OK18
1   5

Løhde: 'Veldesignet' strejkevarsel fra fagforeningerne årsag til lockout

Et 'velforberedt og præcist designet strejkevarsel' for 18.000 medarbejdere bliver mødt af en 'nødvendig' lockout fra statens side af 121.000 medarbejdere, fortalte innovationsminister Sophie Løhde på dagens pressemøde.

"Finansministeriet har modtaget konfliktvarsel til 4. april. Vi har gennemgået varslet og kan se, at fagforeningerne nøje har udvalgt de arbejdspladser, hvor det kommer til at gøre allermest ondt på det statslige område. Vi står i en meget alvorlig situation. Vi havde gerne undgået konflikt, da lockout er et voldsomt skridt, men jeg ser ingen anden udvej", sagde Sophie Løhde i dag i Finansministeriet, da hun varslede lockout fra 10. april.

En strejke vil ramme togtrafikken i hele Danmark og også kødkontrollen i Fødevarestyrelsen, sådan at det hurtigt vil få store konsekvenser for dyrevelfærden, ligesom Danmarks Meteorologiske Institut, som mange erhverv er afhængige af, fremhævede innovationsministeren, da hun i dag havde kaldt til pressemøde om overenskomstsituationen.

Artiklen fortsætter under banneret

De faglige organisationer har udtaget 18.000 medarbejdere på det statslige område til strejke fra 4. april. Ministeren sagde, at organisationerne har forberedt det godt, og at de rammer så bredt, at hun ikke ser anden udvej end lockout. Samtlige ministres områder er omfattet.

I alt omfatter det statslige område 180.000 medarbejdere, men omkring 50.000 er chefer eller tjenestemænd og bliver fritaget for lockout. Dertil kommer omkring 10.000 ansatte, der fritages for at varetage særligt vigtige områder. Ministeren nævnte rigets sikkerhed og efterretningsvæsnet samt for eksempel forsyning af vaccine som undtagede områder.

Løn og spisepause

Sophie Løhde nævnte, at der fra hendes synspunkt er tale om to punkter i forhandlingerne - løn og betalt spisepause.

"Lønnen er vi aldrig kommet i realitetsforhandlinger om, og jeg vil understrege, at vi ikke har ønsket at afskaffe betalt spisepause. Vi ønsker at skabe ro og tryghed om spisepausen. Jeg håber, vi får positive resultater ud af dette lockoutvarsel. Det fortjener statens ansatte og det fortjener danskerne", sagde hun.

Et spørgsmål fra pressen var, om ministeren ikke respekterer den danske model.

"Det er de faglige organisationer, der varsler strejke, så beslutningen om lockout er en reaktion på det. Den danske model handler netop om muligheden for strejke og lockout", lød ministerens svar.

På grund af de igangværende forhandlinger i Forligsinstitutionen vil Sophie Lødhe ikke gå nærmere ind i, om Finansministeriet for eksempel har sagt, at de ansatte selv skal betale for spisepausen.

"Jeg havde gerne set fortsatte forhandlinger. Jeg har slet ikke ønsket en konflikt, og vi vil arbejde benhårdt for at forhandle videre. Men strejkerne vil ramme meget målrettet og er effektfuldt udvalgt, så man nøje vil lukke store dele af den danske stat. Derfor må lockout være vores reaktion", sagde ministeren.

"Vi optrapper ikke, vi kommer med et passende modsvar. Det er ikke mig, der har sendt strejkevarsel. Men jeg tror, at danskerne vil forstå, at når vi modtager sådan et strejkevarsel, så kan vi ikke lade være med at reagere".

På LC-området vil AMU-skoler, friskoler og produktionsskolelærere blive omfattet af lockouten. Også sosu-skolerne bliver ramt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
100 andre er allerede tilmeldt
Blog om sosu

Har du, eller nogen du kender, lyst til at blogge om at være sosu-underviser?

Vi vil meget gerne have bloggere på det nye netværk Sosu-undervisere, som vil dele ud af erfaringer, gode ideer og holdninger.

Søg om at få en blog, så kontakter vi dig hurtigst muligt til en uforpligtende snak.

Søg om at få en blog her