Skolemuseum er på vej mod lukning

Dansk Skolemuseum, der sidste år havde 15.000 besøgende, mangler en million kroner. Et kæmpetab, hvis det må lukke, siger DLF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En yngre tørklædeklædt kvinde går rundt på Dansk Skolemuseum i Rådhusstræde i København med en dreng på omkring seks år. De taler om de gamle skolepulte, spanskrøret, høvlebænkene ... Og om de mange anskuelsesbilleder, som skildrer de fire årstider i Danmark og gamle danske købstæder og landsbyer og grise og køer og meget andet i strålende farver. Nu kommer en flok børn vrimlende. Det er en børnehaveklasse fra Farum. Børnehaveklasselederen får sat eleverne i rundkreds og fortæller dem om museet og skolen i gamle dage, inden de myldrer rundt og kikker på de hundred år gamle klassebilleder, hvor alle eleverne har træsko på, alle som en, og på alt det andet.

Men nu er det slut. Måske. Dansk Skolemuseum bliver i hvert fald lukket om nogle måneder, hvis en ny sponsor ikke bliver fundet. Sidste år havde museet et underskud på 75.000 kroner, som blev dækket af egenkapitalen, der derved blev reduceret til 185.000 kroner. Lærerstandens Brandforsikring (LB) og Undervisningsministeriet vil ikke øge deres årlige donation på 800.000 kroner.

Der mangler en million

»Der mangler én million om året for at drive museet på en moderne og tidssvarende måde«, siger tidligere seminarierektor Knud Erik Bang, der er formand for museets bestyrelse såvel som for LB's bestyrelse.

Museets bestyrelse leder derfor med lys og lygte efter en ny sponsor, der er villig til at donere en stor pose penge om året. Et forsøg på at få Kulturministeriet og Nationalmuseet til at overtage skolemuseet kuldsejlede tidligere på året. Nationalmuseet har meldt ud, at det ikke har resurser til at tage sig af skolemuseets 125.000 genstande, hvoraf de 100.000 er uregistrerede. Nationalmuseet har i dag 325.000 registrerede genstande. Skolemuseets perle, de 13.000 danske og udenlandske anskuelsesbilleder, er den største samling af anskuelsesbilleder i verden.

»Det vil være et kæmpetab, hvis museet bliver lukket«, siger DLF's formand Anders Bondo Christensen, der sidder i museets bestyrelse.

Det var Lærerforeningen med daværende formand Jørn Østergaard i spidsen, der oprettede museet i 1995. DLF ejer bygningen i Rådhusstræde, der huser museet, som ikke betaler en krone i leje. LB og Undervisningsministeriet gik dengang med i projektet med hver 800.000 kroner, og beløbet er ikke blevet øget siden. Det er med årene blevet udhulet med omkring 40 procent, vurderer Knud Erik Bang.

Mens LB endnu ikke har taget stilling til, om man bliver med sine penge i skolemuseet, hvis en ny storsponsor bliver fundet, så er Undervisningsministeriet ikke i tvivl. Det bliver. Det er Undervisningsministeriet, der ejer museets genstande, og de 800.000 kroner skal bruges til, at genstandene også fremover er offentligt tilgængelige, har undervisningsminister Bertel Haarder besluttet. Hvad enten det så bliver i de nuværende lokaler eller et nyt sted.

Ny spiller er på banen

Anders Bondo siger, at DLF fortsat vil stille lokalerne gratis til rådighed, »hvis det lykkes at finde en langtidsholdbar løsning«.

»Jeg synes virkelig, det ville være et kæmpetab, hvis skolemuseet lukker. Det er også derfor, vi har knoklet i bestyrelsen for at finde løsninger. Skolen er en meget væsentlig del af den danske kulturhistorie, og mange klasser og lejrskoler bruger det. Det giver dem et andet perspektiv på deres egen skolegang, at de har været forbi skolemuseet, så det er et stort aktiv, vi taber, hvis vi bliver nødt til at lukke det«, tilføjer han.

Den nye leder på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, dekan Lars Qvortrup, har meldt sig på banen.

»Jeg vil ikke love, at vi har en million, vi lige kan smide på bordet. Men jeg har bedt bestyrelsen om en timeout, og at vi så sætter os sammen og finder ud af, hvordan vi kan danne et partnerskab. Det ville være helt hen i vejret at lukke museet«, siger Lars Qvortrup, der har planer om at søsætte et projekt om dansk skolehistorie, der skal ende med et flerbindsværk.

Dansk Skolemuseums historie

Dansk Skolemuseum er et nationalt, kulturhistorisk museum, som varetager indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling af Danmarks uddannelses- og skolehistorie.

Museet blev stiftet i oktober 1995 af Danmarks Lærerforening, Lærerstandens Brandforsikring og Undervisningsministeriet. Samlingerne, der danner grundlag for etablering af museet, ejes af Undervisningsministeriet.

Museet beskæftiger sig med alle former for almen uddannelse - folkeskolen, gymnasiet, højskolen, friskolen, efterskolen, voksenundervisning samt lærer- og pædagoguddannelser.

Kernen i museets samlinger går tilbage til det oprindelige Dansk Skolemuseum, som blev grundlagt i 1887 af overlærer Emil Sauter, der i 1874 var medstifter af Danmarks Lærerforening.

Museet var styret af et udvalg nedsat af Danmarks Lærerforening, men da Rigsdagen på finansloven 1888-89 bevilgede en årlig sum på 5.000 kroner, blev museet statsejet, og der blev udnævnt en bestyrelse for museet.

Den oprindelige idé var at opbygge en studiesamling af de nyeste undervisningsmidler fra ind- og udland til orientering og inspiration for lærere og skolemyndigheder. Snart begyndte museet imidlertid også at indsamle ældre skolemateriale af mere traditionel museal karakter.

Dansk Skolemuseum, der lå i Stormgade, hvor Nationalmuseet nu ligger, fungerede som et selvstændigt museum i næsten 50 år og var Europas førende skolemuseum, til det blev nedlagt i begyndelse af 1930'erne.

I seks årtier lå museumssamlingerne nedpakket på Statens Pædagogiske Studiesamling, senere Danmarks Pædagogiske Bibliotek, indtil de i 1995 blev overført til Dansk Skolemuseum, der blev etableret i Rådhusstræde 6 i København i en bygning ejet af Danmarks Lærerforening, der stillede lokalerne gratis til rådighed for museet. Den øvrige drift blev finansieret af Undervisningsministeriet og Lærerstandens Brandforsikring med hver 800.000 kroner om året.

To historikere og en rengøringsassistent er fastansatte, en snes frivillige hjælper til, og der er løbende et par stykker i jobtræning. Sidste år blev museet besøgt af 350 skoleklasser, lejrskoler, højskoler, produktionsskoler, efterskoler og tosprogede VUC-hold. I alt var der 15.000 besøgende i 2007. Alligevel er museet nu i fare for at blive lukket.

Kilder: Hvidbog fra Dansk Skolemuseum, 2005, leder af skolemuseet Keld Grinder-Hansen og www.skolemuseum.dk

Powered by Labrador CMS