De cirka 50 blinde børn i Danmark kan blandt andet læse materialerne på deres punktskriftcomputer, mens langt de fleste svagsynede nok vælger formater som tale, forstørrelse og e-bøger.g).

Synshandicappede elever får digitalt skolebibliotek

De omkring 2.000 synshandicappede børn og unge i grundskolen får nu et digitalt skolebibliotek med en lang række undervisningsmaterialer i alternative formater som e-tekster, digital punktskrift, lydbøger, film og e-bøger. Synscenter Refsnæs står bag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det nye bibliotek hedder Biblus og er for blinde og svagsynede børn, deres forældre, lærere, synskonsulenter og andre synsprofessionelle. Biblioteket er udviklet af det nationale center for blinde og svagsynede børn og unge i Danmark, Synscenter Refsnæs i Kalundborg, og formålet er at skabe lige muligheder for synshandicappede på landets folkeskoler ved at lette adgangen til undervisningsmaterialer i alternative formater.

"Vi har gennem mange år produceret materialer til svagsynede og blinde børn og har efterhånden fået en samling med 5.000 lærebøger i papirformat. Bøgerne har hidtil ligget som på et almindeligt bibliotek, og når lærere har bestilt et materiale, har vi formateret det om til for eksempel punktskrift og sendt det med posten", fortæller Søren Schytt, der er områdeleder for rådgivning, kurser og materialer på Synscenter Refsnæs.

At biblioteket bliver digitalt øger tilgængeligheden for lærere.

"Biblioteket indeholder en fortegnelse over vores materialesamling, så nu kan lærerne selv gå ind og se, hvad vi har af materialer", siger Søren Schytt.

Materialerne kan konverteres via gratis e-mailtjeneste

Synscenter Refsnæs har brugt lang tid på at finde, kopiere og pakke materialer til lærerne. Fremover kan medarbejderne koncentrere sig om at digitalisere materialerne.

"Der kommer hele tiden nye materialer, og vi skal sørge for, at svagsynede og blinde elever får adgang til de samme lærebøger som de andre i klassen", siger Søren Schytt.

Materialerne i Biblus kan anvendes direkte, eller de kan konverteres til andre formater ved hjælp af den gratis e-mailtjeneste Robobraille.

"Hvis en blind elev skal have en lærebog som punktskift, sender vi den fortsat, for skolerne har ikke en dyr punktskriftprinter. Men derfor er det stadig en fordel for lærerne, at de kan gå ind i Biblus og se, hvad vi har af materialer. Desuden går udviklingen i retning af, at eleverne får læst teksterne på via iPhone eller Ipad, for det giver en noget hurtigere hastighed i forhold til at læse med fingrene".

Biblus er ikke en konkurrent til Nota

Selv om Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, Nota, også tilbyder bøger og tegneserier i alternative formater til skoleelever, så skal Biblus ikke betragtes som en konkurrent til Nota, understreger Søren Schytt.

"Begge biblioteker arbejder ud fra ophavsretslovens paragraf 17, som betyder, at vores materialer kun må bruges af syns- og læsehandicappede og deres lærere og pårørende. Men vi udlåner primært lærebøger til børn, og en matematikbog er for eksempel ikke bare tekst. En opgave kan bestå af grafer, søjler og tegninger, og det kræver en speciel pædagogik at forklare børn, hvad de illustrerer. Den pædagogik har Nota ikke erfaring med", siger Søren Schytt.

Du kan se og prøve Biblus på www.biblus.dk.

Læs mere

Powered by Labrador CMS