OK18
7   32

OK18: Sammenbrud i statslige forhandlinger

Formanden for forhandlingsudvalget på det statlige område, Flemming Vinther, har netop erklæret sammenbrud i forhandlingerne på statens område med i innovationsminister Sophie Løhde. Anders Bondo forventer at gå i forhandling med KL en af de nærmeste dage, men ”det bliver svært”.

"Vi har meldt vores krav klart ud i god tid, før forhandlingerne og vi har brugt de sidste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet", lød det til eftermiddag fra Flemming Vinther.

"Vi har været meget klare i mælet om, hvad der skal til for at indgå en aftale: Danmark er heldigvis kommet ud af den økonomiske krise. Det skal statens ansatte også mærke, ligesom de accepterede smalle aftaler ved de sidste tre overenskomster under krisen. Derfor skal de statsansatte have mere i løn. Og den betalte spisepause skal sikres efter at Finansministeriet har skabt usikkerhed om den. Det har vi ikke været i nærheden af at se, vores arbejdsgiver være klar til", fortsatte han.

Artiklen fortsætter under banneret

Dermed et en konflikt på det statslige område rykket nærmere. Og i mellemtiden har forhandlingerne for hele det kommunale arbejdsmarked, herunder folkeskolen været på stand by.

Hvad betyder det her for de kommunale forhandlinger?

"Jeg har ikke talt med KL endnu, men jeg forventer, at vi tager fat på at forhandle inden for et par dage", siger formand for de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab Anders Bondo Christensen til folkeskolen.dk.

Han og de øvrige forhandlere har aldrig oplevet en situation som denne, hvor der er erklæret sammenbrud i statsforhandlingerne, og han oplever da også, at de to forløb er meget flettet sammen.

"På et tidspunkt lød det jo fra KL, at der var tale om to suveræne områder, som kunne forhandle hver for sig, men det varede ikke længe - der er en tæt sammenhæng", siger Bondo og erkender, at det bliver svært også på det kommunale område.

"Jeg har jo siddet med ved de statslige forhandlinger, og jeg kan sige, at den ramme, Finansministeriet har tilbudt dér,  heller ikke er nok på det kommunale område. Der skal både være til at sikre en realløsstigning og til forhandlinger på de enkelte områder", fremhæver Anders Bondo.

Dagens sammenbrud blev erklæret efter et møde i eftermiddag i HK-Huset i København mellem forhandlingsudvalget for alle de statsansattes forbund. Før mødet sagde Anders Bondo til folkeskolen.dk:

"Vi har forhandlet snart i syv døgn. Og det i sig selv sender et signal om, at det her godt nok er ved at blive svært. Vi må konstatere, at de tre hovedknaster, de er stadig hovedknaster", sagde lærernes formand Anders Bondo i eftermiddag på vej ind til det møde med de øvrige arbejdstagerforhandlere i Centralorganisationers Fællesudvalg (CFU) som forhandler vilkårene for ansatte i staten, herunder bl.a. friskolelærerne, som netop er slut.

De tre hovedknaster er reallønsforbedringer, overenskomstsikring af den betalte frokostpause og aftalte rammer for lærerens arbejdstid, og her har forhandlerne altså nu opgivet at nå i mål.

 

DET FORHANDLER DE OM  

Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen i oktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte et professionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op til kravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen. Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarer øvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertil kommer en række løn- og tryghedskrav:

DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her

Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her 

og i Lærernes Centralorganisations specielle krav på underviserområdet - hent dem her 

Fra arbejdsgiverside har KL rejst  krav på det generelle område - hent dem her

og på lærerområdet - hent dem her

Det er især spørgsmålet om den økonomiske ramme for forhandlingerne, som skaber uenighed. En ramme, som også de kommunale overenskomstforhandlinger venter på.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ