It
0   302

Kun 13 af de 50 millioner it-kroner er blevet udbetalt

Nye tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at kommunerne i 2012 kun har søgt om 13½ af de i alt 50 millioner kroner, der blev afsat som tilskud til skolernes indkøb af digitale læremidler i 2012.

Ministeriet for Børn og Undervisning har netop udbetalt tilskudskroner til de kommuner, som inden 1. december 2012 har indsendt dokumentation for deres indkøb af digitale læremidler.

1. december var skæringsdatoen, hvis kommunerne ville have udbetalt tilskuddet inden årsregnskabsafslutningen. Ministeriets optælling viser altså, at kun lidt over en fjerdedel af de 50 millioner it-tilskudskroner er blevet udbetalt på den baggrund. 36 af de 98 kommuner har indsendt dokumentation for deres udgifter til indkøb af digitale læremidler.

Vicedirektør i Kunder og Digitalisering hos Uni-C Jakob Harder vurderer dog, at der er en række kommuner, som af forskellige årsager endnu ikke har indberettet deres indkøb til ministeriet.

"Der har været en skæringsdato 1. december, men der er flere deadlines, og fristen for, hvor længe, man kan søge tilskud fra puljen på de 50 millioner er lige blevet forlænget, ind til de nye tilskudskriterier meldes ud senest 1. april 2013. Så først der får vi endeligt overblik over, præcis hvor stor en del af puljen, der er blevet brugt", siger han.

Artiklen fortsætter under banneret

Uklar information fra ministeriet
Formand for It-vejlederforeningen John Klesner vurderer, at kommunerne allerede nu har købt digitale læremidler for et væsentligt større beløb end de godt 27 millioner kroner, som det netop udbetalte tilskud på 13,5 millioner antyder.

Han mener, det lave antal kommuner, som indtil nu har indberettet deres indkøb til Uni-C, blandt andet skyldes problemer med timingen i en række af ministeriets og Uni-C's udmeldinger om tilskuddene samt uklar information til kommunerne.

"Rammerne for, hvordan indberetningerne af de her indkøb skulle ske, er kommet drypvis, uden at kommunerne er blevet specifikt informeret om det. Så som jeg ser det, er der sket lidt en kommunikationsbrist på det her punkt. Det kan være medvirkende til, at nogle kommuner har haft svært ved at skaffe overblik over, hvornår de her deadlines har ligget," siger han.

Forlag: Det endelige tal bliver større
Ebbe Dam Nielsen, forlagsdirektør i Alinea og formand for sektionen for undervisningsforlag i Forlæggerforeningen, er ikke i tvivl om, at den netop overståede udbetalingsrunde til kommunerne ikke giver det fulde billede af kommunernes indkøb.

"Når jeg ser på Alineas omsætning på digitale læremidler i 2012 og den viden, vi har om markedet, så vil jeg forvente, at det endelige tal bliver væsentligt større", siger han.

Tilskudskriterierne, som fulgte med de første 50 millioner statslige it-tilskudskroner, blev offentliggjort i juni 2012, hvor skolerne havde planlagt det forestående skoleår og indkøbt læremidler. Derfor er det afgørende, at kriterierne for den nye tilskudsrunde i 2013 allerede kommer efter første kvartal, mener Ebbe Dam Nielsen.

"Sidste år brugte kommunerne en stor del af deres læremiddel-budget på at købe traditionelle lærebøger. Men det tror jeg ikke kommer til at ske i år, fordi tilskudspengene kommer langt tidligere end det var tilfældet i 2012".

Næste år bliver det lettere for kommunerne
Jacob Harder fra Uni-C erkender, at det har haft indflydelse på kommunernes adfærd, at tilskudskriterierne i 2012 først blev meldt ud, efter at mange skoler havde foretaget deres indkøb af læremidler.

"Det må vi tage på vores kappe, og på den baggrund kan der godt være skoler og kommuner, som har ventet med at bruge pengene," siger han.

Han vurderer dog, at det næste år bliver langt lettere for skoler og kommuner at tage indkøb af digitale læremidler med i deres planlægning af skoleåret.

"Nu har de viden om, hvordan tilskudspuljen fungerer, og de nye kriterier forventes at komme i god tid til, at de kan inddrages i planlægningen af næste skoleår og indkøbene af læremidler," siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt