It
2   8

SkoleKom lukker - hvad sker der med Materialebasen?

Elever med læsevanskeligheder har længe kunnet få læst skolebøger højt, som læreren hentede som pdf-filer i Materialebasen på SkoleKom. Men Skolekom lukker, og det er uafklaret, om eleverne fortsat vil kunne få adgang dér, hvor basen flytter hen.

Lærernes digitale forum SkoleKom lukker til årsskiftet. Foruden at være et mødested, hvor lærerne har kunnet debattere, dele læremidler og få vejledning af læringskonsulenten, har SkoleKom også haft en særlig 'konference' kaldet Materialebasen.

Skal elever med læsevanskeligheder have adgang til Nota? 

Socialdemokraten Mattias Tesfaye har spurgt undervisningsminister Merete Riisager, om hun vil undersøge, hvad det vil koste staten at give elever i 1.-3. klasse adgang til Nota, hvis de i Ordblinderisikotesten viser tegn på ordblindhed. Det afviste ministeren.

Undervisningsministerens svar 

Materialebasen har længe været et smuthul til elever med læsevanskeligheder, der er endt "gul gruppe" i Ordblindetesten eller har andre læsevanskeligheder, der ikke giver adgang til Nota, som er Kulturministeriets bibliotek og videnscenter for folk med et dokumenteret læsehandicap.  På Materialebasen kan skolelederen nemlig give en elev adgang til et arkiv af scannede skolebøger, som eleven kan hente ned som pdf-filer og få læst højt på computeren.

Men hvad der skal ske med Materialebasen, når SkoleKom lukker, er stadig usikkert.  Formand for Danmarks It-vejlederforeningen John Klesner har siden 2013 forsøgt at få et svar fra Styrelsen for It og Læring, men uden held:

"Det har længe været forudsigeligt, at SkoleKom måtte lukke. Aktiviteten er dalende, og med Aula og læringsplatformene findes der snart mange andre fora, hvor lærerne kan have et fagligt netværk og dele undervisningsmaterialer. Men det er problematisk, at vi endnu ikke ved, hvor de elever, der befinder sig i en gråzone i forhold til hjælp med læsningen, skal få hjælp", siger han.

Artiklen fortsætter under banneret

Hos Styrelsen for It og Lærling fortæller kontorchef Klaus Østergård, at styrelsen kun er ansvarlig for selve platformen SkoleKom.

"Alt indhold, som brugerne i tidens løb har lagt ind på SkoleKom, har de selv ansvar for at gemme, inden SkoleKom lukker den 31. december. Det samme gælder for Materialebasen", siger han.

Materialebasen på Nota  
Materialebasen er i de seneste år blevet administreret af Kompetencecenter for Læsning i Aarhus Kommune. Her har man sørget for at scanne skolebøger og arkivere pdf-filerne i Materialebasen. Men centeret kan oplyse, at Materialebasen allerede fra august 2019 bliver overtaget af Nota.

Nota har allerede en del skolebøger i pdf-format fra Materialebasen, men kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, om alle filer fra den gamle Materialebase bliver overført, eller hvem der får adgang til den nye Materialebase.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.072 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
755 andre er allerede tilmeldt