It
0   743

Ingen nye læremidler til fag, som ikke får it-tilskud

Flere forlag har sløjfet udviklingen af digitale læremidler i fag som tysk, fransk og historie. Skoler og kommuner efterspørger kun læremidler i fag, der er berettiget til tilskud fra de statslige it-millioner, lyder begrundelsen.

De statslige it-millioner dækker halvdelen af de udgifter, skoler og kommuner har i forbindelse med indkøb af digitale læremidler. Men det gælder kun, hvis skolerne køber læremidler i fagene dansk, matematik, engelsk og naturfag.

Køber skoler derimod digitale læremidler i fag som tysk, fransk eller historie, skal de betale hele gildet selv.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er der tilsyneladende meget få skoler og kommuner, som er interesseret i, fortæller Ebbe Dam Nielsen, forlagsdirektør i Alinea.

"Vi har rejst landet rundt siden kriterierne og de tilskudsberettigede fag blev offentliggjort først i juli, og vi er ikke stødt på én eneste skole eller kommune, der har efterspurgt digitale læremidler i tysk, fransk, historie, kristendomskundskab eller samfundsfag", siger han.

Forlag nedlægger projekter
Han fortæller, at Alinea derfor har sløjfet udviklingen af digitale læremidler i de pågældende fag.

"Vi har besluttet at nedlægge de projekter, vi har haft gang i i disse fag og fokuserer i stedet på de tilskudsberettigede fag. Udviklingen af digitale læremidler er så bekostelig en affære, at der er grænser for, hvor store risici, vi kan tage", siger han.

Derfor har forlaget accepteret, at man ikke vil kunne præsentere spritnye digitale læremidler i tysk, fransk, historie, kristendomskundskab eller samfundsfag, hvis de nye tilskudskriterier, som forventes at blive lanceret omkring april 2013, skulle omfatte de pågældende fag.

"Vi kan ikke bare stampe gode læremidler op af jorden på en nat. Det tager et halvt til et helt år at udvikle et kvalitetsprodukt", siger Ebbe Dam Nielsen.

Tilskud skævvrider digital udvikling
Ebbe Dam Nielsen mener, de nuværende tilskudskriterier skaber en skævvridning i forhold til et samlet digitalt løft af folkeskolen.

"Det er et problem at vi - som det ser ud nu - ender med en række fag, som reelt stadig er analoge, mens den digitale udvikling suser forbi i for eksempel dansk og matematik", siger han.

"Før tilskudskriterierne kom på banen, var der en række producenter, som lavede digitale læremidler i de her fag. Og vi har da også nogle. Men det er ikke i de fag, innovationen primært sker nu. Nytænkningen er i høj grad fokuseret på tilskudsberettigede fag, for det er her, der er mulighed for at afsætte produkterne".

Uni-C: Ikke planer om flere tilskudsfag
Lærere i for eksempel fransk eller historie skal umiddelbart ikke forvente, at de store forlage sætter blus på udviklingen af digitale læremidler i deres fag lige foreløbigt.

Vicedirektør i Kunder og Digitalisering hos Uni-C Jakob Harder fortæller, at der i øjeblikket ikke er planer om at udvide tilskuddet til at omfatte flere fag, når de nye tilskudskriterier for 2013 bliver offentliggjort omkring første april.

"Hvis det skal ske, skal der tages en politisk beslutning om det, og sådan en beslutning er ikke taget på nuværende tidspunkt. Der er ingen aktuelle planer om at give tilskud til flere fag", siger han.

Desuden oplyser Jakob Harder, at der senere i november vil komme en præcisering af, hvad der skal ske med de it-tilskudskroner, som ikke bliver brugt inden udgangen af 2012.

"Der kommer en udmelding om, hvad skoler og kommuner kan gøre i forhold til de penge i de første måneder af 2013, inden de nye tilskudskriterier bliver meldt ud", siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.281 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.792 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.475 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.150 andre er allerede tilmeldt