København: Rygeforbud i skoletiden gælder ikke lærere

Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget i København besluttede i går, at elever ikke længere må ryge i skoletiden. Men forbuddet gælder ikke lærere. Københavns Lærerforening regner med, at den enkelte skole finder løsninger for rygende lærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er slut med at ryge i skoletiden, hvis man er elev på en af de københavnske folkeskoler. Forbuddet gælder uanset, om eleverne opholder sig på eller uden for skolen.

Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune har med et stort flertal vedtaget, at skoletiden for elever skal være røgfri. Kun Dansk Folkeparti stemte imod.

"Det er allerede forbudt for unge under 18 år at købe cigaretter, og derfor er det helt forkert, at unge under 18 år har lov til at ryge i skolerne. Og det burde være national lovgivning, at alle skoler i Danmark er røgfri, men nu tager vi altså selv beslutningen", lyder det i en pressemeddelelse fra børn- og ungeborgmester i København Jesper Christensen.

Og også på Christiansborg er blikket rettet mod de unge rygere. De Konservative foreslog i april at indføre røgfri skoletid på alle folkeskoler og privatskoler.

Lærere vil have lov til at lugte af røg 

Københavnske lærere kan fortsat ryge

Den nuværende lovgivning forbyder kun rygning på skolens område. Københavns Kommune oplyser, at den nye beslutning om rygefri skoletid kun gælder eleverne. Lærerne kan fortsat ryge, hvis det sker uden for matriklen.

Formand for Københavns Lærerforening Lars Sørensen hilser den nye rygepolitik på skoler velkommen, og han er sikker på, at man finder løsninger, så lærerne ikke står og ryger uden for skolen på steder, som de store elever kommer.

"Efterhånden er der meget få lærere, der ryger - for det er gjort meget besværligt. Jeg tror, man finder mindelige løsninger på det lokalt", siger Lars Sørensen til folkeskolen.dk.

Engang kæmpede lærere til retten for at ryge på skolen

Det er meget forskelligt, hvilke regler skoler har for rygning. Da rygeloven blev indført i 2012, blev rygeskuret på Smidstrup-Skærup Skole ved Vejle nedlagt. Da det ikke længere var lovligt at ryge på skolens matrikel meddelte ledelsen, at lærerne ikke måtte forlade matriklen for at ryge i arbejdstiden. På den tidspunkt var en fjerdedel af de ansatte på skolen, der jævnligt tændte smøger.

Den sidste lærer-smøg er røget 

Det er ikke længe siden, lærere kæmpede for retten til at ryge på skolen.

I 1970'erne og 80'erne arbejdede Jørgen Falk som lærer på Baunebjergskolen og Langebjergskolen i Fredensborg-Humlebæk Kommune.

Dengang fik eleverne lov til at ryge udenfor, og senere fik eleverne også et rygerum. Lærerne måtte ikke ryge i klasserne. Men rygereglerne var også dengang vidt forskellige fra skole til skole.

"Til lærerrådsmøderne insisterede vi kraftigt på at få lov til at ryge. Vi mente, at det var meget tæt på en menneskerettighed, trods det at andre hævdede, at røgen gav dem hovedpine. Vi røg på gangene, mens vi havde gårdvagt, jeg havde piben med på boldbanen og cyklede med den i munden på lejrskolerne. Lærerrygningen var meget synlig", fortalte Jørgen Falk i 2001 til Folkeskolen. På det tidspunkt havde han kvittet smøgerne og var blevet projektleder i Tobaksskaderådet.

Da læreren røg i timen