Temadagen fokuserer på, hvordan håndholdte teknologier som tablets og smartphones kan supplere eller måske ligefrem erstatte it-rygsække og traditionelle computere. For eksempel kan ordblinde lytte til lydbøger fra Nota.

Stormløb mod konference om it-støtte til læsning og skrivning

Interessen blandt lærere for at understøtte ordblinde med digitale hjælpemidler er så stor, at Socialstyrelsen i næste uge gentager en temadag om håndholdt teknologi til svage læsere. Alle 100 pladser er revet væk, men flere temadage kan være på vej.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Temadagen på tirsdag fokuserer på, hvordan håndholdte teknologier som tablets og smartphones kan supplere eller måske ligefrem erstatte it-rygsække og traditionelle computere. Der er oplæg om, hvordan man organiserer undervisningen og om nye pædagogiske og didaktiske metoder, og der bliver demonstreret styresystemer og applikationer med kvalitet til at blive brugt i undervisning.

"Vi har over de seneste år mærket en stor interesse for, hvordan man kan inddrage håndholdte teknologier i undervisningen af ordblinde. Det skal ses i lyset af de digitale bestræbelser. For eksempel har undervisningsminister Christine Antorini afsat en pulje på 500 millioner kroner til at udvikle digitale læremidler, og hun har givet ungdomsuddannelserne et beredskab på 400 ekstra it-rygsække", siger faglig koordinator Birgit Dilling Jandorf fra Socialstyrelsen, som står bag temadagen.

Nu kommer de første 50 millioner til digitale læremidler

 

Ungdomsuddannelser får et beredskab på 400 it-rygsække

Udsigt til flere temadage for lærere

Alle pladser blev revet væk til den første temadag, der blev afholdt i november sidste år. Derfor har Socialstyrelsen hyret oplægsholderne til at gentage dagen på tirsdag. Igen med det resultat, at der er totalt booket.

"Det er ikke en konference, men en temadag, for deltagerne skal kunne komme i dialog med hinanden. Derfor har vi selv sat en grænse på 100 deltagere. Men på grund af den store interesse har vi aftalt at holde flere temadage om digitale hjælpemidler, men det er for tidligt at sige, hvornår vi kan invitere til den næste", siger Birgit Dilling Jandorf.

Det ligger fast, at Socialstyrelsen til efteråret og igen i 2015 holder den ordblinde- og it-konference, som Hjælpemiddelinstituttet hidtil har stået for. I dag er instituttet en del af Socialstyrelsen.

DH bekymret for Hjælpemiddelinstituttets fremtid

 

Ordblinde har brug for tilgængelige digitale tekster

Stort behov for en tredje konference

Det er også muligt, at Socialstyrelsen afvikler temadagen om håndholdte teknologier en tredje gang.

"Det er helt klart et behov, men vi har ikke taget stilling til det endnu. Den digitale udvikling går så stærkt, at vi kæmper for at holde os opdateret. Det er ikke mindst svært at tjekke op på kvaliteten af de forskellige tilbud", siger Birgit Dilling Jandorf.

På den første temadag efterlyste deltagerne mere viden om, hvad der virker, og hvordan man sikrer, at de børn, der bliver inkluderet, får noget ud af undervisningen: Hvad gør læse- og skrivestøttende teknologier ved deres læring? Og hvordan differentierer man mellem de forskellige teknologier?

»Et er at udveksle erfaringer på temadage og i vores netværk for fagpersoner, som arbejder med teknologiske hjælpemidler til læsning og skrivning, men vi savner, at forskere observerer, hvad der sker i undervisningen", siger Birgit Dilling Jandorf.

It-støtte til ordblinde tager ikke fat i kerneproblemerne Ny portal skaber overblik over hjælpemidler til ordblinde

Du kan læse mere om temadagen i Middelfart via linket til højre, hvor du også finder artikler og slides fra den første udgave, der blev afholdt i november sidste år.

Læs mere

Artikler, slides og program fra temadag omhåndholdt teknologi til ordblinde