STU
0   4

Riisager skal forholde sig til STU-evalueringens kritik af kommunerne

Danske Handicaporganisationer er glad for evalueringen af STU og ser ikke behov for at ændre loven. Men det bekymrer, at mange unge ikke får indflydelse på, hvilket STI-tilbud de må få. Det har Mattias Tesfaye (S) bedt undervisningsministeren kommentere.

Evalueringen af STU, der blev offentliggjort i begyndelsen af oktober, viser overordnet, at de unge får udviklet deres personlige, sociale og faglige kompetencer, og at uddannelsen er med til at hæve deres livskvalitet. Derfor ser DH ikke behov for at ændre lovgivningen.

Alligevel har DH nogle bekymringer om kommunernes praksis og forvaltning af STU-loven. De bekymringer beskriver DH i en henvendelse til Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, som sidder i Folketingets undervisningsudvalg og er erhvervsuddannelsesordfører.

"De unge i målgruppen har et retskrav på et STU-forløb. Men i mange kommuner får de ikke indflydelse på, hvilket STU tilbud de må få. I stedet får de tilbudt kommunens eget tilbud, selv om der er et privat tilbud eller et STU-tilbud i en anden kommune, som i højere grad matcher den unges ønsker og forudsætninger", skriver DH til Mattias Tesfaye.

I hver tredje kommune får unge ikke mulighed for at vælge

Artiklen fortsætter under banneret

DH giver et eksempel med en ung med autisme, som gerne vil have et STU-tilbud på en skole i nabokommunen, hvor de har specifik viden og erfaring med autister, men i stedet bliver tilbudt kommunens eget STU-tilbud, som er til en meget bredere målgruppe.

"Det fremgår af evalueringen, at UU-vejlederne i en tredjedel af kommunerne svarer, at de unge ikke får mulighed for at vælge mellem STU-udbydere. Det er vi meget kritiske overfor i DH. Det svarer lidt til, at en ung vil på HTX, men kommunen bestemmer, at det skal være STX i stedet".

Et andet problem er, at nogle kommuner ikke er gode nok til at oplyse om STU. Ifølge evalueringen er der flere tilfælde på en usystematisk og ofte utilstrækkelig eller ingen information om STU på kommunernes hjemmesider. For eksempel sætter nogle kommuner lighedstegn mellem STU og kommunens eget tilbud, og at unge i målgruppen har retskrav på STU fremgår typisk ikke af kommunens kommunikation.

Ingen garanti for at tilbuddene har en tilstrækkelig kvalitet

Der er også grund til at overveje, om man skal se på en form for kvalitetssikring af STU-udbyderne, mener DH.

"I dag kan enhver slå sig ned som udbyder af et STU-tilbud, og man kan være bekymret for, at nogle unge får et tilbud, som ikke har en tilstrækkelig kvalitet. Vi tænker, at man med fordel kunne indføre nogle minimumsstandarder/godkendelsesprocedurer eller lignende", skriver DH til Mattias Tesfaye og tilføjer, at problemstillingen har været drøftet i STU-alliancen, som består af de centrale aktører på området, herunder DH, Foreningen Ligeværd og Consentio, der er en sammenslutning af STU-udbydere.

Tesfaye foretrækker en løsning uden et stort politisk slagsmål

På baggrund af henvendelsen fra DH har Mattias Tesfaye stillet et udvalgsspørgsmål, hvor han beder undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere bekymringerne.

"Jeg har i længere tid været i dialog med DH om STU, og vi er enige om, at der ikke er behov for at ændre lovgivningen. Men der er opmærksomhedspunkter, som bør strammes op. Problemet er, at nogle kommuner kun henviser til eget tilbud, selv om der er et mere passende tilbud i nabokommunen", siger Mattias Tesfaye.

Han håber, Folketinget kan blive enige om at tage en dialog om problemet med KL. En anden mulighed er at ændre bekendtgørelsen om STU, så de unges rettigheder bliver præciseret. Men i første omgang afventer han ministerens svar.

"Det kan være, at regeringen har gjort sig tanker om, hvad der skal ske. Vi er glade for STU'en, og jeg foretrækker, at vi finder en løsning uden et stort politisk slagsmål", siger Mattias Tesfaye.

Du kan læse DH's brev til Mattias Tesfaye her:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
482 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)