Skriftlige prøver
0   8

Til sommer: Adgang til nettet ved danskprøven, men ikke ved engelsk og tysk

Som forsøg har mange elever i dansk og sprogfagene haft adgang til internettet ved de skriftlige prøver. Alle elever får nu adgang til nettet ved danskprøven til sommer. Men ingen får det ved prøverne i fremmedsprog.

De skriftlige prøver i tysk, fransk og engelsk er udtræksprøver og gennemføres ikke af alle afgangseleverne. Folkeskoleforligskredsen besluttede for to år siden, at evalueringsgrundlaget fra de første forsøg med adgang til nettet i fremmedsprog i sommeren 2014 var for tyndt til at tage endelig stilling. Derfor blev der gennemført forsøg med adgang til nettet igen i 2015 og 2016, og evalueringen af de forsøg kommer først efter nytår. Derfor er der lukket for internettet ved de skriftlige prøver i tysk, engelsk og fransk til sommer.

"Der har været så gode erfaringer med adgang til nettet i skriftlig fremstilling i dansk, at forligskredsen i 2014 har besluttede, at prøveformen med adgang til nettet bliver den eneste mulighed til sommer", siger kontorchef i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Rasmus Vanggaard til folkeskolen.dk. 

"Der kan i princippet godt være en forskel mellem dansk og fremmedsprogene, for det er noget andet at bevæge sig rundt på nettet på sit modersmål end på sit første eller andet fremmedsprog. Vi kan være bekymrede for, om dem, der ikke er så fagligt stærke, måske bliver lokket af nogle tekster på nettet og dermed får mindre fokus på selve deres egen besvarelse. Og der skal vi jo finde en balance, som tilgodeser alle elever".

I dansk skriftlig fremstilling har man arbejdet sig frem mod at give adgang til nettet siden 2010. Der blev udarbejdet særlige prøvematerialer, som blev afprøvet i 8. klasse på 18 forsøgsskoler i 2012. Året efter blev der gennemført pilotforsøg i 9. klasse, som blev positivt evalueret af både elever og lærere. I 2014 tog 150 klasser på forsøgsbasis den særlige prøve med adgang til internettet, og de seneste to år har det været valgfrit for skolerne, om eleverne skulle tage prøven med netadgang eller det klassiske prøvehæfte. Til sommer, i 2017, er der så kun én prøveform, nemlig den med adgang til internettet.

Artiklen fortsætter under banneret

Eleveren skal kunne søge kvalificeret

Cand.pæd. i didaktik Ken Dolva har skrevet speciale om, hvad han kalder 'Google-generationen'. I sin undersøgelse gennemført i 2014 konstaterede han, at en del af eleverne 'fuldtekstsøger', dvs. at de bruger meget få søgeord, vælger et af de første søgeresultater uden at undersøge det nærmere, læser fra en ende af og ikke forholder sig til kildens forudsætninger og hensigt.  Til Friskolebladet siger han om den nye prøve i skriftlig fremstilling:

"Det betyder, at der formelt set nu bliver stillet krav til, at eleverne er i stand til at søge information på nettet på en kvalificeret måde, at de er i stand til kritisk at vurdere deres kilder samt udarbejde en kildeangivelse. Desuden stiller det helt nye krav i forhold til at vurdere webtekster som faglige tekster, hvilket vil sige at kunne vurdere sværhedsgrad, relevans m.m. De skal være i stand til at anvende den information, de finder på nettet, så det bliver til personlig viden, og de skal vide, hvordan man anvender citater".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.872 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
881 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.606 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.243 andre er allerede tilmeldt