”Jeg var gået kold på kun at skrive faglitteratur, jeg har længe drømt om at skrive en børne- og ungdomsbog, siger Rasmus Alenkær. Bogen udkommer i dag.

Psykolog bag kritisk børnebog om test og inklusion

Der er skrevet meget kritisk om skolen, men det har ikke virket, mener psykolog Rasmus Alenkær. Derfor forsøger han sig nu at skrive direkte til børn og unge. Han debuterer i dag som børnebogsforfatter med "Arthur Bruun og superkræfterne".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har længe drømt om at skrive en børnebog - lige siden jeg læste Bjarne Reuter og Dennis Jürgensen. Der er skrevet meget kritisk faglitteratur om skolen, men der er ikke meget af det, der virker - nu prøver jeg så at skrive til børnene", siger psykologen Rasmus Alenkær.

Rasmus Alenkær debuterer som børne- og ungdomsforfatter i dag med bogen "Arthur Bruhn og superkræfterne", og det er en bog, som tager folkeskolens test og inklusion ved vingebenet på en kritisk, humoristisk facon. Bogen er skrevet til de 10-15 årige - en børne- og ungdomsroman kalder Alenkær en.

"Der er en dyrkelse af test og et særligt inklusions-paradigme i skolen. Min tilgang er, at alle mennesker er noget værdi på deres måde. Alle har superkræfter. Det er vigtigt at se på børnene som de er i stedet for at fokusere på test, som man gør i den moderne skolepædagogik", siger Rasmus Alenkær til folkeskolen.dk 

Reformkritikere centralt placeret i ministerielle arbejdsgrupper

Meget forenklet handler bogen om drengen Arthur, der har en diagnose. Han er ven med indvandrerpigen Yama, og omdrejningspunktet i bogen er, at der skal være besøg af undervisningsministeren på skolen, børnene skal stuves af vejen, og der skal i det hele taget "se pænt ud". Og så kæmper en af bogens helte, AKT-Povl, imod departementschefen fra ministeriet.

Sideløbende med bogens handling har Alenkær et markant, kritisk ærinde, der henvender sig til voksne såvel som til børn. Særligt uddeler han drøje hug til magtsyge beslutningstageres anti-pædagogiske forvaltning af den offentlige skole.

En anden årsag til at han har skrevet bogen er, at han er 'gået kold' på udelukkende at skrive faglitteratur, og så mener han, at børne- og ungdomsbøger gerne må handle om alvorlige emner, forklarer Rasmus Alenkær, der ofte har udtrykt sig kritisk om folkeskolereformen.

Han sidder i øvrigt i en ministeriel arbejdsgruppe om reformen og deltager i disse dage i ministerens årlige Sorø-møde

"Reformen er ikke noget lort, der er bare nogle ting, der ikke spiller. Det, jeg især hører som problemerne er den lange skoledag, som er årsag til rigtig meget dårligt. Og så er der problemer med den måde, test bliver anvendt på - de anvendes ikke på en måde, der  rent pædagogisk er formålstjenlige", siger Rasmus Alenkær.

Rasmus Alenkær fortæller, at han allerede er i gang med at skrive en efterfølger til "Arthur Bruhn og superkræfterne".

Powered by Labrador CMS