Billedkunst
0   4

Flere end 6 ud af 10 skoler opretter billedkunst i udskolingen efter sommerferien

Efter sommerferien starter de nye obligatoriske toårige praktisk-musiske valgfag for første gang. På en lang række skoler bliver der oprettet hold i billedkunst. Det svarer skolelederne i en undersøgelse, som Folkeskolen har lavet.

Bedre end forventet! 

Det er reaktionen fra en glad formand for foreningen Danmarks Billedkunstlærere Lykke Andersen, da hun over telefonen bliver præsenteret for, at 65 procent af skolerne i en undersøgelse foretaget af Folkeskolen svarer, at de opretter hold i billedkunst til næste skoleår. 

Sådan har vi gjort

Folkeskolens redaktion har sendt et spørgeskema ud til alle folkeskoler med en udskoling. 282 skoler fordelt på 88 kommuner har svaret. Af de 282 skoler angiver 229, at de har modtaget og registreret elevernes valg. Det er alene svar fra disse skoler, der er datagrundlaget for tallene omkring fordelingen af elevernes førsteprioriteter. Disse tal bygger på valget fra tæt på 15.000 elever. De øvrige svar i undersøgelsen bygger på svarene fra alle 282 skoler.

Folkeskolen har spurgt skolelederne på alle landets skoler med en udskoling. 282 har svaret, og af svarerne kan det aflæses, at 77 procent af skolerne gav deres elever mulighed for at vælge faget - og på baggrund af elevernes valg, ser det ud til, at der bliver oprettet hold i faget på flere end 6 ud af 10 skoler.

"Hvis tallene faktisk er udtryk for, hvordan det ser ud, så er det virkelig positivt, og noget jeg er rigtigt glad for at høre. Jeg havde en frygt for, at der ville være mange skoler, der ikke ville tilbyde faget, og vi ved, at madkundskab er et fag, som eleverne meget gerne vil have", siger hun. 

Artiklen fortsætter under banneret

Mere populært end ventet?

Folkeskolens undersøgelse viser da også, at madkundskab er elevernes favorit blandt de fire praktisk-musiske fag. 45 procent har ønsket madkundskab som deres førsteprioritet - 16 procent af eleverne vil helst have billedkunst. 

Og selvom madkundskab er det fag, som flest elever har ønsket, på langt størstedelen af skolerne, er der på seks procent af skolerne flest, der har ønsket billedkunst. 

Er det her udtryk for, at faget er mere populært, end man måske skulle have troet?

"Jeg vil sige, at faget er populært særligt dér, hvor eleverne har haft et kontinuerligt forløb igennem deres skolegang med den samme lærer. For det betyder rigtigt meget for elevernes tilgang og forståelse af faget. Hvis de har haft rigtigt mange lærer, så mister de nogen gange interessen for faget", siger Lykke Andersen.   

Billedkunst i 6. klasse giver endnu større potentiale

Hun håber endda på, at der i fremtiden vil være endnu flere elever, der ønsker at have faget i udskolingen. Fra skoleåret 2020/2021 bliver billedkunst også obligatorisk i 6. klasse, så til den tid vil eleverne ikke have haft et mindst et helt år uden faget, når de skal til at vælge ét af de fire fag i udskolingen. 

"Nogle steder kan det endda være op til halvandet år siden, at de har haft billedkunst, hvis de går på en skole, hvor man har billedkunst det første halve år i 5. klasse. Så jeg regner med, at det bliver endnu bedre, når der kommer billedkunst i 6. klasse". 

Lykke Andersen opfordrer samtidig de billedkunstlærere, der skal stå for faget i udskolingen, til også at stå for elevernes undervisning i 5. klasse, og på sigt også i 6. klasse.

"For det betyder helt sikkert rigtigt meget for eleverne, at de kender den lærer, som de skal have i valgfaget", siger hun.

Fælles mål og læseplaner mangler endnu

Endnu er der hverken offentliggjort de endelige Fælles Mål, læseplaner eller undervisningsvejledning i det nye valgfag. Selvom de ligger klar, kan de først offentliggøres, når en ny minister har sat sig ved ministerskrivebordet i Undervisningsministeriet. 

Det mener Lykke Andersen dog ikke er et stort problem. 

"Man går ikke galt i byen, hvis man går ind på Emu'en og finder Fælles mål, læseplan og undervisningsvejledning for det gamle valgfag i faget. Der indholdet er ikke ændret radikalt", siger hun.  Når en ny undervisningsminister, er udpeget, vil prøvevejledningen i faget også blive offentliggjort. 

Udbyder kurser til januar

Lykke Andersen fortæller, at hun og næstformanden i Danmarks Billedkunstlærere i starten af 2020 vil afholde en række én-dags-kurser, hvor billedkunstlærerne kan få inspiration til det nye valgfag. 

Her afholder Danmarks Billedkunstlærere en-dags-kursus

17. januar 2020 CFU København 

31. januar 2020 CFU Bornholm tilmeldingsfrist meget snart. Her hedder kurset: "Vild med valgfag i billedkunst - nu med prøve"

7.   februar 2020 Absalon  i Roskilde

28. februar 2020 UCN Ålborg 

7.   marts 2020 UCL Odense 

"Her vil vi forsøge at klæde dem så godt på, som vi kan på en dag. Men det er selvfølgelig ikke nok. Jeg mener, at kommunerne burde have en ordentlig introduktion til fagene. Vores kursus er nærmere en form for ambulancetjeneste, hvor vi giver dem noget. Men noget er trods alt bedre end ingenting", siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt