Flemming Vinther står i spidsen for de statsansatte ved forhandlingerne i Finansministeriet. Dennis Kristensen afventer som næstformand i Forhandlingsfællesskabet, hvad der sker på statens område. Forhandlingerne på det kommunale område står lige nu stille.

OK18: Tilspidsede forhandlinger i staten fortsætter i dag

Omkring tre-tiden i nat aftalte forhandlerne på statens område at sove på det. De mødes igen i dag kl. 12, fortæller DLF-formand Anders Bondo. Hvis det ikke lykkes at nå et forlig, at kan det betyde strejke blandt 10-15 procent af alle offentligt ansatte.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlerne mødtes i Finansministeriet kl. 15 i går. I en pause i statens forhandlinger i går aftes sagde formand for DLF og formand for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab Anders Bondo Christensen, at han regnede med, at der ville være nyt her til morgen. Men det er der ikke. Han fortæller, at parterne forhandlede til omkring kl. 3 i nat, og at de skal mødes igen kl. 12 i dag.

"Det siger sig selv, at når vi bliver ved og ved med at forhandle, så går det ufatteligt trægt", lyder hans kommentar her til morgen.

OK18: Natlig slutspurt i Finansministeriet 

Svært at nå til enighed om den økonomiske ramme

I går aftes fortalte han i en video om, hvad aftenens og nattens forhandlinger har handlet om.

"Forhandlingerne koncentrerer sig lige nu om det, man kan sige er fundamentet for en overenskomst, nemlig hele den økonomiske ramme, som vi kan forhandle overenskomsten indenfor", sagde han.

Han understregede, at det er en samlet fagbevægelse, der på tværs af regioner, kommuner og staten vil have et ordentligt overenskomstresultat i 2018:

"I 11, 13 og 15 lavede vi det, som hedder en kriseoverenskomst på baggrund af den økonomiske krise, der brød ud i 2008. Krisen er overstået, der er vækst i samfundet, der blev lavet en fornuftig overenskomst på det private arbejdsmarked i 2017. Det skal vi selvfølgelig også kunne se på den overenskomst, vi lander i 2018 på det offentlige område".

OK18: Offentlige fagforeningsledere står sammen 

Løngab eller ej?

Avisen.dk og Altinget har begge oplysninger om, at de statsansattes forhandlere i weekenden blev præsenteret for et udspil til lønudviklingen på omkring 6,4 - 6,8 procent over de næste tre år. Det matcher niveauet, som de private fik ved overenskomsten sidste år.

Men fordi innovationsminister Sophie Løhde (V) mener, at de offentligt ansatte siden 2008 har haft en større lønstigning end de privatansatte, så skal der noget til for at dække det 'løngab', som ifølge ministeren er opstået. Derfor lægger hun ifølge de to medier angiveligt op til, at de foreslåede lønstigninger først udmøntes til allersidst i den treårige periode, og det har de statsansattes forhandlere ifølge medierne takket nej til.

FOA-formand Dennis Kristensen skriver i sin overenskomstdagbog på Facebook:

"Den forhandling indeholder også arbejdsgivernes forkerte påstand om, at de offentligt ansatte i de senere år har fået højere lønstigninger end de privatansatte. Og at der derfor skal ske modregning i de fremtidige lønstigninger". 

10-15 procent bliver udtaget til strejke

Dermed er overenskomstforhandlingerne tilspidset, når forhandlerne mødes kl. 12 i dag. Endnu vides ikke, om der bliver et overenskomstforlig eller et sammenbrud.

Dennis Kristensen: Afsluttende kommunale OK-forhandlinger afventer staten 

Ifølge Dennis Kristensen er der blandt organisationerne enighed om, at ender det i en konflikt, vil alle forbund udpege arbejdspladser eller dele af arbejdspladser svarende til 10-15 procent af det enkelte forbunds medlemmer.

"Det betyder samlet set, at der varsles strejke for mellem 75.000 og lidt over 100.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner, såfremt lønmodtagersiden tager initiativ til en konflikt", skriver han i sin overenskomstdagbog og tilføjer, at alle forbund skal have udpeget strejkesteder allerede på fredag den 23. februar. 

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten 

 

Powered by Labrador CMS