Ning de Coninck-Schmidt er professor ved DPU, Aarhus Universitet.

"Dansk Skolehistorie" modtager H.O. Lange-Prisen

Tyskland og andre nabolande har bøger, der beskriver landets skolehistorie. Nu har Danmark også fået sin bog, nemlig "Dansk Skolehistorie 1-5". I går modtog storværket H.O. Lange-Prisen i Blixen-salen på Det Kongelige Bibliotek.

Publiceret

H.O. Lange-Prisen

H.O. Lange-Prisen, der er på 50.000kr., blev indstiftet i 2001 af Det Kongelige Bibliotek og G.E.C.Gads Fond. Den gives for fremragende formidling af forskning indenfor de humanistiske eller samfundsvidenskabelige fag ellerundtagelsesvist inden for naturvidenskab.
 
Prisen uddeles hvert år og tildeles en person, en gruppe afpersoner, en institution el. lign., der gennem et enkelt værk, etlivsværk, et kollektivt værk eller andre formidlingsformer har ydeten fremragende formidlingsindsats i Danmark af dansk ellerudenlandsk forskning.
 
Prisen er navngivet efter H.O. Lange, Det Kongelige Biblioteksoverbibliotekar 1904-24, der som biblioteks- og universitetsmandydede en fremragende forsknings- og formidlingsindsats over etbredt felt fra ægyptologi, bog- og biblioteksvæsen tilfolkebibliotekernes og folkeoplysningens udvikling.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tyskland og andre højtudviklende lande har som den naturligste ting i verden bøger, der skriver landets skolehistorie. Sådan har det ikke været i Danmark i mange år. Det råder "Dansk Skolehistorie 1-5", der er udkommet løbende gennem de sidste par år, bod på, og i går blev storværket og den store indsats belønnet med H.O. Lange-Prisen i Blixen-salen på Det Kongelige Bibliotek.

Storværk om skolens historie kan blive årets historiebog

Motivationen lød som følger: 

"I løbet af få år er det lykkedes redaktørerne, professor MSO, dr. phil. Ning de Coninck-Smith og lektor, dr. phil. Charlotte Appel, begge Aarhus Universitet, at få dette store værk på omkring 2.500 sider om den danske skoles historie fra den spædeste start i middelalderen til i dag gjort færdigt".

"Det er kun anden gang, at der overhovedet er fremkommet et stort bredt værk om den danske skoles historie".

"Første gang blev den skrevet af en enkelt mand, mens det foreliggende værk er skrevet af en større forfattergruppe, der har kunnet støtte sig til den foreliggende forskning, men har i mange tilfælde tillige måttet gribe tilbage til de originale kilder, da undersøgelser af mange forhold har manglet, eller der er valgt nye tilgangsvinkler og stillet andre spørgsmål".

Anmeldelse. Er skolen blevet alles? 

En stor læseoplevelse

At værket er velskrevet, blev også anerkendt i motivationen:

"Forskning og formidling går hånd i hånd ledsaget af både kendte og mange mindre kendte eller hidtil upublicerede illustrationer. Grundige oversigter over forskningen i dansk skolehistorie med internationalt udblik findes i hvert enkelt bind og øger værdien for læserne uanset niveau. Værket er en stor læseoplevelse".

Skolemuseum er på vej mod lukning

Sidste år fik post.doc., ph.d. Rasmus Glenthøj prisen for bogen "1864 - Sønner af de Slagne", og året før var modtageren professor emeritus Hans Hertel, som fik prisen for bogen "PH - en biografi".

Skolehistorie: Haarder og Antorini sparker ud efter DLF