Teach First
6   47

Kommet for at blive: Teach First-lærere er stadig i folkeskolen

Fra 2015 har organisationen Teach First Danmark sendt unge med bachelor- og kandidatgrader ud til danske folkeskoler. De arbejder på fuld tid, mens de tager en meritlæreruddannelse. Af første årgang arbejder 24 af de 30 kandidater fortsat i folkeskolen.

For en måned siden dimitterede den første årgang lærere fra Teach First Danmark. 30 bachelorer og kandidater fra forskellige uddannelser startede i 2015, 27 har nu fået deres lærereksamen, og 24 af dem er fortsat i folkeskolen.

To af det første hold danske Teach First-lærere er på barselsorlov pt., så kun én er sprunget fra det oprindelige hold af 30 deltagere i programmet, oplyser Teach First Danmark.

Artiklen fortsætter under banneret

Cecilie Nybye Ågesen, nydimitteret og lærer på Valby Skole i København, vil gerne anbefale andre universitetskandidater at blive Teach First-lærere:

"Hvis de er klar til udfordringen. Men de skal altså virkelig være klar", understreger hun.

Teach First Danmark

I sommerferien i 2015 startede de første 30 bachelorer og kandidater udvalgt blandt 330 ansøgere på sommerskole på professionshøjskolen Metropol. Efter ferien begyndte de som lærere på forskellige skoler i hovedstadsområdet. Sideløbende har de mødtes regelmæssigt med læreruddannede mentorer og taget en meritlæreruddannelse. For en måned siden dimitterede 27 af de 30, der startede. To er på barsel, og én er stoppet i programmet. 

Teach First Danmark beskriver sig selv som en non-profit organisation, som samarbejder med folkeskoler, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og myndigheder for at give alle børn i Danmark muligheden for en god uddannelse - uanset social baggrund.

I hundredevis af kandidater og bachelorer fra videregående uddannelser søger programmet. De forpligter sig til at undervise i de to år, programmet varer, og kan derefter vælge at bruge deres kompetencer i eller uden for skolen. En af programmets grundtanker  er, at dygtige undervisere har meget til fælles med dygtige ledere.

Læs mere på teachfirst.dk 

Kræver ofre

For det kræver sine ofre af blive Teach First-lærer. Det er et ekstremt hårdt program i de to år, hvor man som Teach First-kandidat har fuldt skema på en folkeskole, samtidig med at man tager en meritlæreruddannelse på aftenskole og i ferierne.

"Men det er lige før, jeg tror, det havde været endnu hårdere, hvis jeg ikke havde haft de aftener, hvor jeg mødtes med andre, som gik igennem det samme. Vi er virkelig blevet tætte, fordi vi har været sammen om alt, hvad der er gået både godt og skidt", fortæller Cecilie Ågesen, 30.

Ernæringslinje

Cecilie Ågesen er uddannet i human ernæring og fødevarevidenskab fra Københavns Universitet. I en periode arbejdede hun i Kræftens Bekæmpelse, som var den type beskæftigelse, hun havde forestillet sig at bruge uddannelsen til:

"Men det var ikke rigtig noget for mig. Jeg tænkte, at jeg som lærer kunne blive bedre til at formidle og bryde alt det, jeg har arbejdet med på universitetet, ned i mindre bidder", fortæller Cecilie Ågesen.

Hun synes stadig, det er vildt spændende at formidle det helt basale ernæringsviden til folkeskoleeleverne i Valby. Hun underviser i matematik, fysik, biologi og madkundskab, men gør det på en udskolingslinje, der hedder sundhed og ernæring, hvor det ernæringsmæssige gerne må spille en rolle i alle fag. Så selvom hun nok ikke forestiller sig at skulle være folkeskolelærer resten er livet, er hun bestemt ikke færdig med det endnu. 

"Umiddelbart er mine fremtidsplaner at blive i folkeskolen i al den tid, jeg føler, at jeg udvikler mig. Jeg tænker ikke at være der for altid, men jeg vil gerne lære folkeskolen helt at kende, og det føler jeg tager lidt længere tid end to år".

Cecilie Ågesen fik merit for faget madkundskab, og derudover har hun taget matematik og fysik/kemi som meritlærerfag på professionshøjskolen Metropol, som Teach First Danmark samarbejder med. Fra universitet havde hun en del kemividen, som hjalp hende i fysik/kemi på læreruddannelsen, men krævende var det:   

"Vi fik alle sammen pæne karakterer, men det tror jeg mere skyldtes, at vi havde meget med fra vores tidligere uddannelser. Der var bestemt meget, vi kunne have fordybet os mere i", understreger hun. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt