Kommunerne skal ikke ansøge om de 50 millioner kroner, og deres andel af midlerne afhænger af antallet af elever i kommunen

"It-millioner kommer for sent til næste skoleår"

Ministeriet for Børn og Undervisning har netop offentliggjort, hvordan kommuner og skoler fra juli kan få del i 50 millioner kroner, der i 2012 er afsat til indkøb af digitale læremidler. Pengene kommer for sent til at gavne i det kommende skoleår, vurderer it-vejlederforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er første del af den pulje på 500 millioner, som allerede tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen udlovede sidste år, der nu kommer til udbetaling. Oprindeligt skulle der havde uddelt 120 millioner i år. Det var en del af weekendens aftale om kommunernes økonomi for 2013, at de første 50 millioner til indkøb af digitale læremidler i folkeskolen ville komme til udbetaling i 2012. Nu har ministeriet så offentliggjort, at det fra juli bliver muligt for kommuner og skoler at få del i tilskudsmillionerne.   De 50 mio. kr. fordeles uden ansøgning, og kommunernes andel i midlerne afhænger af antallet af elever i kommunens folkeskoler - men de kommer kun til udbetaling under forudsætning af, at kommunerne selv medfinansierer med et tilsvarende beløb. Senere i juni offentliggøres en nærmere vejledning på ministeriets hjemmeside rettet mod kommuner og producenter af digitale læremidler.

Nu kommer de første 50 millioner til digitale læremidler

Fokus er på digitale læremidler i fagene dansk, matematik, naturfag og engelsk. Det kan eksempelvis være til online lektiehjælp i matematik eller  interaktive animationer, der kan bruges til at anskueliggøre naturvidenskabelige forløb, som ellers er vanskelige at illustrere, oplyser ministeriet.   120 millioner blev til 50 millioner Da Undervisningsministeriet sidste år meldte ud om de 500 millioner kroner afsat til it i skolen, var beskeden, at pengene ville blive fordelt med 120 millioner hver år.

Regeringens it-strategi på plads

Det beløb, kommunerne kan få i 2012, er altså blevet mere end halveret. Formand for It-vejlederforeningen i Danmark John Klesner, vurderer dog, at det er fornuftsbetonet:   "Man har sandsynligvis valgt den reducering, fordi skolerne umiddelbart ikke har den nødvendige økonomi til medfinansiering. Især ikke nu, hvor halvdelen af kalenderåret er gået. På den baggrund lyder det som en pragmatisk løsning", siger han. Skoler får ikke gavn af pengene før før 2013 Til gengæld vurderer John Klesner, at udmeldingen om pengene kommer så sent, at skolerne reelt ikke vil kunne se effekterne før skoleåret 2013/2014.

Forlag kæmper om lærernes it-millioner

"Jeg er bange for, at pengene kommer så sent, at de ikke kan nå at komme i spil for de kommende skoleår. Dermed mister vi et år i forhold til at få udmøntet indholdet i digitaliseringsstrategien. Det er selvfølgelig betænkeligt, for der er mange gode intentioner, som der arbejdes på at skabe sammenhæng imellem," siger han.

Læs mere

Dagens udmelding på uvm.dk