
Fondsmidler falder bort: Nu vil Teach First-programmet på finansloven
Teach First Danmark vil på finansloven, og et politisk flertal uden om regeringen er klar til at afsætte et millionbeløb til at finansiere organisationens ansatte og mentorer. Teach First-kandidaternes løn som lærere i folkeskolen og deres uddannelse betaler kommunerne.
Siden 2015 har Teach First Danmark optaget 251 akademikere, der gerne vil omskoles til at blive folkeskolelærere, og med omkring 2.800 ansøgere har det ikke været svært at fylde uddannelsespladserne ud.
Teach First Danmark-organisationen har indtil nu været finansieret af fondsmidler fra otte bidragsydere, der tilsammen har støttet med tæt på 50 millioner. Helt efter planen skal fondsstøtten nu udfases senest næste år, og derfor vil Teach First Danmark gerne have plads på den finanslov, som regeringen og støttepartierne i disse dage forhandler.
De Radikale ønsker at støtte foreningen med i alt 18 millioner over de næste tre år, og det forslag får en positiv modtagelse fra et flertal uden om regeringen bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og SF (se tilføjet boks, redaktionen), skriver Skolemonitor.
Det er skolerne og kommunerne, der betaler for de studerende løn og meritlæreruddannelse, mens støtten via finansloven primært vil gå til at dække lønudgifter til foreningens ansatte og de læreruddannede ansatte hos Teach First Danmark, der er tilknyttet som lærerfaglige mentorer ude på skolerne, forklarer Jesper Bergmann.
Læs også
-
Bachelor: Litteraturarbejde skal afspejle det multikulturelle samfund
-
Læreruddannelsen følger negativ udvikling: Markant færre har valgt en velfærdsuddannelse
-
En afklaring af fremtiden for teknologiforståelse i skolen kan nå at komme i 2022
-
På falderebet til sommerferien: Nu er vejledningen klar til den nye meddelelsesbog
"Størstedelen af vores udgifter går til løn i forbindelse med mentorordning, rekruttering, analyse og evaluering, eksternt udviklingsarbejde med eksempelvis Lær for Livet, skoler, kommuner og professionshøjskoler, samt sikring af finansiering, som har været via fonde. Den største lønandel går til vores lærerfaglige mentorer, som sikrer, at de nye lærere bliver så dygtige som muligt gennem praksisnær feedback, personlig støtte og faglige workshops", fortæller han og tilføjer, at en mindre del af udgifterne også dækker foreningens "grundige optagelse af de bedst egnede ansøgere, samt faglige aktiviteter hos Teach First Danmark".
Hård kritik fra uddannelseschefer
I sidste uge kom uddannelsen i heftigt stormvejr. Fem uddannelseschefer fra tre af de fem Professionshøjskoler med læreruddannelser havde et fælles indlæg på Skolemonitor. Uddannelsescheferne kritiserer foreningen for mest af alt at være en "rekrutteringskampagne", "der egentlig bare handler om at lave forretning".
I et modsvar på samme medie peger på direktør Jesper Bergmann på, at Teach First Danmark modsat den almindelige læreruddannelse modtager langt flere ansøgere, end der er plads til, mens der på den almindelige meritlæreruddannelse år efter år ubesatte pladser.