Sundhed
6   14

Københavnske lærere ryger for øjnene af elever

Københavnske folkeskoleelever oplever jævnligt lærere ryge i skoletiden, selv om regler forbyder lærerne at ryge synligt for eleverne. Det øger risikoen for, at flere vil begynde at ryge, fordi lærerne er rollemodeller, fastslår en ekspert.

Mens Københavns Kommune arbejder med en vision om et fuldstændig røgfrit København, viser det sig nu, at tusinder af københavnske folkeskoleelever jævnligt oplever, at både lærere og ældre skolekammerater ryger i skoletiden - hvad enten det foregår på skolens område eller udenfor.

Dermed er der ifølge eksperter ingen tvivl om, at flere af eleverne vil lade sig inspirere og begynde at ryge.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hvis elever ser den her type rollemodeller ryge, så er det helt sikkert, at det vil øge sandsynligheden for, at man selv får lyst til at ryge, det er der slet ingen tvivl om", siger formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed, til folkeskolen.dk

Oplysningerne om den synlige rygning fremgår af en ny undersøgelse af rygevaner blandt udskolingselever i 7., 8. og 9. klasse i København. 7.609 elever har besvaret undersøgelsen, der er blevet gennemført af kommunens Center for Sundhed for Børne- og Ungdomsforvaltningen i forbindelse med implementeringen af nye og skrappere rygeregler, der helt forbyder rygning i skoletiden, også uden for skolens matrikel.

Forbudt at ryge synligt

Ud over at afdække omfanget af de ældre elevers egne rygevaner viser undersøgelsen, at langt de fleste af eleverne jævnligt oplever synlig rygning fra andre elever eller skolens ansatte. Hele 83 procent af de 7.609 elever oplyser, at de ser ansatte ryge i skoletiden uden for skolens område. 36 procent af eleverne ser ansatte ryge på skolens område. Det skal ses i lyset af, at Københavns Kommunes rygepolitik ellers slår fast, at det slet ikke er tilladt for medarbejdere at ryge synligt for børn og unge. Sådan har det været siden 2016.

Som det hedder i et uddrag fra Københavns Kommunes rygepolitik:

"Medarbejdere, der arbejder med børn og unge, fungerer som rollemodeller, og børn og unge er tillige særligt sårbare over for tobaksforurening og emission fra e-cigaretter m.v. Rygning eller anvendelse af e-cigaretter m.v. er derfor ikke tilladt, når det er synligt for børn og unge. Dette gælder dels i de kommunale lokaler og på institutionens område, dels på udflugter, lejrskoler m.v. Det gælder såvel udendørs som indendørs."

Eleverne oplever ligeledes deres ældre skolekammerater ryge - både på skolens område og udenfor. Her er tallene en anelse lavere end for de ansattes vedkommende, nemlig henholdsvis 80 og 35 procent.

Ifølge formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, er det interessant, at der i rygeundersøgelsen spørges til synlig rygning.

Tårnhøje tal

"Det er der ikke så mange andre større undersøgelser, der gør. Og her kan vi jo se, at der er tale om tårnhøje tal. Det er lige præcis meningen, at lærere ikke må ryge synligt for børnene. At det så alligevel sker, er jo under al kritik", siger Morten Grønbæk.

Han henviser til, at der er sket en "ret drastisk stigning i andelen af unge, der begynder at ryge".

"Det har vi undret os over. Jeg ved ikke, om det her er en medvirkende faktor, men det er i hvert fald noget, der gør, at vi ikke ser et fald i andelen", siger Morten Grønbæk.

Også Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), er kritisk.

Borgmester: Reglerne skal overholdes

"Det er under al kritik, hvis lærere ryger i elevernes nærvær. Det er forbudt for lærerne at ryge på skolen, og i arbejdstiden må de kun ryge uden for skolen, hvor eleverne ikke kan møde dem. Og jeg har en klar forventning om, at det forbud bliver overholdt", siger Jesper Christensen.

Han håber, at de nye og striksere rygeregler - "røgfri skoletid for eleverne" - nu vil være et "ekstra incitament for lærerne til at overholde de gældende regler".

Formanden for Københavns Lærerforening, Lars Sørensen, siger til folkeskolen.dk, at det egentlig var hans indtryk, at det gik fint med rygereglerne.

"Så umiddelbart må jeg sige, at resultatet her undrer mig. Men rygning er forbudt på skolen, og det gælder selvfølgelig for både lærere og elever. Og det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at ansatte ryger på skolen, og de må heller ikke gøre det synligt uden for skolens område - sådan er det. Det må man snakke om på skolerne og sørge for, at det ikke længere finder sted", fastslår Lars Sørensen.

Undersøgelsen viser også, at en stor andel af de københavnske udskolingselever har prøvet cigaretter og andre tobaksformer, og at e-cigaretter er det produkt, flest elever har prøvet. Tallene er dog betydeligt lavere, når der er tale om daglig rygning. Blandt eleverne i 7. klasse ryger 1 procent dagligt, mens tallet er steget til 5 procent i 9. klasse.

Samtidig svarer 12 procent af eleverne i 9. klasse, at de føler sig fristet til at ryge i skoletiden, hvis de ved, at andre elever ryger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ