Det her handler om, at alle de offentlige organisationer på lønmodtagersiden er blevet enige om, at det at få skabt et aftalegrundlag på underviserområderne, der i dag er omfattet af en lov. Det er så væsentligt for os, at det bliver vi nødt til at have signaler om, at det er man i god gang med, før vi kan gå i gang med alt det andet”, sagde formand for CFU Flemming Vinther i går, da han havde mødtes med innovationsminister Sophie Løhde.

Også i staten: Forhandlinger om OK18 afventer lærernes arbejdstid

I går gav formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg Flemming Vinther innovationsminister Sophie Løhde en klar besked om, at alle forhandlingsmøder om OK18 i staten er udsat, indtil lærerne får reelle arbejdstidsforhandlinger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går mødtes topforhandlerne ved de statslige overenskomstforhandlinger, formand for Hærens Konstabelforening Flemming Vinther og innovationsmininster Sophie Løhde til et såkaldt sættemøde. På mødet præsenterede parterne overenskomstkravene for hinanden. Men på mødet gjorde Flemming Vinther det også klart, at den musketer-ed som organisationerne på det offentlige område har indgået, betyder, at der ikke kan forhandles overenskomst på statens område, før lærerne får reelle forhandlinger om arbejdstid.  

OK-forhandlinger på standby, indtil der sker noget med lærerarbejdstiden 

"Ikke fordi vi ikke vil forhandle. Men netop fordi vi vil forhandle. Det håber vi også Sophie Løhde vil. De sidste par dages diskussion om løn viser tydeligt at der er rigtig meget vi skal igennem, hvis vi skal nå i mål med en god aftale", lød det i et opslag på Offentligt Ansattes Organisationers Facebookvæg i går.

Efter sættemødet tilkendegav Sophie Løhde over for TV2, at man er klar til fair og frie forhandlinger om lærerens arbejdstid.

"Nu vælger jeg den positive udlægning. Jeg har ikke hørt nogle på det sættemøde, vi lige har haft, stille ultimative krav på lærernes arbejdstidsaftale. Jeg har noteret mig, at det er afgørende for vores part, som vi forhandler med nu, at vi får forhandlet omkring lærernes arbejdstidsregler. Det har jeg blot tilkendegivet i al stilfærdighed, at vi selvfølgelig er klar til fair og frie forhandlinger", sagde Sophie Løhde.

Her er KL's lærer-overenskomstkrav 

Flemming Vinther understregede, at musketer-eden mellem organisationerne ikke betyder, at lærerne tager andre personalegrupper som gidsler.  

"Der er ikke nogen, der er taget som gidsler. Det er en dyb misforståelse. Det her handler om, at alle de offentlige organisationer på lønmodtagersiden er blevet enige om, at det at få skabt et aftalegrundlag på underviserområderne, der i dag er omfattet af en lov. Det er så væsentligt for os, at det bliver vi nødt til at have signaler om, at det er man i god gang med, før vi kan gå i gang med alt det andet", sagde han. 

KL: Lave lønstigninger ved OK18, for 'løngabet' skal lukkes

Krav om aftalte rammer for lærerarbejdstid på statens område

I kravene fra Lærernes Centralorganisation til staten er kravet om aftalte rammer for lærernes arbejdstid også højt prioriteret. Det er formuleret næsten på samme måde, som det arbejdstidskrav, som Lærernes Centralorganisation har stillet til de kommunale arbejdsgivere. På statens område - som blandt andet de private gymnasiers grundskoler hører til - lyder det: 

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte et professionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op til kravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen. Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarer øvrige ansattes rettigheder på det statslige arbejdsmarked". 

Se overenskomstkravene til de statslige forhandlinger herunder: 

Læs mere

CFU(lønmodtagerne) - generelle krav

Finansministeriets krav til CFU

LC's krav til Moderniseringsstyrelsen (staten)

LC's krav til Undervisningsministeriet

Finansministeriets krav til LC