Lærerstuderendes formand Christian Dalby og de andre lærerstuderende har aktivt protesteret mod de nu vedtagne besparelser.

Finanslovs-besparelser rammer læreruddannelsen

Modulopbygningen har gjort læreruddannelsen dyrere. Og med den nye finanslov skal der spares to procent per år. ”Det er strategisk dumt”, siger Lærerstuderendes Landskreds, der allerede før de kommende besparelser efterspurgte mere tid med underviserne.

Publiceret

Fakta: Derfor er læreruddannelsendyrere.

 

Den nye læreruddannelse er i sin struktur mere kompleks end detidligere læreruddannelser, og de politiske ambitioner om at styrkevidengrundlaget og relationen til praksis stiller nye krav tiluddannelsen. Samtidig er en del opgaver lagt ud til sektoren, ognye opgaver er kommet til. Samlet er de øgede omkostningerestimeret til over 11 mio. kr. i 2015 stigende til over 15 mio. kr.pr år fra 2017.

Professionshøjskolerne konstaterer væsentlige øgedeadministrative omkostninger ved omlægning fra fag til moduler. Derer forskellige vurderinger heraf og det kan være vanskeligt atopgøre præcist, men alene meromkostninger til modul-evalueringer eranslået til 1 mio. kr. i 2018, når alle studerende går på2013-ordningen.

Kilde: Danske Profesionshøjskoler

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er dumt at købe en ny dyr bil, der bruger meget benzin, hvis man egentlig ikke har råd til det. Og det er måske ikke så klogt, hvis man som politiker indfører en ny dyrere læreruddannelse det ene år, og beskærer den kraftigt det næste?

Sådan er virkeligheden med den nye finanslov, som de borgerlige partier i går vedtog. Foreløbig skal der de næste fire år spares to procent om året på alle de statslige uddannelser.

"For læreruddannelsen er besparelsen de næste fire år på samlet 104 mio. kr. og derefter en årlig besparelse på ca. 40 mio. kr. fra 2019 og fremefter. Helt konkret vil det betyde færre undervisningstimer til de studerende", lyder det fra formand for Danske Professionshøjskoler Harald Mikkelsen i en pressemeddelelse.

DLF: Læreruddannelsen kan ikke tåle flere besparelser

 

Strategisk dumt

Christian Dalby, der er formand for Lærerstuderendes Landskreds ærgrer sig over de vedtagne besparelser.

"Vi har set på beregninger fra ledelserne, at den nye læreruddannelse er dyrere at drive. Der er moduler, som giver mere administration og flere overgange, og derfor skal der mere studievejledning til for at sammensætte et fornuftigt forløb for de enkelte studerende. Derudover er der flere prøver, som også koster penge", siger Christian Dalby og opsummerer:

"Man har lavet en dyrere uddannelse og fjerner herefter midler fra den. Det er strategisk dumt".

Uddannelsesminister: Intet problem at spare to procent på læreruddannelsen

 

Før vedtagelsen af finansloven efterspurgte de lærerstuderende flere undervisningstimer, i stedet får de altså færre.

 

 

Unge demonstrerer mod nedskæringer på uddannelser

 

Læs mere

Læs Harald Mikkelsens reaktion på den nye finanslov.

Notat fra september: Besparelser rammer den nye læreruddannelsehårdt