OK18
0   58

DLF: Ikke konfliktvarsel før mandag

Opdateret 27/2: Det står nu klart, at organisationerne på det kommunale område tidligst sender konfliktvarsel på mandag, således at en eventuel strejke vil kunne begynde efter påske, den 4. april.

Lærerne må væbne sig lidt endnu med tålmodighed. Endnu er det uvist, om der bliver storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked. De kommunale forhandlere mødtes i går kl. 15 og valgte at gå til ro ved midnat. Planen er, at de skal mødes igen i dag, men tidspunktet er endnu ikke aftalt, oplyser KL. På det statslige område erklærede de faglige organisationer sammenbrud i fredags og har hidtil ikke fundet det umagen værd at genoptage møderne med innovationsminister Sophie Løhde.

De faglige organisationer er ved at forberede sig på, at det kan ende med en konflikt, hvis parterne ikke bliver enige. 

Artiklen fortsætter under banneret

Ifølege formand for FOA Dennis Kristensen har organisationerne besluttet at sende mellem 10 og 15 procent af medlemmerne i strejke, hvis KL og de kommunalt ansattes forhandlingsfælleskab ikke kan finde sammen om en aftale.  I Danmarks Lærerforening har hovedstyrelsen valgt, at det er formand Anders Bondo Christensen, der beslutter, hvilke lærere, der bliver sendt i konflikt.

KØREPLAN FOR OK18

Sådan så den oprindelige køreplan for forhandlingerne ud - klik på linkene for at se, hvad der faktisk skete på de pågældende dage.

Tirsdag 12. december:

Der udveksles krav på kommunernes og regionernes område.

Fredag 15. december:

Der udveksles krav på statens område.

Tirsdag 19. december:

Forhandlinger indledes på statens område.

Torsdag 21. december:

Forhandlinger indledes på kommunernes og regionernes område.

14. februar 2018:

Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.

20. februar 2018:

Forhandlinger om generelle emner, som gælder alle organisationer i Forhandlingsfællesskabet, forventes afsluttet.

28. februar 2018:

De generelle forhandlinger og forhandlingerne om organisationernes specielle krav skal være afsluttet. Hvis det ikke er muligt at blive enige, kan der varsles konflikt, som træder i kraft, når de nuværende overenskomster udløber 1. april 2018. Sker det, vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis for at forhindre konflikter.

Marts 2018:

Hvis der er opnået enighed, vil forhandlingsresultaterne i løbet af marts blive sendt til afstemning blandt medlemmerne.

April 2018:

Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan en konflikt begynde den 2. april, medmindre forligsmanden har udskudt konflikten. Forligsmanden har mulighed for at udskyde en konflikt to gange 14 dage.

Formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen, som er politisk ansvarlig for det kontor i Danmarks Lærerforening, som arbejder med konfliktforberedelse, kan endnu ikke sige, hvem der bliver udtaget.

"På et tidspunkt besluttes det, om man vil sende et strejkevarsel. Hvis strejken skal kunne gå i gang, når overenskomsterne udløber, så skal strejkevarslet sendes senere i denne uge", fortæller han.

En strejke kan tidligst gå i gang fire uger efter, at der er afsendt et konfliktvarsel. Men forligsmanden har mulighed for at udsætte en strejke to gange 14 dage. Og det kan godt ske, for forligsmand Mette Christensen har indkaldt forhandlerne på både det kommunale, regionale og statens område til et møde på torsdag.   

Thomas Andreasen fortæller, at organisationerne i dag har et stort strejkekoordineringsmøde, men at det ikke betyder, at de enkelte medlemmer får at vide, om de bliver ramt af en eventuel strejke.

"Det er endnu ikke endeligt besluttet, hvornår et eventuelt strejkevarsel afsendes og dermed hvornår det enkelte medlem får det at vide".

Strejke kan blive til lockout

Formand for BUPL Elisa Bergmann fortalte til Jyllands-Posten i lørdags, at BUPL lægger op til at lukke hele arbejdspladser, og at BUPL koordinerer en mulig arbejdsnedlæggelse på landets skoler tæt med Danmarks Lærerforening.

"Vi skal ikke risikere, at pædagoger står alene med flere klasser, som de skal holde opsyn med. Derfor gør vi, hvad vi kan, for at lukke hele skoler i stedet for at sprede det", siger hun.

I 2016 viste tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet, at der var 1289 folkeskoler. Dermed kan lærerne på et sted mellem 120 og op mod 200 skoler blive konfliktramt.

Men det tal kan vise sig at blive meget højere, for KL's topforhandler Michael Ziegler (K) har overfor Jyllands-Posten i weekenden gjort klar, at hvis de faglige organisationer lukker enkelte institutioner med en strejke, så kan det betyde, at KL svarer igen med lockout.  

"Bliver nogle kommuner angrebet på nogle områder, lockouter vi alle medarbejdere på de områder", siger KL's topforhandler, Michael Ziegler til avisen.

Det forhandler de om

Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen i oktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte et professionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op til kravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen. Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarer øvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertil kommer en række løn- og tryghedskrav:

DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her

Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her 

og i Lærernes Centralorganisations specielle krav på underviserområdet - hent dem her 

Fra arbejdsgiverside har KL rejst  krav på det generelle område - hent dem her

og på lærerområdet - hent dem her

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ