Noemi Katznelson og Center for Ungdomsforskning flytter til Aalborg Universitet. Dermed kommer de til et universitet, der har fokus en mere projektorienteret arbejdsform.
Center for Ungdomsforskning flytter til Aalborg Universitet
Center for Ungdomsforskning (Cefu) flytter fra DPU til Aalborg Universitet. De vil være en del af et mere projektorienteret forskningmiljø, fortæller centerleder Noemi Katznelson.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"DPU og Institut for Pædagogik skaber optimale rammer for den originale og tværvidenskabelige forskning og forskningsformidling, vi selv tilstræber".
Sådan beskriver Center for Ungdomsforskning forholdet til DPU på deres hjemmeside. Men helt optimalt har det alligevel ikke været. I hvert fald har centret tidligere på foråret meddelt DPU, at de har valgt at flytte til Aalborg Universitet. Konkret med tilknytning til de lokaler Aalborg Universitet har købt i Sydhavnen, hvor også IT-didaktikerne fra Medier og IT sidder - de tog samme tur fra Aarhus Universitet for lidt over et år siden.
Noemi Katznelson fortæller, at det for Cefu ikke har handler om et fravalg af DPU, så meget som et tilvalg af Aalborg Universitet.
"Vi kan se nogle muligheder i måden at arbejde på på Aalborg Universitet. Vores forskningsområde er ikke kun pædagogikken, og Aalborg har fokus på det hele ungdomsliv", siger Noemi Katznelson. Hun fortæller i øvrigt, at Cefu oprindeligt startede op på RUC.
"Den projektorienterede arbejdsform, hvor man kan komme rundt om aktuelle problemstillinger og belyser dem på andre måder, er en formel arbejdsmetode på Aalborg Universitet", siger Noemi Katznelson. Hun fortæller at alle medarbejdere og projekter flytter med til Aalborg Universitet. Så Cefu forbliver uforandret, når de efter sommerferien er en del af Aalborg Universitet.
Aalborg-dekan om DPU-forskere: Vi har fået et guldæg
Ny ansættelsesbekendtgørelse Ungdomsforskernes afgang kommer i halen på en kritik fra Bertel Haarder, der synes DPU skal rettes ind og have større fokus på professionerne. Overfor dagbladet Information, kritiserede en række navngivne og unavngivne ansatte på DPU tingenes tilstand som en reaktion på Cefus overflytning.
"Hver gang en forsker flytter herfra, så efterlader det en usikkerhed og en følelse af, at skuden er ved at synke: Hvem bliver den næste rotte, der hopper af?" sagde lektor Steen Nepper Larsen, der medlem af det medarbejdervalgte institutforum til avisen.
Institutleder Hanne Løvgreen fra DPU forstår Cefus flytning til Aalborg Universitet i forhold til en ny ansættelsesbekendtgørelse. Den nye bekendtgørelse betyder, at hvis et Universitet ansætter bare en enkelt forsker kan de samtidig ansætte hele den forskergruppe, som den ene forsker er tilknyttet. En bekendtgørelse der vil gøre det lettere for Universiteter at tiltrække hele forskergrupper, og giver forskerne øget mobilitet.
"Vi har også selv ansat folk fra andre universiteter i de knap to år, jeg har været her. Det har bare ikke været forskergrupper, men enkeltforskere og det har der ikke været så meget presse om", siger Hanne Løngreen om forskermobiliteten.
DPU: Vi kæmper folkeskolens kamp
Tættere på professionerne Bertel Haarders kritik af DPU er Hanne Løvgreen ikke enig i.
Vi har igennem lang tid intensiveret vores samarbejde med professionshøjskolerne både med fokus på at levere relevant efter- og videreuddannelse. Men også konkret ved at vi samarbejder omkring uddannelses af ph.d.er, der samtidig er ansat på professionshøjskolerne. Vi har mange ph.d.er, som både er ansat på UC, men som ligeledes er indskrevet i forskerskolen på Arts, Aarhus Universitet", siger Hanne Løngreen, der understreger, at hun stadig ser DPU som det nationale kraftcenter for uddannelsesforskning og uddannelse, som især er optaget af grundskolen og førskolen blandt andet gennem samarbejde med forskningsledere på de store professionshøjskoler.
DPU skal tilbage til folkeskolen
"Department of Education" Institut for Uddannelse og Pædagogik bliver stadig i offentligheden forkortet DPU. Men internt er man begyndt at bruge forkortelsen IUP - og i forbindelse med en konfrontation med dekan Mette Thunø fra Aarhus Universitet blev Folkeskolens journalist korekset: Institutet hedder ikke DPU, men IUP. Så hvor længe skal instituttet i Emdrup være kendt som DPU? Hanne Løvgreen forklarer, at det er en bestyrelsesbeslutning, men efterhånden som IUP - Aarhus Universitet bidder sig fast, skal det i brug. Men IUP er ikke tænkt som et permanent navn.
"Universitetet arbejder også med engelske navne for institutterne. Sådan at vi kommer til at hedde: Department of Education. Og det er nok det, vi bliver kendt som internationalt såvel som nationalt", siger Hanne Løngreen.
»Vi har hele tiden været lærernes og pædagogernes universitet«