Beredskabet på 400 it-rygsække skal sikre, at ordblinde skal ikke længere behøver kæmpe med læsningen på traditionel vis i de første uger på en ungdomsuddannelse.

Ungdomsuddannelser får et beredskab på 400 it-rygsække

Under den borgerlige regering kritiserede Christine Antorini, at ordblinde skulle vente op til ti uger på at få en it-rygsæk, når de gik fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse. Fra nytår vil alle ungdomsuddannelser have it-rygsække stående klar.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne skal fortsat have bevilget en it-rygsæk, men fremover kan ungdomsuddannelserne give dem en med det samme, så de har læse- og skrivestøttende software at støtte sig til, indtil den formelle godkendelse er på plads.

"Elever med ordblindhed kan med hjælp fra en it-rygsæk gennemføre en ungdomsuddannelse på lige fod med andre elever. Derfor skal det være nemmere for ordblinde at få en it-rygsæk på landets ungdomsuddannelser, for ordblindhed skal ikke være en forhindring for at få en uddannelse", siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse.

I 2011 modtog cirka 8.600 elever i ungdomsuddannelserne en eller anden form for ordblindestøtte, herunder it-rygsække. Det nye beredskab kommer til at bestå af cirka 400 it-rygsække til en samlet pris på 2,5 millioner kroner.

To forgængere kaldt i samråd

I februar 2011 år måtte unge med særlige behov vente i op mod ti uger, før de fik bevilget det støtteredskab, typisk en it-rygsæk, der var nødvendigt, for at de kunne gennemføre deres studie. Det fik Christine Antorini til at kalde sine to forgængere, først Tina Nedergaard og siden Troels Lund Poulsen, begge Venstre, i samråd.

Ordblinde må fortsat vente på it-rygsække efter folkeskolen

"Det har ligget uddannelsesudvalget på sinde, at rygsækken skal være klar til studiestart. når elever går fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse, Ministeren har tidligere lovet at stramme op, men der er stadig lange ventetider. Det er så alvorligt for unge at skulle vente otte-ti uger på en rygsæk, at nogle dropper ud af deres ungdomsuddannelse. Hvad vil ministeren gøre ved det", spurgte Christine Antorini i februar.

På mødet i april forklarede Troels Lund Poulsen, at han netop havde sendt en vejledning ud til uddannelsesinstitutionerne, hvor det blev indskærpet, at de skal søge om specialpædagogisk støtte, så snart en ung med særlige behov er optaget. Det gælder både på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Kritik af ventetiden var berettiget

Et halvt år senere kunne kontorchef Susanne Anthony fra Uddannelsesstyrelsen fortælle, at ventetiden var bragt ned på ti dage. Men hun sagde samtidig, at den kritik, der blev fremsat på de to samråd, var berettiget.

Det er lykkedes at bringe ventetiden på it-rygsække ned

"Der har været en konstant stigning i antallet af ansøgere i de ti år, støtteordningen har eksisteret. Alene de seneste tre år er antallet næsten fordoblet, hvilket betød, at vi til sidst havde oparbejdet en pukkel, vi ikke kunne få skovlen under. Men vi er kommet den til livs, fordi vi har fået tilført ekstra mandskab og har fået forbedret vores it-systemer, så sagsbehandlingen nu kører mere smidigt", sagde hun til folkeskolen.dk.

Ved at placere 400 it-rygsække ude på ungdomsuddannelserne håber Christine Antorini at komme ventetiden helt til livs.