Lockout er et nødvendigt svar, mener innovationsminister Sophie Løhde

Løhde: 'Veldesignet' strejkevarsel fra fagforeningerne årsag til lockout

Et 'velforberedt og præcist designet strejkevarsel' for 18.000 medarbejdere bliver mødt af en 'nødvendig' lockout fra statens side af 121.000 medarbejdere, fortalte innovationsminister Sophie Løhde på dagens pressemøde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Finansministeriet har modtaget konfliktvarsel til 4. april. Vi har gennemgået varslet og kan se, at fagforeningerne nøje har udvalgt de arbejdspladser, hvor det kommer til at gøre allermest ondt på det statslige område. Vi står i en meget alvorlig situation. Vi havde gerne undgået konflikt, da lockout er et voldsomt skridt, men jeg ser ingen anden udvej", sagde Sophie Løhde i dag i Finansministeriet, da hun varslede lockout fra 10. april.

En strejke vil ramme togtrafikken i hele Danmark og også kødkontrollen i Fødevarestyrelsen, sådan at det hurtigt vil få store konsekvenser for dyrevelfærden, ligesom Danmarks Meteorologiske Institut, som mange erhverv er afhængige af, fremhævede innovationsministeren, da hun i dag havde kaldt til pressemøde om overenskomstsituationen.

Strejke: Se de udtagne arbejdspladser på statsoverenskomst 

De faglige organisationer har udtaget 18.000 medarbejdere på det statslige område til strejke fra 4. april. Ministeren sagde, at organisationerne har forberedt det godt, og at de rammer så bredt, at hun ikke ser anden udvej end lockout. Samtlige ministres områder er omfattet.

I alt omfatter det statslige område 180.000 medarbejdere, men omkring 50.000 er chefer eller tjenestemænd og bliver fritaget for lockout. Dertil kommer omkring 10.000 ansatte, der fritages for at varetage særligt vigtige områder. Ministeren nævnte rigets sikkerhed og efterretningsvæsnet samt for eksempel forsyning af vaccine som undtagede områder.

Sophie Løhde: Omfattende lockout fra 10. april   

Løn og spisepause

Sophie Løhde nævnte, at der fra hendes synspunkt er tale om to punkter i forhandlingerne - løn og betalt spisepause.

"Lønnen er vi aldrig kommet i realitetsforhandlinger om, og jeg vil understrege, at vi ikke har ønsket at afskaffe betalt spisepause. Vi ønsker at skabe ro og tryghed om spisepausen. Jeg håber, vi får positive resultater ud af dette lockoutvarsel. Det fortjener statens ansatte og det fortjener danskerne", sagde hun.

Blog: Jeg har ikke betalt frokostpause 

Et spørgsmål fra pressen var, om ministeren ikke respekterer den danske model.

"Det er de faglige organisationer, der varsler strejke, så beslutningen om lockout er en reaktion på det. Den danske model handler netop om muligheden for strejke og lockout", lød ministerens svar.

På grund af de igangværende forhandlinger i Forligsinstitutionen vil Sophie Lødhe ikke gå nærmere ind i, om Finansministeriet for eksempel har sagt, at de ansatte selv skal betale for spisepausen.

"Jeg havde gerne set fortsatte forhandlinger. Jeg har slet ikke ønsket en konflikt, og vi vil arbejde benhårdt for at forhandle videre. Men strejkerne vil ramme meget målrettet og er effektfuldt udvalgt, så man nøje vil lukke store dele af den danske stat. Derfor må lockout være vores reaktion", sagde ministeren.

"Vi optrapper ikke, vi kommer med et passende modsvar. Det er ikke mig, der har sendt strejkevarsel. Men jeg tror, at danskerne vil forstå, at når vi modtager sådan et strejkevarsel, så kan vi ikke lade være med at reagere".

På LC-området vil AMU-skoler, friskoler og produktionsskolelærere blive omfattet af lockouten. Også sosu-skolerne bliver ramt.