelse af eleverne

- Et godt samarbejde mellem skole og hjem

- En individuel plan for elever med særlige behov

- Uddannede lærere

- Gode fysiske rammer og et godt indeklima

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Som kommunalbestyrelsesmedlem har du direkte adgang til at forbedre folkeskolens vilkår og rammer og indgå i direkte dialog med skolerne".

Sådan indleder fem organisationer et fællesbrev til alle kandidater op til kommunalvalget. 

Brevet præsenterer otte rettigheder, som Danmarks Lærerforening, Skole og Forældre, Danske Skoleelever, Børns Vilkår og Børnerådet sammen har formuleret i et håb om, at politikerne vil støtte op om et fælles sæt elevrettigheder.

 "Alle elever har ret til at blive set og anerkendt, og de har ret til undervisning af høj kvalitet. Det er disse elevrettigheder med til at sikre ved eksempelvis at holde fokus på kompetente lærerkræfter, lavere klassekvotienter og målrettet undervisning. Det er ekstremt vigtigt, hvis skolen skal lykkes med opgaven", siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

I brevet opfordrer de fem organisationer også kandidaterne til at gøre skolebestyrelserne opmærksomme på, at de kan anmode et medlem fra kommunalbestyrelsen om at deltage ved et møde i skolebestyrelsen.

"På den måde kan den distance, som kan være mellem hverdagens praksis i folkeskolerne og det politiske lag, mindskes, og du kan opnå vigtig viden om, hvad der sker netop i dit lokalområde", lyder det fra foreningerne til kommunalvalgskandidaterne.

Ifølge formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen vil elevrettigheder føre til mere tryghed bandt eleverne. 

"Ved at give elever rettigheder skaber vi den tryghed, som er afgørende for elevers trivsel i skolen, så selvfølgelig skal elever have ret til at gå i skole uden frygt for mobning", siger hun.

Med til brevet har foreningerne vedhæftet et længere notat, der forklarer, hvorfor de mener, at netop de otte rettigheder er vigtige, og hvad den nuværende lovgivning er på området.   

Kommunalvalget er den 21. november.

 

Gør ligesom 4000 andre lærere: Find kandidaten til dit skolesyn