Dansk
0   673

Forsker: Reform vil føre til karakterinflation

Regeringens ønskede karakterkrav på 4 i dansk og matematik for at blive optaget på gymnasiet vil føre til karakterinflation i folkeskolen, forudser professor Per Fibæk Laursen. "Der går ikke mange år før, at gruppen af elever med under 4, vil være væsentlig mindre", vurderer han.

Der er måske ikke nogen grund til at frygte for, at et karakterkrav på 4 i 9. klasseprøverne i dansk og matematik vil føre til en stor gruppe af unge, der forgæves må se langt efter muligheden for en ungdomsuddannelse på stx, hhx, htx eller hf. For kravet vil føre samme karakterræs, der fører en inflation af karaktersystemet med sig, som man ser det i gymnasiet. Det vurderer professor ved DPU Per Fibæk.

"Jeg forudser, at der går inflation i karakterskalaen. Lærerne vil helt givetvis fornemme et pres fra både elever og forældre for at få det afgørende firetal. Det kan ikke undgå at have en afsmittende virkning på karaktergivningen. Der går ikke mange år før, at gruppen af elever med under 4, vil være væsentlig mindre - måske vi kan forvente en halvring", forudser han.

Han ligger sig derfor på linje med formanden for Dansklærerforeningen folkeskolefraktion Anders Beier Stokkebæk, som i går udtalte til folkeskolen.dk, at det ikke er utænkeligt, at en lærer og censor fremover vil give en elev et 4-tal i situationer, hvor elevens præstation eksempelvis ville ligge til et 2-tal.

Lærerne vil blive mere optagede af karakterer

Artiklen fortsætter under banneret

"Det karakterræs, som vi længe har set i gymnasiet vil sive ned folkeskolen, sådan at både lærere og elever bliver mere optagede af karakterer. Og der bliver meget fokus på at nå et bestemt karakterniveau. Jeg forventer, at det bliver fuldstændig, som vi ser i gymnasierne i forhold til adgangsbegrænsninger på de videregående uddannelser", siger Per Fibæk.

Han støtter også op om formand Anders Beier Stokkebæks anke om, at et karakterkrav, som kun strækker sig til to af folkeskolens fag, vil gå udover elevernes interesse for skoleskemaets øvrige fag.

"Man løber en risiko for, at eleverne nedprioriterer de andre fag. Det er noget, vi ved fra både folkeskolen og erfaringer fra andre steder, at hvis vi giver karakterer i nogen fag og ikke i andre, så kan det for elever ikke undgås, at fagene uden karakterer bliver vurderet som mindre vigtige. Og hvis de så samtidig bliver til, at nogle karakterer ikke tæller for, om man kan komme i gymnasiet eller ej, så bliver de mindre vigtige. Det budskab, som der ligger i det her, kommer til at præge elevernes holdninger til de andre fag", siger Per Fibæk.

Ifølge Politiken vil et krav på 4 i dansk og matematik afskære fem procent af eleverne fra 2014 på stx, 25 procent på hf og mellem syv og ni procent på de øvrige gymnasiale uddannelser.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.316 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
523 andre er allerede tilmeldt