I 2013 sendt KL lærerne i lockout - altså låste dem ude fra skolerne som kampskridt. Det kan gentage sig i år.

DLF: Ikke konfliktvarsel før mandag

Opdateret 27/2: Det står nu klart, at organisationerne på det kommunale område tidligst sender konfliktvarsel på mandag, således at en eventuel strejke vil kunne begynde efter påske, den 4. april.

Publiceret

KØREPLAN FOR OK18

Sådan så den oprindelige køreplan for forhandlingerne ud - klikpå linkene for at se, hvad der faktisk skete på de pågældendedage.

Tirsdag 12. december:

Der udveksles krav på kommunernes og regionernesområde.

Fredag 15. december:

Der udveksles krav på statens område.

Tirsdag 19. december:

Forhandlinger indledes på statens område.

Torsdag 21. december:

Forhandlinger indledes på kommunernes ogregionernes område.

14. februar 2018:

Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KLforventes afsluttet.

20. februar 2018:

Forhandlinger om generelle emner, som gælder alleorganisationer i Forhandlingsfællesskabet, forventesafsluttet.

28. februar 2018:

De generelle forhandlinger og forhandlingerne omorganisationernes specielle krav skal være afsluttet. Hvis det ikkeer muligt at blive enige, kan der varsles konflikt, som træder ikraft, når de nuværende overenskomster udløber 1. april 2018. Skerdet, vil forhandlingerne på det kommunale område overgå tilForligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis for atforhindre konflikter.

Marts 2018:

Hvis der er opnået enighed, vil forhandlingsresultaterne i løbetaf marts blive sendt til afstemning blandt medlemmerne.

April 2018:

Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan enkonflikt begynde den 2. april, medmindre forligsmanden har udskudtkonflikten. Forligsmanden har mulighed for at udskyde en konfliktto gange 14 dage.

Det forhandler de om

Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen ioktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte etprofessionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op tilkravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen.Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarerøvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertilkommer en række løn- og tryghedskrav:

DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her

Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra dekommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her 

og i Lærernes Centralorganisations specielle krav påunderviserområdet - hent dem her 

Fra arbejdsgiverside har KL rejst  krav på det generelleområde - hent dem her

og på lærerområdet - hent dem her

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne må væbne sig lidt endnu med tålmodighed. Endnu er det uvist, om der bliver storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked. De kommunale forhandlere mødtes i går kl. 15 og valgte at gå til ro ved midnat. Planen er, at de skal mødes igen i dag, men tidspunktet er endnu ikke aftalt, oplyser KL. På det statslige område erklærede de faglige organisationer sammenbrud i fredags og har hidtil ikke fundet det umagen værd at genoptage møderne med innovationsminister Sophie Løhde.

De faglige organisationer er ved at forberede sig på, at det kan ende med en konflikt, hvis parterne ikke bliver enige. 

OK18: Sammenbrud i statslige forhandlinger 

Ifølege formand for FOA Dennis Kristensen har organisationerne besluttet at sende mellem 10 og 15 procent af medlemmerne i strejke, hvis KL og de kommunalt ansattes forhandlingsfælleskab ikke kan finde sammen om en aftale.  I Danmarks Lærerforening har hovedstyrelsen valgt, at det er formand Anders Bondo Christensen, der beslutter, hvilke lærere, der bliver sendt i konflikt.

Formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen, som er politisk ansvarlig for det kontor i Danmarks Lærerforening, som arbejder med konfliktforberedelse, kan endnu ikke sige, hvem der bliver udtaget.

"På et tidspunkt besluttes det, om man vil sende et strejkevarsel. Hvis strejken skal kunne gå i gang, når overenskomsterne udløber, så skal strejkevarslet sendes senere i denne uge", fortæller han.

En strejke kan tidligst gå i gang fire uger efter, at der er afsendt et konfliktvarsel. Men forligsmanden har mulighed for at udsætte en strejke to gange 14 dage. Og det kan godt ske, for forligsmand Mette Christensen har indkaldt forhandlerne på både det kommunale, regionale og statens område til et møde på torsdag.   

Forligsmanden har indkaldt de offentlige forhandlere 

Thomas Andreasen fortæller, at organisationerne i dag har et stort strejkekoordineringsmøde, men at det ikke betyder, at de enkelte medlemmer får at vide, om de bliver ramt af en eventuel strejke.

"Det er endnu ikke endeligt besluttet, hvornår et eventuelt strejkevarsel afsendes og dermed hvornår det enkelte medlem får det at vide".

Strejke kan blive til lockout

Formand for BUPL Elisa Bergmann fortalte til Jyllands-Posten i lørdags, at BUPL lægger op til at lukke hele arbejdspladser, og at BUPL koordinerer en mulig arbejdsnedlæggelse på landets skoler tæt med Danmarks Lærerforening.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten

"Vi skal ikke risikere, at pædagoger står alene med flere klasser, som de skal holde opsyn med. Derfor gør vi, hvad vi kan, for at lukke hele skoler i stedet for at sprede det", siger hun.

I 2016 viste tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet, at der var 1289 folkeskoler. Dermed kan lærerne på et sted mellem 120 og op mod 200 skoler blive konfliktramt.

Men det tal kan vise sig at blive meget højere, for KL's topforhandler Michael Ziegler (K) har overfor Jyllands-Posten i weekenden gjort klar, at hvis de faglige organisationer lukker enkelte institutioner med en strejke, så kan det betyde, at KL svarer igen med lockout.  

"Bliver nogle kommuner angrebet på nogle områder, lockouter vi alle medarbejdere på de områder", siger KL's topforhandler, Michael Ziegler til avisen.

 

Powered by Labrador CMS